HABERLER>GÜNCEL
24 Ağustos 2016 Çarşamba - 08:52

Flaş: Fırat Kalkanı Operasyonu'nda son durum

TSK, Cerablus bölgesine yönelik operasyon başlattı. Sabaha karşı başlayan harekata "Fırat Kalkanı" adı verildi. Operasyon sonucu havadan 12, karadan ise 81 hedef imha edildi. Yaklaşık 20 tank da, Suriye'ye girerek IŞİD hedeflerini vurdu. ÖSO'nun da Cerablus'un kontrolünü sağladığı belirtiliyor.

Flaş: Fırat Kalkanı Operasyonu nda son durum

Türkiye güne Suriye sınırındaki sıcak gelişmeyle başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD'den temizlenmesi amacıyla saat 04.00'te askeri harekat başlatıldı.

- HAREKATTAN İLK KARELER...

- HAVA HAREKATINDAN İLK GÖRÜNTÜLER... 

- CERABLUS RAPORU: İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR... 



HAREKATIN ADI: FIRAT KALKANI

Sabaha karşı başlayan harekata ''Fırat Kalkanı'' adı verildi.

Operasyona piyade birlikleri, tank ve topçu birlikleri, mayın temizleyen istihkam birlikleri, muhabere ve lojistik unsurlarla Hava Kuvvetleri'nin katıldığı açıklandı.

Cerablus bölgesindeki IŞİD unsurlarına misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları yapıldı.
Askeri kaynaklardan edinilen haberlere göre hava harekatına Türk F-16'ları da katıldı. F-16'lar Cerablus ve Keklice'de hedefleri vurdu.

Hava Kuvvetleri'nce 12 hedef tam isabetle vuruldu.

Tespit edilen 81 hedefe de topçu ve çok namlulu roketatarla 294 atış yapıldığı, atışların devam ettiği, havada sürekli bulunan iki F-16'nın ise anlık tespit edilen hedefleri vurduğu bildirildi.

Suriye'nin kuzeyindeki harekat kapsamında geçit açma faaliyetlerinin devam ettiği belirtildi.

TANKLAR, SURİYE TOPRAKLARINA GİRDİ
Aynı zamanda görünür hedefler sınırdaki tanklarla vuruldu.
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait yaklaşık 20 tank ilerleyen saatlerde Suriye'ye giriş yaparak IŞİD hedeflerini vurdu.

SURİYE'DEN TEPKİ
Bu arada Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan tankların sınırı aşmasına ilişkin bir açıklama geldi. Açıklamada ''Tankların girmesi egemenliğimizin ihlali'' denildi.

KOMUTANLAR HAREKAT MERKEZİNDE
Harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahı'ndaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Dündar ile ilgili komutanlarla kuvvet komutanlıklarının harekat merkezlerinde tüm komuta kademesi harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor.

TSK tanklarının desteğindeki ÖSO güçleri Cerablus merkezini kuşattı. ÖSO'nuın kentte kontrolü sağladığı belirtiliyor.

BORDO BERELİLER SURİYE'DE
Harekat haftalarca süren bir planlamanın sonucunda gerçekleştirildi. Harekatın kilit noktalarında ise kamuoyunda Bordo Bereliler olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı vardı.

ÖZEL KUVVETLER HEDEF TESPİT VE İSTİHBARAT ÇALIŞMASI YAPTI
Bir grup Bordo Bereli harekattan iki gün önce gizlice Suriye topraklarına sızdı, Cerablus bölgesindeki IŞİD mevzilerine dönük hedef tespit ve istihbarat çalışması yürüttü.

Bordo Bereliler harekatın başladığı saatlerde de Suriye topraklarındaydı. Belirlenen hedeflerin koordinatları hem Türk topçusu hem de Hava Kuvvetleri için verildi. 

Havadan vurulacak kritik IŞİD hedefleri lazerle işaretlendi. Bordo Bereliler sınır hattında IŞİD tarafından mayınlanan alanların haritalamasını gerçekleştirdi. 

Kara harekatı başladığında ise bölgede bulunan iki özel kuvvet taburundan takviye kuvvetler de tanklarla birlikte Suriye topraklarına girdi. 

Özel kuvvet timleri, kritik IŞİD hedeflerine vur-kaç türü operasyonlar gerçekleştirdi. Bordo Bereliler ayrıca harekatın kara bölümüne katılan Özgür Suriye Ordusu güçlerini de koordine etti.

Harekata Bordo Bereliler'in yanı sıra Jandarma Özel Harekat birlikleriyle komando birlikleri de katıldı. 
Özellikle meskun mahal harekatında uzman birlikler, IŞİD'in elindeki bazı köylerin ele geçirilmesinde kritik rol oynadı.

ÖZEL KUVVETLER KOMUTANI AKSAKALLI KOORDİNASYONU BİZZAT YÜRÜTTÜ
''Fırat Kalkanı'' harekatı boyunca Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı da özel kuvvet operasyonlarının komuta ve koordinasyonunu bizzat yürüttü. 

Bütün harekatın sevk ve idaresini ise Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet karargahlarıyla birlikte Karkamış'ta bulunan İkinci Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin temel yürüttü.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU 4 KÖYÜ IŞİD'DEN ALDI
Türkiye ve koalisyon güçlerinin harekatıyla eş zamanlı olarak harekete geçen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Cerablus çevresinde IŞİD'le çatışıyor. ÖSO'ya bağlı bin 500 kişilik kuvvet, Türk tankları eşliğinde ilerledi.
Anadolu Ajansı (AA), ÖSO'nun, Türkiye sınırından yaklaşık 3 kilometre güneyde kalan ve Cerablus ilçe merkezinin yaklaşık 5 kilometre batısındaki Keklice Köyü'nü, zırhlı birlikler eşliğinde IŞİD'den aldığı haberini geçti.

Keklice Köyü'ne yerleşen ÖSO buradan doğu yönündeki ilçe merkezine ilerleyebilmek için köyün çevre güvenliğini oluşturuyor. AA, ÖSO'nun Cerablus ilçe merkezinin girişine ulaştığını duyurdu.
Doğan Haber Ajansı (DHA) da, Keklice köyünün ardından; Kıvırcık, Elvaniye ve Güğüncük köylerinin de ÖSO denetimine geçtiğini duyurdu.

DHA, ÖSO ile IŞİD militanları arasındaki çatışmalarda 46 IŞİD militanının öldürüldüğü bilgisini geçti.

TANKLAR YOLLARINI KESTİ
Sınırı geçen tanklar, Cerablus'a ulaşan IŞİD'in ikmal yollarını kesti. Bab Bölgesi'nden destek için yola çıkan bazı araçlar da Türk F-16 ve koalisyon ülkelerinin savaş uçakları tarafından hedef alınarak vuruldu.
Bu arada askeri harekatta ÖSO bünyesindeki Sultan Murat Tugayı, Sukur El Ceber, Şam Cephesi ve Feylek El Şam örgütü mensuplarının yer aldığı kaydedildi.



ÖSO: KENTTE KONTROL SAĞLANDI
Ardından TSK tanklarının desteğindeki ÖSO güçlerinin Cerablus merkezini kuşattığı ve kentte kontrolü sağladığı haberi geldi. 

IŞİD'in operasyon sonrası Cerablus ve çevresinden El Bab'a doğru çekildiği de açıklandı.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA
Bölgedeki son gelişmelerle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bir açıklama geldi. ABD Başkan Yardımcısı Biden ile görüşmesi sonrası konuşan Erdoğan şunları söyledi:
"Bugün Cerablus noktasında bir adım atılmıştır. Cerablus'a Özgür Suriye Ordusu'yla birlikte, koalisyon güçlerinin hava desteğilye oraya giriş sağlandı. Şu an itibariyle Cerablus'u Özgür Suriye Ordusu ve Cerablus'lu olanlar yeniden geri almış durumdalar. Oradaki hükümete ait ve resmi kurumları vs ele geçirmiş durumdalar. DAEŞ de Cerablus'u terk etmek zorunda kalmıştır."

TSK'DA KAYIP YOK, 1 ÖSO MENSUBU ÖLDÜ
AA, harekat sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde can kaybı yaşanmadığını, çatışmalarda 1 ÖSO mensubunun ise öldüğünü duyurdu.

Çatışmalarda 46 IŞİD militanının öldürüldüğü bilgisini geçti.

YARALANAN 3 ÖSO MENSUBU GAZİANTEP'E GETİRİLDİ
Havan topu mermisiyle yaralanan ÖSO mensubu Mahmut Kunefeti (27), Abdulaziz Fatma (22) ve Mustafa Sindam (28), askerler tarafından sınıra getirildi.

Yaralılar, sınırda hazır bekletilen 112 Acil Servis ekiplerince Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

SAĞLIK BAKANI AKDAĞ: HER TÜRLÜ TEDBİR ALINDI
Öte yandan Sağlık Bakanı Akdağ, operasyon kapsamında, sahra hastaneleri, Ulusal Tıbbi Kurtarma Ekipleri ve ambulans sayısı itibariyle Gaziantep'te her türlü tedbirin alındığını söyledi.

Akdağ, ''Bu operasyonlar, bir taraftan yeni göç dalgalarının önlenmesi, bir taraftan bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedeflerini taşıyor. Bu, Türkiye Cumhuriyeti'ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif mücadelemizin bir parçasıdır. Bu konuda, uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle işbirliği halinde bu çalışmalara devam edeceğiz. Bu operasyonlara, gerektiği kadar devam edeceğiz'' diye konuştu.

KARKAMIŞ'A 2 HAVAN MERMİSİ ATILDI
İlçe Jandarma Komutanlığı önü ve belediye binasının bahçesine, Suriye tarafından ateşlendiği belirlenen 2 havan mermisi düştü.

Ölen ya da yaralanan olmazken, polis ekipleri bölgede güvenlik önlemi aldı.

RUSYA'YA BİLGİ VERİLDİ
Cerablus'a düzenlenen askeri harekat ile ilgili Rusya'ya bilgi verildi.

MUHALİF VE DEVRİMCİ GÜÇLER ULUSAL KOALİSYONU'NDAN AÇIKLAMA
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "SMDK, Türkiye ve koalisyon güçlerinin Cerablus'taki operasyonlara verdiği desteği memnuniyetle karşılıyor" denildi.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının sahadaki çatışmaları sürdüren grup olduğu belirtilen açıklamada, SMDK'nın, Halep'teki bazı muhalif grupların da katılımıyla Cerablus'un IŞİD'den temizlenmesi için saldırı düzenlemeye başlayan ÖSO'yu desteklediği vurgulandı.

OPERASYONUN İKİ HAFTA SÜRMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR
Askeri harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor.
Terör örgütü IŞİD ile aktif mücadele eden TSK'nın operasyonları, koalisyon güçlerinin bu terör örgütüne karşı yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağlıyor.

Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor.

Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle işbirliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor.

Operasyonun iki hafta sürmesi öngörülüyor. Bu süre içinde IŞİD unsurlarının tümüyle Cerablus’tan çıkarılması ve Rakka’ya çekilmesi hedefleniyor. (Ntv, Ajanslar)

 
Putin'den sürpriz Türkiye kararı!
 
İtalya'yı deprem vurdu: 73 ölü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 5 infaz koruma memuru tutuklandı
İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma ...
İzmir’de ‘yağma’ operasyonu: 5 tutuklama
Konak ilçesinde bir barda müşterilerden fazla para alan, vermeyenleri ...
Firari FETÖ imamından Clinton'a 5 bin dolar bağış!
FETÖ’nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu belirtilen Adil Öksüz'ün, Clinton ...
 
Sınırda flaş gelişme: O ilçe boşaltılıyor mu?
Karkamış ilçesine yine havan mermisi isabet etti. TSK, sınırın diğer tarafındaki ...
Tunceli'de 6 terörist etkisiz hale getirildi
Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde, 6 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz ...
İzmir'de feci kaza: Dalan'ın yeğeni öldü
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, bariyelerlere çarpan otomobilin sürücüsü ...
 
Kapatılan üniversitelerin öğrencileri için tercih işlemi başladı
KHK ile kapatılan yükseköğretim kurumlarının öğrencileri Türkiye’deki ...
Karadeniz'de 'Avcı kıyafeti giymeyin' uyarısı
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, kentte devam eden terör ...
Darbe gecesi komutanları böyle götürmüşler!
15 Temmuz gecesi komutanların Karargah'ta rehin alınma anı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva