HABERLER>DÜNYADAN
24 Ocak 2024 Çarşamba - 15:57

Gazze salgın hastalık tehdidiyle karşı karşıya!

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Filistinliler, İsrail saldırılarında öldürülenlerin yaşam alanlarının yakınında rastgele gömüldüğünü belirterek, bu nedenle bölgede salgın hastalıkların yayılmasından endişe ediyor.

Gazze salgın hastalık tehdidiyle karşı karşıya!

AA muhabirine konuşan Filistinliler, mezarların hijyen kurallarına ve usule uygun şekilde oluşturulmadığını, bunun da yakın zamanda salgın hastalıkların habercisi olacağını ifade ediyor.

Filistinli Raid Dayfullah, Gazze'de bireysel ya da toplu olarak rastgele mezarlar açmanın sıradan durum haline geldiğini söyledi.

"Cenazeler, sokaklara, sığınma merkezlerine, caddelere defnediliyor. Çünkü insanlar mezarlıklara gidemiyor. İnsanlar, İsrail askerlerinin hedefi olmaktan korktukları için fazla hareket edemiyorlar." diyen Dayfullah, onun dışında İsrail'in mezarlıkları da kazdığını ve tahrip ettiğini kaydetti.

Dayfullah, Gazze'de güvenli hiçbir yerin olmadığını, kadın, çocuk, yaşlı herkesin hedef alındığını vurguladı.

"Burada hayat yok"
Cibaliye Mülteci Kampı'ndaki Yemen es-Said Hastanesinin bahçesindeki babasının kabri başında oturan Seha Nasir de "Babam sığınma merkezi ve sözde güvenli olarak belirlenen bir okuldayken üzerine bir füze isabet etti ve orada şehit oldu. Halbuki, Beyt Hanun beldesindeki evini terk ederek sığınma merkezine gelmişti. İsrail babamı güvenli yerde hedef alarak öldürdü." diye konuştu.

Babasının naaşını, İsrail'in yoğun bombardımanı ve devamlı olarak sivilleri hedef alması nedeniyle mezarlığa götüremediklerini aktaran Nasir, hastane dışında onu defnedecek bir yer bulamadıklarını anlattı.

Nasir Gazze'nin kuzeyindeki yaşamla ilgili olarak da "Özellikle yiyecek, içecek, sıcak veya güvenli yer eksikliği nedeniyle kuzeyde yaşam biçimi yok. Biz de öldük ama hayatta kalarak kendimizi teselli etmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Salgın hastalıkların yayılması
Yemen es-Said Hastanesinden yerinden edilen kişiler de ölülerin gelişigüzel ve sağlık standartlarına uygun olmayan şekilde defnedilmesi nedeniyle bölgede salgın hastalıkların yayılmasından korktuklarını dile getirdi.

Filistinliler, sağlık ve yaşam koşullarının çok kötü olduğunu, gelişigüzel defnedilen cesetlerin çürümesiyle durumun daha da kötüleşeceğinden endişe edildiğini söyledi.

Temizlik için gerekli su sıkıntısının yanı sıra kişisel hijyen malzemelerinin de bulunmaması nedeniyle bölgede kötü kokuların yayıldığını belirten Gazzeliler, yıkılan evlerin enkazı altında kayıp cesetlerin varlığı nedeniyle bu salgınların yayılması ihtimalinin arttığını ifade etti.

Filistinliler, gıda eksikliği nedeniyle hastalıklara yakalanma ve yayılma olasılığının arttığını vurgulayarak, bunun da Gazze merkezi ve kuzey kentlerinde yaşayanların bağışıklıklarının zayıflamasına neden olduğunu kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası kurumlar, İsrail saldırılarının devam etmesi, insani yardım ve sağlık malzemelerine erişimin kısıtlanması nedeniyle salgın hastalıkların Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerine yayılma olasılığı konusunda defalarca uyarmıştı.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) da daha önce "Gazze'de bağırsak hastalıklarının öncekine göre 4 kat, cilt hastalıklarının ise 3 kat daha fazla arttığı" ikazında bulunmuştu.

UNRWA, hepatit türlerinin yanı sıra kolera gibi salgın hastalıkların da bölgede yayıldığına ilişkin bazı raporların olduğunu doğrulamıştı.

UNRWA Gazze Direktörü Thomas White, dün BBC'ye yaptığı açıklamada, UNRWA'nın Filistin bölgesindeki okullarından birinde hepatit A salgınına tanık olunduğunu aktarmıştı.

 
Milas'ta 'küpe takma' cinayeti!
 
Jandarmadan cayrokopterli denetim!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uçak düştü... 16 yaşındaki pilot öldü!
Avustralya'nın Sidney kentinin güneybatısında düşen küçük uçağın 16 yaşındaki ...
İsrail Gazze'de 25 bin 700 kişiyi katletti
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne aylardır sürdürdüğü saldırılarda öldürülen ...
Rusya duyurdu: Ukraynalı esirlerin bulunduğu uçak düştü!
Rusya Savunma Bakanlığı, içerisinde 65 Ukraynalı askeri esirin de bulunduğu ...
 
Rusya'dan TBMM'nin İsveç kararına tepki!
Rusya'nın yasama sisteminin üst kanadı olan Federasyon Konseyi'nin Başkan ...
Türk denizcilerin bulunduğu gemi battı!
Çin’in Şanghay kenti açıklarında içinde Türk denizcilerin de bulunduğu ...
Maden işçilerini taşıyan uçak düştü!
Rio Tinto maden şirketinin işçilerini taşıyan küçük bir uçak, Diavik elmas ...
 
ABD TBMM'nin İsveç onayından memnun!
ABD Dışişleri Bakanlığı, İsveç’in NATO'ya üyeliğinin TBMM'de onaylanmasının ...
Almanya 6 günlük demir yolu grevine hazırlanıyor
Almanya, Alman Makinistler Sendikası (GDL) tarafından yarın başlayıp 29 ...
Vanuatu'da 6,3 büyüklüğünde deprem
Pasifik'teki ada ülkelerinden Vanuatu'da 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva