HABERLER>GÜNCEL
3 Ekim 2015 Cumartesi - 14:21

Gazetecilerin isyan günü: Yaşasın özgür basın!

Gazeteci Ahmet Hakan’a yapılan saldırı sonrası basın örgütleri ülke çapında alana indi. İzmir’de eylemin adresi Konak Meydanı’ydı… Ortak bildiriyi okuyan İGC Başkanı Misket Dikmen, “Vandalizme ‘dur’ demek için buradayız… Yaşasın özgür basın! Yaşasın insan hakları!" diye konuştu.

Gazetecilerin isyan günü: Yaşasın özgür basın!

EGEDESONSÖZ -  Son dönemde giderek artan ve Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan’a evinin önünde yapılan çirkin saldırıyla tavan yapan basına şiddet ve baskılar ülke çapında düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, Ankara, İzmir, Afyon ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyetleri, Fotomuhabirleri Derneği, Spor Yazarları Derneği ile IPI ve PEN Türkiye Merkezi’nin de destek verdiği eylemlerde ‘Özgür basın susturulamaz’ mesajı verildi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyeleri tarafından organize edilen eylemin adresi ise Konak Meydanı’ydı… Hasan Tahsin Heykeli önünde toplanan gazetecilerin isyanına CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam ile Tacettin Bayır, İzmir Milletvekili Adayı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Atilla Sertel, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve ünlü gazeteci Uğur Dündar da destek verdi.

Tüm ülkede yayınlanan ortak bildiriyi İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen okudu. Dikmen yapılan baskı, saldırı ve mesleği ayrıştırma çabalarının yerini artık fiili saldırılara bıraktığını söyledi.

Dikmen, “Halkın haber alma hakkının engellenmemesi, can güvenliğimizin sağlanması, ifade ve basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, anayasal haklarımızdan taviz verilmemesi için bugün buradayız" diyerek Ankara, İstanbul, İzmir ve diğer kentlerde ortak olarak haykırıldığını söyledi.



"'VANDALİZME DUR' DEMEK İÇİN ALANLARDAYIZ"
Can güvenliklerinin olmadığı bir noktaya geldiklerini söyleyen Dikmen, "Çok ciddi endişeler içindeyiz. Son zamanlarda medyaya yönelik baskıları ve 'Onun tırnaklarını, dişlerini sökmesini biliriz, istesek sinek gibi ezeriz, döveriz' şeklinde yazan sözde köşe yazarlarının, bu demokrasi karşıtı ürkütücü ifadelerini şiddetle kınıyor, reddediyoruz. Üstelik tüm bunların sonucu, şehir eşkıyalarının durumdan vazife çıkarıp, saldırıya geçtiğini de görüyoruz. Son dönemde yaşadıklarımız apaçık gözdağıdır, basına hiza verme çabasıdır. Devletin can güvenliğimizi sağlamadığını hisseden biz gazeteciler, bugün her açıdan özgür olmadığımızı ilan ediyoruz" dedi. Siyasi iktidarın ülkeyi yöneten olduğunu söyleyen Dikmen, yaşanan olayların sorumlusu olarak iktidarı hedef gösterdi. Başkan Dikmen hükümete ve İçişleri Bakanlığına seslenerek, "Yaratılan bu Vandalizme ‘dur’ demek için meydanlardayız" ifadelerini kullandı.

"SIRANIN KİME GELECEĞİNİ BİLMİYORUZ"
Ahmet Hakan'a yapılan saldırıya değinen Dikmen, bu saldırının olacağının belli olduğunu söyleyerek, devletin onu koruyamadığını dile getirdi. Dikmen, Şimdi sıranın kime geleceğini bilmiyoruz. Başta siyasi iktidar olmak üzere, tüm yetkilileri sorumluluk bilinciyle göreve çağırıyoruz. Bu saldırılar bizleri korkutamaz, yıldıramaz. Gazeteciler, yazarlar, çizerler, düşünürler, sorumluluk sahipleri... Tek ses olduk, el eleyiz, buradayız. Her koşulda, halkın haber alma hakkını sonuna kadar yerine getirmeye kararlıyız. Bunun için bugün İzmir’den İstanbul’dan ve yurdun diğer bölgelerinden eş zamanlı sesleniyoruz. Gözdağlarına, korkutmalara karşı özgür basının yılmayacağını haykırıyoruz. Basının görevi, haber vermek, eleştirmek, halkı olaylardan haberdar etmektir. Sırf eleştirdikleri için, gerçeği yazdıkları için bugün mahkeme kapılarında yargılanan çok sayıda arkadaşımızla da dayanışma içindeyiz. Tüm bu davaların sonuna kadar takipçisi olacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Anayasa ve uluslararası hukuk bağlamında koruma altında olan, ifade özgürlüğü ile onun en önemli unsuru basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı, kutsaldır. Buna sonuna kadar sahip çıkmaya kararlıyız. Yılmayacağız, korkmayacağız, mücadelemize devam edeceğiz. Saldırıya uğrayan tüm meslektaşlarımıza geçmiş olsun diliyoruz. Yaşam hakkımız kutsaldır. Can güvenliğimizin sağlanması da, ülkeyi yönetenlerin görevidir. Bunu, bir kez daha hatırlatıyoruz. Gazete binalarının basılmadığı, taşlı-sopalı saldırıya uğramadığı,  gazetecilerin hedef gösterilmediği-öldürülmediği, kemiklerinin kırılmadığı, gazetecilik faaliyeti yüzünden zindanlara atılmadığı, yargılanmadığı, işsiz kalmadığı bir ülkenin gazetecileri olmak istiyoruz. Yaşasın özgür basın! Yaşasın insan hakları!" diye konuştu.
 


TÜNEL’DE TEK PANKART: SUSTURULAMAZ
Gazeteci örgütleri İstanbul’da Tünel’de yürüyüş düzenledi. CHP’li vekillerin de destek verdiği yürüyüşte ‘Özgür basın susturulamaz’ pankartı taşındı.

 
Türk Kızılayı Aliağa'ya geliyor
 
Manisa’da feci kaza: 1 ölü, 1 yaralı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mhpli 4 Ekim 2015 Pazar 13:19

Iktidar olursak gazetelere el koyacagiz diyen chpnin vekilleri basin ozgurlugu mitinginde. Komedi.

Yorumu oyla      16      6  
yorumcu 4 Ekim 2015 Pazar 13:19

gazeteciler kac para maas alirlar?

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gökçek: Defalarca izledim… Yakmış sigarayı, basmış gaza!
Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüsün Dikimevi'nde durağa dalmasıyla ...
Ahmet Hakan’a saldırıda flaş gelişme: O yazarın…
Ahmet Hakan'ın saldırıya uğramasına ilişkin soruşturmada savcılık Star ...
Müfettiş raporu: Baran Tursun Vakfı kapatılmasın!
İzmir’de 'Dur' ihtarına uymadığı için açılan ateşte, polisin tabancasından ...
 
İzmir’de terör operasyonu: 4 ilçede 11 adrese baskın
Terör örgütüne yönelik 4 ilçede 11 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda 10 kişi yakalandı.
İzmir’de ‘umuda yolculuk’ raporu: 10 bin 121 kaçak, 125 tutuklama
İzmir’de göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında jandarmanın 1 Ocak ...
Kordon’da ‘çiğdem’ kabusu: Çimler…
İzmir’in simge mekanlarından Birinci Kordon'da büyük emek verilerek serilen ...
 
Otobüs faciasında korkunç iddia: İtfaiyeye verdiler!
Ankara’nın göbeğinde 12 can alan korkunç otobüs kazasının sebebiyle ilgili ...
İzmir’de zehir operasyonlarında Eylül raporu
İzmir’de jandarmanın eylül ayında uyuşturucu satıcılarına yönelik düzenlendiği ...
Fethullah Gülen hakkında kırmızı bülten talebi
14 Aralık soruşturmasına ilişkin iddianameyi kabul eden İstanbul 14. Ağır ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva