Filiz SEZER
Her şeyin bir başlangıcı var
23 Ekim 2020 Cuma

Her şeyin bir başlangıcı var mıdır, varsa nedir ve nasıl olmuştur sorularının cevabını bilim insanları yıllardır arıyor.

Hiç kuşkusuzhayatımızdakiilkleri de hafızalarımızda hep özel bir yere saklarız, okul hayatının ilk günü, ilk maaşla yapılan sürprizler, ilk sevgili, çocuğumuzun ilk adımları, ilk sözcükleri…

Kişisel takvimimize böyle çentikler atmamız geriye dönüp nasıl bir yol aldığımızı görmek ihtiyacındandır belki de. Hep gelişim içerisinde olduğunu düşündüğümüz insanlık yolundaki önemli çentikleri bilmek bugünü anlamak için de önemlidir.

Bazen yaşadığımız bir olayın veya deneyimin önemli bir başlangıç olacağını tahmin bile edemeyiz. Mesela bir arkadaş ortamında tanıştığınız birinin günün birinde eşiniz olabileceğini düşünemezsiniz.

Hadi biraz daha geniş açıdan bakalım; günümüzden onbinlerce yıl önce yapılan mağara resimlerini çizen atalarımız yaptıklarının resim sanatının ilk örnekleri olacağını akıllarından dahi geçiremezlerdi. Peki bir resmi sanat eseri yapan şey gerçekliğe ne kadar yakın olduğu mudur, konu ettiği gerçekliği ne kadar iyi temsil ettiği midir, kullanılan tekniklerin ne kadar ilerici olduğumudur ya dasoyut düşünceyi somutlaştırabilmesi midir? Biri ya da hepsi ama mutlaka yaratıcı bir yanı olması gerektiğini kabul etmeliyiz.

En başarılı ilk örneklerini Güney Fransa’ daki Lascaux ve Chauvet Mağaraları ile İspanya’ nın kuzeyindeki Altamira Mağarasında gördüğümüz bu mağara resimleri bize ne anlatır? Günümüzden en az 20.000 yıl önceye tarihlenen resimlerde genellikle at, boğa vs. gibi hayvan figürleri kullanılırken, koyun gibi evcilleştirilmiş hayvan figürlerini göremeyiz. Çünkü, pek çok yoruma göre, bu resimler birer av sahnesi veya günlük yaşam döngüsünü anlatan sahneler de değildir.

Bu vahşi veya güçlü hayvanlar ölüm gibi, vahşi doğa gibi korkuları sembolize eder, ölüm korkusunun somutlaştırılmasıdır ya da “bilmeye duyulan ihtiyaçtır”. Bugünlerde yeni kitabını çıkarmış olan İsmail Gezgin, benim çok sevdiğim Sanatın Mitolojisi kitabında bu mağara resimlerinin bir ressama ait olmadığını bunun toplumsal bir korku veya ihtiyacın eseri olduğunu özellikle belirtir. Çünkü dünyanın farklı yerlerindeki resimlerin şaşırtıcı şekilde birbirine benzemesi de tesadüf değildir.

Güncel döneme ait olan kişisel bir ihtiyaç değildir bu resim yapma arzusu, öyle olsa her resmin farklı olması gerekirdi.

Aynı coğrafyada binlerce yıl sonra, Pablo Picasso’nun ünlü Guernica tablosunda boğanın hâlâ ölümü sembol ediyor oluşu ayrıca düşünmeye değerdir.

Anadolu toprakları da insanlık tarihinde pek çok ilk çentiğe tanıklık etmiştir.Resimle başladık, seramik ile tamamlayalım. Anadolu Medeniyetleri müzesinde bulunan İnandık Vazosu en bilinen seramik vazo örneklerinden biridir. Hitit kült merkezi olduğunu bildiğimiz Hanhana’ da (İnandık tepesi) bulunmuş bu nadide eser günümüzden yaklaşık 3500 yıl önceye tarihlenir. Üzerindeki resimlerde bir evlilik töreni, öncesi ve sonrasıyla anlatılır.

Hepimiz tarihe bir iz bırakmak, kendimizi hatırlatacak bir işaret bırakmak isteriz. Bir sanatçının eserine imza atması tam olarak ne zaman başlamıştır bunu ayrıca tartışmak gerekir ama özellikle Antik Yunan döneminde belli çömlekçi ve vazo ressamı sanatçıların stillerinin tanındığını ve kimisinin eserlerini imzaladığını biliyoruz. Bu demektir ki ortaya koydukları çalışmaların sadece bir ihtiyaca hizmet etmediğinin, bunların birer sanat eseri olduğunun farkındadırlar.

Büyük insanlık tarihinden kendi mikro kozmosuma geçerken ben de kişisel tarihimdeki bir ilki yaşamanın heyecanını yaşıyorum bugün.

Çok sevgili Nedim Atilla’nın önerisiyle yazdığım bu yazıyla yepyeni bir mecraya adım atmış oluyorum. Öyleyse herkese merhaba!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Figen Göktürk 26 Ekim 2020 Pazartesi 00:08

Herseyin bir ilki vardır. Sonsöz de harika başlangıç yazısı ile bir ilke imza attınız.Hayırlı olsun.

Yorumu oyla      2      3  
ST 24 Ekim 2020 Cumartesi 16:04

Resim ve diğer sanat kolları yeteneği demek ki başka bir şey şimdi kendim de dahil çizin bunları deseniz çoğu kişi çizemez bu kalitede, hem de o karanlık mağara koşullarında.

Yorumu oyla      2      3  
HAKAN YAVUZ 23 Ekim 2020 Cuma 16:30

Hoş geldiniz Filiz Hanım. Başarılarınız daim olsun.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva