HABERLER>GÜNCEL
28 Mart 2013 Perşembe - 13:39

‘First Lady’ ‘süreci’ konuştu: Babalar gizli gizli…

'Türkiye'de Baba Olmak' panelinde konuşan Emine Erdoğan, çözüm sürecine değinerek ''En az anneler kadar babalar da ağlıyor. Belki babalar gizli gizli ağlıyor. Annelerin ağlamadığı, babaların gizli gözyaşı dökmediği; çocukların da ağlamadığı ve ağlatmadığı bir Türkiye için sabırsızlanıyorum" dedi.

‘First Lady’ ‘süreci’ konuştu: Babalar gizli gizli…

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen ''Türkiye'de Baba Olmak: Cinsiyet Eşitliğinde Sorumluluklar, Haklar ve Çözümler'' konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, organizasyonda emeği geçenleri tebrik etti.
 
Erdoğan, bugüne değin yapılan toplantılarda ''meselelerin'' hep kadın boyutunun konuşulduğunu ancak toplumun kadın ve erkekten oluştuğunu söyledi.
 
Dünyada sorunların müsebbibi insanların bir anne ve bir babanın çocuğu olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, ''Savaşlara karar verenler ve savaşanlar bir anne ve bir babanın çocuğudur. Kadına el kaldıranlar, kadına şiddet uygulayanlar, kadın erkek arasında ayrımcılık yapıp kadını horlayanlar da bir anne ve bir babanın çocuğudur'' diye konuştu.
 
Bugün karşı karşıya kalınan sorunların yarın da olacağını ifade eden Emine Erdoğan, ''İşte bu durumda vicdanlarımızla yüzleşmek ve samimi şekilde özeleştiri yapmak zorundayız. Bir anne ve babanın çocukları olarak, kimi zaman da bir anne ve baba olarak sorunların muhatabı olduğumuz kadar, sorunların kaynağı da olabileceğimizi sorgulamak durumundayız'' ifadelerini kullandı.
 
Geçen hafta Yeşilay'ın öncülüğünde gençleri madde bağımlılığından uzak tutma adına başlatılan bir projeyi tanıttıklarını hatırlatan Emine Erdoğan, ''Her anne ve baba, madde bağımlılığı konusunda, uyuşturucu, sigara, alkol konusunda 'Benim çocuğum öyle şeyler yapmaz' tavrı takınıyor ama kabul etmek zorundayız ki, madde bağımlılığı toplumumuzda önemli bir sorun olarak karşımızda duruyor. Yani belli ki, bazı anne ve babaların çocukları madde kullanıyor hem de anne babaları hiç farkına varmadan, hiç hissetmeden, çocuklar bu kötü alışkanlıkları maalesef ediniyor'' diye konuştu.
 
Emine Erdoğan, madde bağımlılığında olduğu gibi küresel sorunlarda da failler kadar onların anne babalarının sorumlu olduğunun kabul edilmesi gerektiğini de dile getirdi.
 
'ANNE VE BABALAR ROL MODELDİR'
Eğitimin sadece bilgi aktarımından ibaret bir süreç olmadığını vurgulayan Emine Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
 
''Tıpkı öğretmen gibi, anne ve babalar da doğrudan verdikleri bilginin yanında, aynı zamanda birer rol modeldir. Çocuk adeta fotoğraf makinesi, bir kamera gibi anne ve babasının davranışlarını, tavırlarını, tepkilerini çeker ve kaydeder. Her çocuk anne ve babasını en ideal insan olarak görür ve onlara benzemek ister. Babalar belki farkında değiller ama çocuğu annesi kadar hal ve hareketleriyle babalar da şekillendirir. Babanın anneye karşı tavrı, babanın aileye karşı, çevreye karşı tavrı çocuk tarafından anında kaydedilir ve özümsenir. Bir baba çocuğuna elbette ki, büyüdüğünde eşine şiddet uygulamasını öğretmez. Bir baba elbette ki, çocuğuna ayrımcılığı, horlamayı, öfke ve nefreti aktarmaz ama babanın evde takındığı tavır, evde üstlendiği rol çocuk tarafından aynen kopyalanır ve aynen uygulanır. Baba cinsiyet ayrımcılığı yaptığının farkında bile değildir ama evdeki rol dağılımı, çocukta cinsiyet ayrımcılığının yerleşmesine, daha ileri boyutlara ulaşmasına zemin hazırlayabilir.''
 
'İYİ BABALAR YETİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ'
Emine Erdoğan, anne ve babaların her fırsatta özeleştiri yapmaları ve kendilerini bir rol model olduğunu düşünerek tavırlarını sorgulamaları gerektiğini de aktardı. Erdoğan, şöyle devam etti: ''Bizim toplumumuzda oldukça yaygın bazı ataerkil davranışlar var. Erkekler yemek yapmazlar çünkü erkek çocuklar, babalarını yemek yaparken görmezler. Erkekler çocuğa bakmazlar çünkü erkek çocuklar babalarını çocuk bakarken görmemişlerdir. Erkekler ağlamazlar çünkü erkek çocuklar babalarını ağlarken hiç görmezler. Buradan yola çıkarak karşı karşıya kaldığımız sorunların da kökenini işte bu zihniyette aramalıyız. Şiddetin, ayrımcılığın, horlamanın ve aşağılamanın kökenini, evdeki atmosferde ve iklimde, o atmosfer ve iklimi oluşturan gelenekte aramalıyız.''
 
''Kadınlar haklarının verilmesini beklemeyecekler tam tersine hakları için mücadele edecek ve haklarını alacaklar'' diyen Erdoğan, yaşanan sorunların gelecekte yaşanmaması için kadınların, ''iyi babalar'' ve ''mücadele ruhu içinde'' kadınlar yetiştirmek zorunda olduklarını da ifade etti.
 
'BABALAR GİZLİ GİZLİ AĞLIYOR'
Emine Erdoğan, konuşmasının son bölümünü ''çözüm sürecine'' ayırdı. Bu süreçte annelerin gözyaşlarının dindirme konusuna özellikle vurgu yapıldığını aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:
 
''Hepimiz biliyoruz ki en az anneler kadar babalar da ağlıyor. Belki babalar gizli gizli ağlıyor, belki gözyaşlarını içlerine akıtıyor ama en az anneler kadar babaların da yürekleri parçalanıyor. İnşallah bu süreç anneler kadar babaları da rahatlatacak. İnşallah annelerin olduğu kadar babaların da o gizli gözyaşları dinecek. Annelerin ağlamadığı, babaların gizli gözyaşı dökmediği; çocukların da ağlamadığı ve ağlatmadığı bir Türkiye için sabırsızlandığımı ifade etmek istiyorum.''

Erdoğan, ''Babalarımıza, sevgili babama minnet ve hürmet duygularımı ifade ediyorum. Allah onlardan razı olsun'' diyerek konuşmasını tamamladı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de zehir tacirlerine helikopterli baskın: 9 gözaltı
İzmir’de, Özel Harekat polisleri ve helikopter desteğiyle, 'torbacı' denilen ...
Hac sırası bekleyenlere ‘kura’ müjdesi
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, gelecek yıl 2007’den bu yana hacca ...
Korkutan kaza: Star gazetesi yazarları yaralı
Star gazetesi yazarları Orhan Miroğlu ile Elif Çakır, Mardin'de geçirdikleri ...
 
Çift başlı buzağı doğdu!
Ardahan'ın köyünde dünyaya gelen buzağının uzun süre yaşayamamağı belirtildi.
MEB'ten kitaplara 'yaratılış' ayarı
MEB tarafından ders kitaplarında yaratılış teorisinin ilk adımları atıldı. ...
Uğur Mumcu suikastinde şok iddia!
Ergün Poyraz Uğur Mumcu’nun suikastı ile ilgili tartışma yaratacak iddiada bulundu.
 
Annesi odasında ağır yaralı buldu!
İzmir'de bir internet kafede çalışan 24 yaşındaki Abdülkadir E., sabaha ...
İzmir'de alkollü sürücü ağacı devirdi: 4 yaralı!
İzmir'de alkolü sürücünün yağıştan kayganlaşan yolda direksiyon kontrolünü ...
'Çuval'ı kameraya çeken Talabani Ankara'da
Ankara’ya gelen Irak Bölgesel yönetimi Başbakanı Barzani’nin heyetindeki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva