Fatih YAPAR
Folkart İzmir sil-baştan!
21 Nisan 2017 Cuma

Basmane Çukuru nam-ı diğer “utanç çukuru”… İzmir’de yaşayan da bilir, seyahat için gezen, dolaşan da. Herkesin hiç olmazsa en az bir kere görmüşlüğü vardır. 1997 yılında dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura uzun yıllar belediye otobüslerinin garaj olarak kullandığı kentin göbeğindeki bu yeri satma kararı almıştır. Ve satış işlemi uzun tartışmaların ardından gerçekleşir. O dönem sermayesi güçlü, yapısı sağlam olan “Güçbirliği Holding” adına burayı İzmirli sanayici Kemal Zorlu 35 milyon dolar ödeyerek satın alır. Amaç ise içinde opera binası, kültür sanat merkezleri ve geniş yaşam alanlarıyla bir iş merkezi yapmaktır. Bu sırada, koltuğu bir dönem “kaptırdığı” Büyükşehir eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur ise sürece dava açar. Hem çukuru hem de projeyi uzun yıllar belirsizlik bekler.  Davalar, itirazlar, yargı süreci derken 2001 krizinde batan EGS Bank’tan kredi kullanan Güçbirliği Holding de zor duruma düşer.  Kısa süre sonra büyük umutlarla satın alınan yer borçlara karşılık Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’na (TMSF) geçer.  Türkiye gündeminin de yakından takip ettiği çukur ve içine düşenlerin hali tartışılırken Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna merhum Ahmet Piriştina oturur. O da uzun çabalar sonucunda bir sonuç alamaz. Sonrasında ise Aziz Kocaoğlu dönemi başlar. Başkan doğrudan TMSF ile masaya oturur ve yoğun görüşmeler sonucunda yüzde 18 olan belediye payını yüzde 30’a kadar çıkartır. Artık, içinde “kurbağaların ürediği, ördeklerin yüzdüğü” doğal gölet haline gelen yerde pay, hisse netleşmiş, meselenin adı konulmuştur. Kim ne yapacaksa her koşulda belediye ile masaya oturmak zorundadır. 

Neredeyse 20 yıldır gündemde olan Basmane Çukuru’nu TMSF ihalesinden herkesin bildiği gibi geçtiğimiz yıl, Folkart’ın sahibi olan Sancak ailesine ait Saya Grup’a bağlı Livamine Madencilik 80 milyon dolara satın almıştı. Sonrasında Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak projeyi Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet’in sahibi Tarık Kayar ile yapacağını açıklamıştı. Sonrasında ise görücüye üç farklı proje sunuldu ve bir tanesi oylamada birinci çıktı. Üçgen bir alanda yapılacak projenin yüksekliği, durumu, Kültürpark alanı da karıştırılarak tartışılmaya açılsa da görseller gün yüzüne çıktı.

Peki sonrasında ne oldu? Folkart’ın ikiz kule şeklinde yapmayı planladığı "Folkart İzmir" projesi başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından uygun bulunmadı. Kocaoğlu, çizim dışında iki kulenin alt kısmında “belediye payı” olarak ayrılan alanı kabul etmedi.  Kulelerin, belediye hizmet alanı üzerinde yükselmesine sıcak bakmadı.  Hal böyle olunca yeniden proje revizyonu kararı alındı. Şimdiye kadar Folkart tarafından yapılan çizimler, mimari çalışmalar çöpe atıldı. Belediye ile Folkart masaya yeniden oturdu. Ve Aziz başkan “belediye için yapılacak alanın bağımsız olmasını istiyorum” mesajı verdi. Mutabakat sağlandı. TMSF’den hisse oranını yüzde 30’a çıkartan başkan şimdi de Folkart’ın yapacağı inşaattan bağımsız, ayrı, ticari faaliyetten uzak binayı koparıp aldı.

Bu arada bir önemli gelişme daha yaşandı. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Sancak, projeyi birlikte yapacağı Rıza Akça ve Tarık Kayar ile yolları ayırdı. Daha önce yaptığı sözleşmeleri feshetti. Kısaca ortaklık sonlandırıldı. Proje bundan sonra Folkart tarafından tek başına yapılacak. Hukuken zaten bir sorun yok. Sadece konsorsiyum sinerji yakalayamadı. Şimdi yeniden çizim yapılacak. Belediyenin payı, şirketin talepleri yeniden masaya konulacak. Ortak akıl ile tekrar görücüye çıkartılacak. Neredeyse 20 yıldır çukurun kapatılmasını bekleyen İzmirliler bir süre daha bekleyecek.  Ne diyelim bitsin artık bu hikaye!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
önder peker 30 Temmuz 2018 Pazartesi 03:49

belediye yapılacak projede bağımsız bel.hizmetlerine ait bir ek ünüte veya kamu hizmet binası düşünüyorsa hata eder.yoğun bir ticari alanda trafik yükünü arttıracak böyle bir girişimden vazgeçmeli.Ayrıca yapının genel hizmet ve estetik birliğini bozar.kaldıki şu anda bile mevcut bel.eski binaları artı meydana yük getirmekte ayrıca meydana antipatik ve sevimsiz bir cddiyet getirmekte,bu sebeple mevcut bel.binaların ordan başka bir yere nakli gereklidir.saygılarımla.Bir mim.

Yorumu oyla      9      5  
m.y. 25 Nisan 2017 Salı 11:05

melis hnm. japon mimarisi derken tokyo ve diğer japon kentlerindeki gökdelenlerden bahsediyor olmalı......

Yorumu oyla      11      5  
22 Nisan 2017 Cumartesi 12:18

"Tayyip Bey bile bu tür yüksek yapılar için olumsuz görüş bildiriyor artık." Tayyip Bey BİLE derken ? Japon mimarisi ne alaka ? Burası Japonya mı ? Adam milyonlarca dolar verip aldığı arsaya 10 katlı apartman mı yapacak ? İzmir' de ki yüksek bina korkusu saçmalığı nedir ? Arsa satılmış, altta fantazi üretenler var. 😀☺ şu kadar tazminat ödenir, şu olur bu olur ... 😀

Yorumu oyla      16      6  
21 Nisan 2017 Cuma 20:57

güçbirliği EGS se ile ortak girdi bu işe EGS. nin bankası batınca holdingi de battı güçbirliği ve zorlu bu işe ortak bulamadı sonuç, kemal zorlunun bu projeyi gerçakleştirecek gücü maalesef bugün yok.gerçeklerle yüzleşmek gerek. Basmane çukurunu izmirde FOLKARTTAN BAŞKA BİR FİRMA YAPAMAZ..

Yorumu oyla      13      6  
Melis 21 Nisan 2017 Cuma 16:06

300 m.lik gökdelen için yanıp tutuşanlar kafayı mı yediniz siz? Tayyip Bey bile bu tür yüksek yapılar için olumsuz görüş bildiriyor artık.Nedir bu yükseklik merakı.Folkart projesi hiçbir şekilde uygun değil.Yepyeni bir nosyonla yeni bir proje,insani boyutlu,çevreyle uyumlu binalar olsun. Japon mimarisi bugünlerde en iyi çözümleri sunan projeler üretiyor. Mutlaka onların tanınmış mimarlarından da görüş ve proje teklifleri alınmalı.

Yorumu oyla      12      9  
MUSTAFA TÜREDİ 21 Nisan 2017 Cuma 15:59

izmir BŞB başkanı ,1.ve 2. protol gereğini yaparak güçyapının maduriyeti giderilmelidir. çözüm bşb özel idare binasına taşınır. bu arsa üzerinde güçyapının hakları verilir. belediye tazminat ödemekten kurtulur. bel.binası bu bölgede olmuyacagından getireceği yoğunluktan bu bölge kurtulur. sancak yüklenici firma olur.güçyapının iktisadi ve ticari bütünlük içindeki masraflar güçbirliginin tmsf ye borcunu öder. güçyapı %50 ile arsasını sancağa verir.ama hepsinin aklında cinlik var. uyuşma olmazsa bşb i 300.000.000 tl üzeri bir tazminatı güçyapıya öder.yapılan 19 senedir hataların faturasını hukuk birilerine maddi ve manevi olarak çıkarır.

Yorumu oyla      13      6  
sezarın hakkı sezara 21 Nisan 2017 Cuma 15:26

Projenin çöpe atılma gibi bir durumu yok. Folkart bir şekilde anlaşır. Ayrıca sırasıyla Folkart incity,İkon ve high life projelerini yapıcaklar. Birde yok güçbirliğinin hakkı, yok kemal zorluya fırsat verilmeli diyenlere şunu sormak istiyorum ! diyelimki güçbirliği aldı tekrar. Ne yapabilecegini sanıyorsunuz? şu durumdaki güçbirliğine hiç bir banka bu seviyedeki bir proje için kredi vermez!! kısacası güçbirliğinin buayı kaldıracak gücü artık yok. yani yıllardır yok zaten. bu adamlar yıllardır izmire çivi çakmadılar siz neyden bahsediyorsunuz?

Yorumu oyla      15      8  
antikapitalist 21 Nisan 2017 Cuma 14:11

Ya proje neden çöpe atılsın ben bu kadar güzel kaliteli proje görmedim..Küçük binayı belediyeye versinler ona göre % ayarlasınlar.Folkarta iletin bu yorumları...

Yorumu oyla      12      6  
21 Nisan 2017 Cuma 14:09

yapın 1 tane 300 metrelik 1 tane de 150 metrelik bina bisin bu iş. Çok uzadı artık

Yorumu oyla      11      7  
21 Nisan 2017 Cuma 14:00

Folkart proje aşamasında İzmir Büyükşehir Belediyesini ve Konak Belediyesini bilgilendirmişti. Belediye Başkanları projeyi biliyordu. Büyükşehir Belediye Başkanının kamuoyu projeye tepki gösterince ilk kez görmüş gibi yaptı.

Yorumu oyla      11      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva