HABERLER>EKONOMİ
5 Haziran 2012 Salı - 10:31

Gayrimenkulde kayıt dışı artacak

Yapı ruhsatı 1 Haziran 2012’den sonra alınan konutlardan daha çok KDV alınmasıyla ilgili uygulamaya tepki geldi. Sektör temsilcilerine göre uygulamayla kayıt dışılık önemli oranda artacak, piyasa küçülecek.

Gayrimenkulde kayıt dışı artacak

İZMİR - Gayrimenkul sektörünün en önemli ayağı olan konuttaki KDV’nin arttırılmasıyla ilgili yapılacak düzenleme sektörün tepkisini çekti. Sektörün ende gelen örgütlerinden GYODER'in Başkanı Işık Gökkaya sektörde kayıt dışılığın artacağı uyarısında bulundu.
 
GYODER Başkanı Işık Gökkaya, gayrimenkul sektörünün, çok önemli bir dönemden geçtiğini belirterek, “Kentsel Dönüşüm, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nın yasallaşması, yabancıların mülk satışının önündeki mütekabiliyet engelinin kaldırılması gibi çok önemli ve olumlu gelişmelerin yanı sıra yeni KDV düzenlemesi gibi maalesef sektörü olumsuz etkileyecek bazı sorunlar da söz konusu oluyor” diye konuştu.
 
Sadece kentsel dönüşümle 10 yılda 5.3 milyon konutun yenilenmesinden bahsedildiğini dile getiren Gökkaya, şunları aktardı: “KDV düzenlemesi sağlıksız sonuçlar doğuracaktır. Tüm sektörün konutlarda yüzde 18 KDV uygulamasının kademelendirilmesi yönündeki çabalarına karşın yürürlüğe giren bu karar, kayıt dışılığın azaltılması hedeflenen bir sektörde, kayıt dışılığı artıracaktır.”
 
'PİYASA KÜÇÜLECEK'
KDV oranının yüzde 18’e yükseltilmesi halinde, ilave gelecek yüzde 17 oranındaki KDV yükünün konut almak isteyenleri olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik ise bu durumda istihdamın 300 bin kişi azalacağını, sektörün büyük ölçüde kayıt dışına çıkacağını, yeni ve nitelikli projeler yerine, daha vasat ve daha güvensiz projeler yapılacağını söyledi.
 
Son dönemlerde yüksek seyreden konut kredisi faiz oranları nedeniyle zaten zorlanan vatandaşın KDV artışı olması halinde ihtiyaç duyduğu konutları alamaz hale geleceğini savunan Çelik, “Bu durumda bugün itibariyle yaklaşık 1 milyona yakın konut stoku olan ülkemizde yeni projelerin önü kesilecektir” dedi.
 
Çelik, sonuçta sektördeki KDV oranlarının değişmemesini talep ettiklerini vurgulayarak, “Kentsel dönüşüm alanlarının KDV’den istisna edilmesi kaosa yol açacaktır. Arsalar için belediyelerden alınan imar durum yazıları ve akabinde alınan inşaat ruhsatları, 5 yıl süreyle kazanılmış hak olmalıdır. İmar planlarında bir değişiklik olsa bile kazanılmış haklara göre inşaat yapılmasına müsaade edilmelidir” dedi.
 
Milliyet Gazetesi'nden Yavuz Karaman'ın haberine göre; konut sektörünü yakından ilgilendiren uygulamaya göre, konut teslimlerinde, özelleştirme kapsamındaki veya kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen yerler hariç, inşaatın yapıldığı arsa veya konutun vergi değeri esas alınarak, KDV oranını farklılaştırabilme konusunda Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
 
Söz konusu düzenleme, yapı ruhsatı 1 Haziran 2012’den sonra alınan veya kamu kurum, kuruluşları ile bunların iştiraklerince ihalesi bu tarihten sonra yapılan inşaat işlerine ilişkin konut teslimleri için uygulanmak üzere, yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'deki sokak lambaları değişirse ne olur?
Yanıtı, Enerji Bakanı Taner Yıldız verdi: Her yıl yaklaşık 400 milyon TL tasarruf sağlanır.
Vergi affında 4 ay değil 24 ay ek süre verilmeli
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kamuoyunda ...
Balık çiftliklerine geriye dönük KDV müjdesi
İzmir İl Özel İdaresi, 156 firmadan geçmiş 5 yıla ait kira bedellerinin ...
 
Alaçatı Four Seasons'ın temeli sezon sonunda
Dilek Sabancı'nın Alaçatı'ya kazandıracağı 99 odalı otelin yapımına başlanıyor
Enerji Bakanı’ndan benzinde indirim müjdesi!
Petroldeki düşüşün benzine yansıyacağını belirten Enerji Bakanı Yıldız, ...
Egeliler, Nisan ayında “teşvik rekoru” kırdı
Hükümetin, Nisan ayında verdiği 2 milyar 903 milyon liralık yatırım teşvik ...
 
İTO, bu kez kruvaziyer gemisinde 'yolcu' olacak
Gerek tanıtım gerekse turistlerin ayak bastı paralarını ödeyerek sektörü ...
Bülent Tercan ÇEŞTOB başkanlığına aday oldu
Ege Turistik işletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı ...
Tercan: ÇEŞTOB Başkanlığı'na adayım
Ege Turistik işletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva