HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Aralık 2019 Pazartesi - 10:07

Foça'da 'Toprak Ana Günü' kutlandı

Slow Food Foça Zeytindalı Birliği, Foça Belediyesi’nin destekleriyle ‘‘Toprak Ana Günü’’nü kutladı. ‘Toprak Ana Festivali’ ismiyle düzenlenen kutlama gününde, Slow Food Foça Yeryüzü Pazarında ve Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezinde etkinlikler düzenlendi.

Foça da  Toprak Ana Günü  kutlandı

Foça Yeryüzü Pazarında pişen sıcak tarhanayı, kardeşlik ve dayanışma duygularıyla paylaştıklarını ifade eden Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz; ‘‘İyi, Temiz, Adil Gıda felsefesinden hareketle, toprağa ve çevreye zarar verilmesin, üretici de, o ürünü alan kişi de karşılığını alsın diyerek, geleneksel ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları yaygınlaştırmak için çalışan Uluslararası Slow Food Hareketinin 30. Kuruluş Yıldönümü ve Toprak Ana Günü kutlu olsun. Bu güzel gün için emek veren Slow Food Foça Zeytindalı Birliğimize ve tüm Slow Food gönüllülerine teşekkür ediyorum’’dedi.

Başkan Fatih Gürbüz, Foça Kent Konseyi Çevre Meclisinin açtığı stantta, Prof. Dr. Emine Aksoydan’ın başlattığı ‘Zehirsiz Sofralar-Zehirli Tarım İlaçlarına Hayır’ kampanyasını imzaladı ve yöresel yemek atölyelerine katıldı.

Bizim gıdamız, bizim dünyamız

‘‘Toprak Ana Günü’’ kutlamasının açılış konuşmasına ‘Slow Food Manifestosu 1989’u okuyarak başlayan Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Lideri Sevtap Barandır; Toprak Ana Günü ve Foça Yeryüzü Pazarı hakkında bilgiler verdi. Sevtap Barandır; ‘‘-Bizim gıdamız, bizim dünyamız, bizim geleceğimiz- sloganıyla düzenlediğimiz Toprak Ana Günümüzde; tüm hayatın başlangıç sorumlusu tohumuna, her şeyin toprağına sahip çık. Yerel üret, yerel tüket ve üreticini tanı diyoruz’’dedi.

2018 Yılı Mayıs ayında vefat eden Slow Food Foça Zeytindalı Birliğinin kurucu lideri Gül Girişmen’i saygıyla andıklarını ifade eden Sevtap Barandır; ‘Toprak Ana Festivali’ne katkıları ve katılımları için, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’e, Slow Food Foça Yeryüzü Pazarı üreticilerine, Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencilerine ve öğretmenlerine, Foça Kent Konseyi üyelerine, Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağına, Dikili Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyelerine, Karşıyaka Kültür ve Sanat Derneği üyelerine ve Slow Food gönüllülerine teşekkür etti.

Festival gibi kutlama

Kutlama kapsamında, ‘Ege otları’, ‘çekme makarna’ ve ‘basma börek’ yemeklerinin atölye çalışmaları yapıldı. Zehirsiz Sofralar Yürütme Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilir Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Emine Aksoydan, ‘Zehirsiz Sofralar’ ve Ziraat Mühendisi Mesut Yüce Yıldız, ‘Yerel Tohum ve Buğday’ konulu söyleşilerini gerçekleştirdi. Foça Yeryüzü Pazarında vatandaşlara tarhana ikram edildi. Karşıyaka Kültür ve Sanat Derneği üyeleri, dans gösterilerini sahneledi. Foça Kent Konseyi Çevre Meclisi, Zehirsiz Sofralar Yürütme Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilir Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Emine Aksoydan’ın başlattığı ‘‘Zehirsiz Sofralar’’-Zehirli Tarım İlaçlarına Hayır kampanyası için imza standı açıldı.

Foça Yeryüzü Pazarı

Foça Zeytindalı Birliği’nin, Foça Belediyesi’nin desteği ile Mayıs 2011’de kurduğu yerel Pazar, 18 Mart 2012’de Slow Food tarafından ‘‘Earth Market’’ yeryüzü pazarı ilan edildi.

Türkiye’nin ilk, dünyanın 28’inci yeryüzü pazarı (Foça Earth Market) Pazar merkezinden en çok 40 km. uzaklıktan gelen üreticilerin bölgede var olan ürünlerini veya geçmişte var olmuş, unutulmak üzere olan yemek kültürünü yaşatmak, korumak, katkıda bulunmak ve gelecek nesillere iletmek için sosyal ilişkiler kurarak üreticilerle tüketiciyi buluşturuyor. Foça Yeryüzü Pazarı, pazar günleri merkez taksi durağı yanında kuruluyor. 

 
Ceren'in katili intihar girişiminde bulundu!
 
Türk turizminin dünya rehberi: Travel Turkey İzmir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tartışma yaratan heykelle ilgili Urla Belediyesi’nden açıklama
Sosyal medyada tartışmalara neden olan Atatürk heykeli ile ilgili olarak ...
Soyer’den mesaj yağmuru: 'Gökdelen' çıkışı... MHP'li vekile salvo: Hesabını sorarız!
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, ağaç dikme kampanyasının devam edeceğini ...
'Oyun makinesi' Foça'da sahnelendi
Foça Belediyesi desteği ile Pınar Çocuk Tiyatrosu’nun sahnelediği oyunlar ...
 
Karşıyaka’da nefes kesen etkinlik başladı
Karşıyaka ilçesinde Teknik Drone Ligi düzenlendi. Tech Drone League ve ...
Konak'ta örnek vefa
Konak Belediyesi yılın son meclis oturumunda mitolog, şair, yazar, gazeteci, ...
Bornova Belediyesi'nde 'e-imar' dönemi
Vatandaşların belediyeyle ilgili iş ve işlemlerini daha kolay ve en hızlı ...
 
Travel Turkey’de Menderes standına yoğun ilgi
13. Travel Turkey Fuarı’nda yer alan Menderes Belediyesi standında ilçeye ...
Narlıdere’de ‘yeşil’ seferberlik!
“Daha Yeşil Bir Narlıdere” parolasıyla ağaç dikme çalışmalarına hız veren ...
Alternatif Turizm’le Travel Turkey İzmir’e yeni bir soluk
13. Travel Turkey İzmir Fuarı kapsamında gerçekleşen özel bölümler, fuara ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva