HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Nisan 2017 Cuma - 10:33

Gaziemir'de 'organik' umutlar: Hedef dünyaya ihracat

Almanya ve Japonya makine desteği, Gaziemir Belediyesi atölye yerini verdi. Atanamayan bir öğretmenin de aralarında bulunduğu 42 kadın, organik oyuncak yapımını öğrenmeye başladı. Hedefleri; kurulacak bir kadın kooperatifiyle AB başta olmak üzere, dünyaya ihracat yapmak.

Gaziemir de  organik  umutlar: Hedef dünyaya ihracat

Gaziemir Belediyesi ile İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu’nun (İSTÖP) işbirliğiyle hazırlanan ‘Organik Oyuncak Üretimi Eğitimi Projesi’, Almanya Federal Cumhuriyeti ve Japonya’nın verdiği destekle hayat buldu. Almanya’nın verdiği hibe destekle alınan dikiş makineleri, Gaziemir Belediyesi Aktepe Hizmet Binası’nda proje için ayrılan katta bulunan odalara yerleştirildi. Japonya’nın hibe ettiği 350 bin lira değerindeki bilgisayar kontrollü 13 metre uzunluğundaki tam elektronik nakış makinesinin konulacağı bir binanın yapımı için çalışmalara başlandı.

Atölyede heyecan fırtınası
Kentsel dönüşüm için gün sayan gecekondu bölgesinde heyecan yaratan projenin ilk aşamasında farklı yaşlardan 42 kadın dikiş makinelerinin başına oturdu. Aralarında atama bekleyen 8 aylık evli bir öğretmenin de yer aldığı kadınlar; Türkiye’nin tek organik oyuncak üretim sertifikasına sahip eğitmeni Yusuf Tamer’in gözetiminde işe koyuldu. Çoğunluğu dikiş makinesiyle bu eğitim sırasında tanışan kadınlar, haftada iki gün ikişer saat olmak üzere 6 aylık bir eğitim alacak. İlk oyuncaklarını yapmaya başlayan kadınlar, şimdiden pazar arayışına girişti.

Kadın kooperatifiyle satış
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ile İSTÖP Genel Başkanı Mehmet Aydoğan ile birlikte atölyeyi ziyaret eden Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Günnar Denecke, projeye sonraki aşamalarında da destek olacaklarını dile getirdi. Belediye olarak projeye tüm güçleriyle destek olduklarını ifade eden Başkan Şenol ise, “Ev kadınlarını meslek sahibi yaparak üretici hale getirecek bu proje, aynı zamanda onların sosyalleşmelerine de katkı sunacak. Kadın kooperatifi kurarak ürünlerin satışını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Duayen oyuncak eğitmeni
Oyuncak üretiminde 30 yıl, organik oyuncakta da 11 yıllık deneyimi olan projenin gönüllü eğitmeni Yusuf Tamer, bu alanda tüm dünyada geçerli olan Hollanda merkezli Control Union sertifikasına sahip olduğunun altını çizdi. Bu sertifika sayesinde üretilecek oyuncaların tüm dünyaya ihraç edilebileceğini kaydeden Tamer, şunları aktardı: “Tohumdan pamuk üretimine, kök boyadan oyuncak üretiminin her aşamasına kadar kontrol ve testler sonucu sertifikalandırma yapılıyor. 10 eurodan 100 euroya kadar 250 farklı modelde oyuncak üretebileceğiz.”

AVRUPALILARIN ‘GÜVEN BEBEKLERİ’ AKTEPE’DEN
Aktepe’de verilecek eğitim sonrasında üretimine başlanacak organik oyuncaklar oldukça uzun soluklu bir çalışma gerekiyor. Bu oyuncakların üretiminde kullanılacak pamuk için organik tohum kullanımına izin veriliyor. Pamuk üretimi sonrasında elde edilen iplikte kök boya kullanılması da zorunlu. Sıcak soğuk pres için dolgu malzemesi olarak kullanılan kiraz çekirdeği ile stres alıcı özelliği nedeniyle dolguda tercih edilen pirincin de organik üretim olması koşulu var. Pamuk dikiminden organik oyuncağın üretiminin tamamlanmasına kadar tüm aşamalarda çeşitli kontrol ve testler uygulanıyor. Avrupa’da ebeveynlerin çocukları için çok önem verdiği ‘güven bebeği oyuncakları’ da Gaziemir Aktepe’deki bu atölyede üretilecek.

KURSİYELERİN ARASINDA ATAMA: BEKLEYEN BİR ÖĞRETMEN DE VAR
Organik oyuncak üretimi eğitimine katılanların arasında henüz 8 aylık evli 26 yaşındaki Fen Bilgisi Öğretmeni İsmahan Özel de var. Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden 3 yıl önce mezun olan Özel, bu işi öğrenerek evinin geçimine katkı sunmayı düşündüğünü söyledi. Kursiyer kadınlar, meslek öğrenme, evinin geçimine katkı sunma gibi gerekçelerin dışında, stres atma ve hobi amaçlı olarak eğitime katıldıklarını söyledi. Kursiyer kadınlardan birkaçı duygularını şu şekilde aktardı:

NADİRE AVCI (34): İki çocuk annesiyim. Tekstil başta olmak üzere çeşitli alanlarda kısa süreli çalıştım. Bugüne kadar hiç dikiş makinesi başına oturmamıştım. Burada işi öğrendikten sonra evimde oyuncak üretimi yapabilirim. Bu kursa katılmak özgüvenimi arttırdı.

HATİCE ÇETİN (42): İki çocuğum var, eşim devlet memuru. Sekreterlik, muhasebe ve bilgisayar işletmenliği gibi işlerde çalıştım. Kursa hobi amaçlı katılıyorum. Kendi çocuklarıma ve yakınlarımın çocuklarına oyuncak yapabilirim. Üretmek mutluluk veriyor.

AYNUR ASLANALP (51): Üç çocuk, iki torunum var. Ev hanımıyım. Market işlettiği sırada eşime yardım etmenin dışında çalışmadım. Yaptığım ilk oyuncakları, bugün yanımda kursa gelen torunum Gökçe’ye ve diğer torunuma vereceğim. Emeğe geçenleri kutluyorum.

EMİNE GÜL (34): Dört yaşında bir kızım, 9 yaşında bir oğlum var. Tekstil ve tıbbi malzeme üretimi işinde çalıştım. Böyle bir kursu gökte ararken, yerde buldum. En kısa zamanda öğrenip, evimde de oyuncak üretimi yapmak istiyorum. İmkân bulursam atölye de kurarım.

KURSA ‘TEMEL ATTILAR’: Kursa Temel soyadına sahip dört kadın da katılıyor. Kız kardeşi Aysel Temel, kızı Leyla Temel ve gelini Hülya Temel ile birlikte katıldığı kursun kendileri için mutluluk kaynağı olduğunu söyleyen Aysel Temel’in (soldan üçüncü) yüzünden gülümsemesi eksik olmuyor.

 
Bornova semaları uçurtmalarla dolacak!
 
Başkan Akpınar işçileriyle kucaklaştı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova semaları uçurtmalarla dolacak!
Bornova Belediyesi’nin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri ...
Genç sporcular servis istedi, Başkan Atila saha yaptı!
Bornova Belediyesi’nin, Naldökenlilerin istekleri doğrultusunda projelendirdiği ...
Büyükşehir’den o bölgenin trafiğine nefes aldıracak hamle
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı trafiğinin rahatlatılması için yaptığı ...
 
Başkan'dan Ödemiş çıkarması: 13 yıldır tek bir çiçek bile...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçelerdeki köy ve mahalle ...
Başkan Pekdaş’tan çarpıcı yanıt: Asıl sorun da bu!
Oturumda valilikte bekleyen projelerin gündeme gelmesi üzerine AK Partili ...
Çeşme'de büyük şölen başladı
İzmir'in Çeşme İlçesi'nde yetişen otlarla yapılan yiyeceklerin sergilendiği ...
 
Başkan Soylu'dan personele referandum yoklaması: Herkes delikanlı gibi...
Menderes Belediye Başkanı Soylu belediye personeliyle yaptığı toplantıda ...
Karşıyaka'da tramvaylı günler başlıyor!
Karşıyaka'da tramvayla ulaşım gelecek hafta başlayacak. İzmir Metro A.Ş. ...
Flaş gelişme: Monoray Projesi rafa kalktı
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu Türkiye’de ilk olacak projenin hesaplanandan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölmeyen aşk!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva