HABERLER>SAĞLIK
15 Eylül 2014 Pazartesi - 18:09

Gastrit mide kanseri yapıyor

Mide bölgesinde ağrı, şişkinlik, gaz, açlık hissi ve sık yemek yeme isteği ile kendini belli eden gastrit, tedavi edilmezse kronikleşerek mide kanserine yol açabilir.

Gastrit mide kanseri yapıyor

İSTANBUL - Gastritin başlıca nedenleri; alkol, sigara, çeşitli ilaçların uzun süreli kullanımı ve helikobakter pilori denilen bir bakteri. Kronik gastritin en yaygın görülen nedenlerinden biri; %80-85 oranda mide sıvısı altında yaşayabilen helikobakter pilori. Gastrite neden olan etkenlere dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Zülfikar Polat, gastritin bağışıklık sistemi yetersiz kaldığında kronikleşebildiğini söyleyerek, “Kimyasal gastrit, otoimmun gastrit gibi nedenlerle de kronik gastrit gelişebilmektedir. Helikobakter pilori, genellikle çocukluk çağlarında bağışıklık sistemi tam olarak oturmamışken, kirli sulardan bulaşmaktadır. Bakteri mide hücrelerinin yüzeyinde, asit tabakasının altında kolonize olarak yaşamaktadır. İlk bulaştığında akut enfeksiyon yapmakta ve bağışıklık sistemi tarafından bertaraf edilemeyince enfeksiyon kronikleşmektedir” dedi.
 
GASTRİT DOKU DEĞİŞİKLİKLERİNE BU DA KANSERE EDEN OLUYOR
Kronik gastrit ilerledikçe mide bezlerinde çekilmeye ve doku değişikliklerine (atrofik gastrit ve intestinal metaplazi) neden olabiliyor. Bu durum da genetik yatkınlığı olan ve özellikle kanserojen maddelere maruz kalan bireylerde kansere gidişe zemin hazırlıyor. Mide bezlerinde doku değişiklikleri olan hastalarda mide kanserinin 4 kat fazla görüldüğünü vurgulayan Dr. Polat, endoskopik muayenenin önemine dikkat çekti: “Bu doku değişiklikleri mideden endoskopi ile alınan biyopsilerle saptanabilmektedir. Bu nedenle bu tür hastaların belli zaman aralıklarında endoskopik olarak takip edilmeleri gerekmektedir. Midede ileri derece doku değişikliği saptandığı zaman hasta çok daha yakından takip edilmelidir. Bu bölgeler özel endoskoplarla veya boyama yöntemleri ile tam olarak saptanmalı, endoskopik veya cerrahi yöntemlerle çıkarılmalı ve hastada kanser oluşmadan tedavi edilmiş olmalıdır.
 
YANMIŞ GIDALAR VE SİGARA EN ÖNEMLİ TETİKLEYİCİLER
Midede ileri derece doku değişikliği, başlangıç evre kanser ile eş anlamlıdır. Bu noktada beslenme alışkanlıkları oldukça önemlidir. Özellikle yanmış tütsülenmiş gıdalar, yağlı ve fazla miktarda kırmızı et tüketimi, ızgara ve çok pişmiş etler risk yaratabilmektedir. Salamura gıdalar, gıdalarda koruyucu olarak kullanılan nitrat içeren gıdalar nitritlere çevrilerek tetiği çekebilmektedir. Bunun yanı sıra antioksidanlar, C ve E vitaminlerinin koruyucu olduğu bilinmektedir. Sigara içimi de mide kanseri riskini en az dört kat artırmaktadır.”
 
TAZE SEBZE MEYVE TÜKETİN
Kronik gastrit sorunu yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden bir hekime danışarak tedavi olmaları gerektiğine işaret eden Polat, “Gelişen teknoloji ve endoskopi sayesinde bu hastalığın tanısı kolaylıkla konulmakta ve uygun yöntemle tedavi edilebilmektedir. Ayrıca kronik gastritin mide kanserine neden olmaması için bol miktarda taze sebze ve meyve tüketilmeli, sigaradan uzak durulmalı ve tespit edilmiş ise helikobakter pilori ortadan kaldırılmalıdır” diye konuştu.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşırı terlemeye lazerli çözüm
Aşırı terleme günlük yaşamda birçok kişiyi olumsuz etkilerken, sosyal hayattan da koparabiliyor.
İzmir'deki sağlık skandalında yeni gelişme!
İzmir'de menüsküs ameliyatı ardından gelişen komplikasyon sonucu sol ayağı ...
Uzmanın'dan kritik uyarı: Boy uzatma ilaçları...
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Ana ...
 
Ebolaya 'kanlı' tedavi
ABD'de tedavi gören Amerikalı doktorun tedavisinde, daha önce hastalığı ...
Lazer epilasyonda zamanlama büyük önem taşıyor
Dermatolojide oldukça yoğun olarak kullanılan lazer epilasyonun hem kadın ...
Hastalar için kritik tarih 1 Ekim!
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ...
 
Dişlere selfie ayarı
Dünyayı kasıp kavuran selfie çılgınlığı, bazı dişlere iyi gelmedi çünkü ...
Göztepe'den 'uyuz' açıklaması
Uyuz salgını gerekçesiyle dahiliye servisinin kapatıldığı öne sürülen ...
Öksürük fıtığı tetikliyor
Denizli Genel Cerrah Doç. Dr. Namık Özkan, her 100 kişiden 5'inde fıtık ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva