HABERLER>DÜNYADAN
30 Mart 2024 Cumartesi - 18:32

Filistinlilerden 'Toprak Günü' yürüyüşü

Filistinliler, İsrail'in Gazze'ye devam eden saldırıları ve İsrail'in Filistin topraklarını işgaline karşı "Toprak Günü" yürüyüşü gerçekleştirdi

Filistinlilerden  Toprak Günü  yürüyüşü

Filistinliler, 30 Mart Toprak Günü münasebetiyle düzenledikleri gösteri ve etkinliklerle adalet arıyor. Bu kapsamda İsrail'in kara işgali ve saldırılarının sürdüğü Gazze, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs ile İsrail sınırları içinde kalan topraklarla dünyanın çeşitli başkentleri geniş katılımlı gösterilere sahne oluyor.

İsrail vatandaşı Filistinlilerin yaşadığı kuzeydeki Deyr Hanna beldesinde düzenlenen Toprak Günü yürüyüşüne binlerce kişi katıldı.

Filistinliler, Filistin bayraklarının yanı sıra İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Filistinlilere karşı ayrımcı politikaları eleştiren pankartlar taşıdı.

Yürüyüşe, Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi Başkanı Muhammed Bereke, Filistin 1948 İslami Hareketi'nin kuzey kanadının lideri Şeyh Raid Salah, Filistin 1948 İslami Hareketi Kuzey Kanadı Başkan Yardımcısı Şeyh Kemal el-Hatib katıldı.

Yürüyüşün ardından sahnede yapılan konuşmalarda, İsrail'in Gazze'ye saldırıları, buradaki Filistinlilerin maruz bırakıldığı açlığın, işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin toprak gasbının durması çağrılarında bulunuldu.

İsrail'in kara işgalini sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde de Filistinlilerin topraklarından yeniden sürülmesi ve mülksüzleştirilmesi endişesi sıkça dile getiriliyor.

TOPRAK GÜNÜ NEDİR?
İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu.

Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto etmek için genel greve gitmiş ve gösteriler düzenlemişti. İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi öldürmüş, binlerce kişiyi yaralamıştı.

İsrail'in kuzeyindeki Celile bölgesinde bulunan Deyr Hanna beldesinde yaşanan bu olay, polis ile İsrail vatandaşı olan Filistinli kitleler arasında yaşanan ilk kitlesel çatışma olması sebebiyle büyük önem kazanmıştı.

Olayın gerçekleştiği tarihte Deyr Hanna beldesinde yaşayan Filistinlilerin yaklaşık yüzde 20'sini Hristiyanlar, geri kalanını ise Müslümanlar oluşturuyordu.

"Toprak Günü" olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.

FİLİSTİNLİLER TOPRAKLARININ YÜZDE 15'İNİ KULLANABİLİYOR
Toprak Günü'nün geçmişi "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak bilinen 1948'de İsrail'in kurulması ve sonrasındaki olaylar zincirine kadar uzanıyor.

Filistin İstatistik Merkezi'nin Mart 2015'teki verilerine göre İsrail, 27 bin kilometrekarelik Filistin topraklarının yüzde 85'ine el koymuş durumda.

ABD'den "Gazze'de çok uluslu güç" çalışmasıHaberi Görüntüle

Filistinliler kendi vatanlarının sadece yüzde 15ini kullanabiliyor.

MİLYONLARCA KİŞİ SÜRGÜNDE
Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki mülteci kamplarının yanı sıra başta Suriye, Lübnan ve Ürdün olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde vatanlarından uzakta hayat süren milyonlarca Filistinli, hala yüzlerinin "çalınan cennet" olarak tanımladıkları Filistin'e dönük olduğunu her fırsatta dile getiriyor.

Birleşmiş Milletler'in "Evlerine geri dönmeyi ve komşularıyla huzur içinde yaşamayı arzulayan mültecilerin, mümkün olan en yakın zamanda bu arzularını gerçekleştirmelerine izin verilmeli ve geri dönmemeye karar verenlerin arazileri için de tazminat ödenmeli" şeklindeki 194 sayılı kararını ise İsrail uygulamayı reddediyor. (AA)

 
Acı olay... İzmirli berberden intihara teşebbüs!
 
Kıvanç Tatlıtuğ'un dövmesi gündem oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazze'de can kaybı 33 bine dayandı!
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ...
Biden'dan Rusya'ya 'gözdağı'
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'da "casuslukla" suçlanan ABD'li gazeteci ...
İsrail Gazze'de 8 sivili daha öldürdü
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde evlere düzenlediği hava saldırılarında ...
 
Rusya Moldovalı diplomatı sınır dışı edecek
Rusya, Moldova’nın Moskova’daki büyükelçiliğinde çalışan bir diplomatı ...
İsrail'in saldırılarında 171 BM çalışanı hayatını kaybetti
Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunun 6 aydır saldırılarını sürdürdüğü ...
Rusya'daki terör saldırısında ölü sayısı 144'e yükseldi
Rusya'nın başkenti Moskova'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 144'e çıktı.
 
Gazze'de can kaybı 32 bin 623'e yükseldi
İsrail'in 175 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 32 bin ...
İsrail'den açıklama: Türkiye'ye seyahat etmeyin
İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, vatandaşlarını aralarında Türkiye'nin ...
Yunanistan'da 5,7 büyüklüğünde deprem
Yunanistan Jeodinamik Enstitüsü, bugün sabah saatlerinde ülkenin İyon ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva