HABERLER>EGE
27 Şubat 2012 Pazartesi - 15:40

Fethiye’deki dalgıç ölümüne inceleme

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde Ankara'dan gelen 11 kişilik ekiple dalan ve ileri Nitrox (Zenginleştirilmiş hava) eğitimi aldığı öne sürülen Ali Bozkurt Köprübaşı'nın ölümüyle ilgili olarak inceleme başlatıldı.

Fethiye’deki dalgıç ölümüne inceleme

MUĞLA - Kaza, dün Fethiye'nin Aziz Ağa Koyu'nda meydana geldi. 3 yıldızlı dalgıç Ali Bozkurt Köprübaşı, Ankara'daki Adam Dalış Merkezi üyeleriyle Fethiye'ye geldi. Fethiye'de bir dalış merkezinden iki günlüğüne tekne kiralandı. Pazar günü de ekip hep birlikte Aziz Ağa Koyu'na gitti. Sportif, yani tek tüple ve spor amacıyla dalış yapan diğer arkadaşlarından ayrı olarak ileri Nitrox eğitimi alan Ali Bozkurt Köprübaşı, Nitrox eğitmeni Cenk Göllü ile suya daldı. Genelde 12-30 metre arasında yapılan Nitrox eğitimi sırasında Cenk Göllü, acil olarak tekneye çıkarak yardım istedi. Dalış Eğitmeni Metin Demirci, şunları anlattı:
 
"Cenk'in anlattığına göre 12 metre derinlikte Ali Bozkurt Köprübaşı, tüpteki gaz bitince fenalaşarak paniklemiş. Bunun üzerine Cenk Göllü kendisine yardım etmeye çalışarak kendi tüpünden oksijen vermeye çalışmış. Bir yandan da yukarıya çıkmaya çalışmışlar. Göllü, kendi oksijeni de bitince acil olarak yukarıya çıkarak tekneden yardım istedi. Göllü'yü tekneye çekerek hemen ilk yardım uyguladık. Bu arada da acilen iki dalış eğitmeni arkadaşımız hemen suya atladı. Dalgıçlar Ali Bozkurt Köprübaşı'nı 30 metre derinlikte baygın halde buldu. Köprübaşı'nı tekne çıkardıktan sonra suni teneffüs, kalp masajı gibi acil yardım uygulanırken, Sahil Güvenlik ve 112'den yardım istendi. 25-30 dakika süren ilk yardımın ardından Köprübaşı olay yerine gelen sağlıkçılara teslim edildi."
 
Yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Ali Bozkurt Köprübaşı'nın cenazesi, Fethiye Lokman Hekim Esnaf Hastanesi morguna kaldırıldı. Cenaze, ilk inceleme ardından otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. İleri testler için vücudundan parça alınan Köprübaşı'nın cenazesi ailesine teslim edildi.
 
FEDERASYONDAN İNCELEME
Türkiye Sualtı Sporları Dalış Federasyonu inceleme başlatarak Fethiye'ye Denetçi Soner Yarkın'ı gönderdi. Yarkın, ifade tutanaklarını okuyacağını ve Adli Tıp'tan gelecek raporu beklediğini belirtti. Nitrox eğitiminin Türkiye'de yasal olup olmadığı sorusunu ise Soner Yarkın, "Federasyon, Trimiks, Helloks ve Nitrox türü sportif amaç taşımayıp sanayi dalgıçlığına giren eğitim ve dalışları yasakladı. Burada bu tür bir dalışın olup olmadığını henüz tam olarak bilmiyoruz. Adli tıp raporu geldikten sonra ben raporumu yazacağım. Eğer böyle bir dalış gerçekleştirildiyse tabii ki gereken işlem yapılır" dedi.
 
 
NİTROX DALIŞ
Nitrox gaz karışımı oksijen yüzdesinin artırılmış hali olarak biliniyor. Artan oksijen yüzdesi karşılığında nitrojen yüzdesi düşürülür ve dalış sırasında basınç altında azot miktarı azalır. Bu da daha uzun dip zamanını, daha kısa yüzey beklemesini, dalışlardan sonraki yorgunluk hissinin azalmasını ve dalışlarda yüksek performansı sağlar. 15 metre derinlikteki dekompresyonsuz dalış limiti 80 dakika iken, yüzde 36 zenginleştirilmiş Nitrox karışımı ile dalış yapıldığında limit 220 dakikaya yükseliyor. Yani süre 140 dakika daha artar. Bunu daha çok sualtı fotoğrafçıları ile profesyonel dalgıçlar kullanır. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomobil, yolcu minibüsüyle çarpıştı: 13 yaralı
Kütahya'da kontrolden çıkan otomobil, refüjü aştıktan sonra gelen yolcu ...
Sakız paketinde esrar servisi
Muğla'daki üniversite öğrencilerini hedef alan uyuşturucu tacirlerine ...
Börek satmaya giderken canından oldu
Aydın'da, köylerdeki bakkallara börek ve poğaça satmak için babasına ait ...
 
Fotoğrafta başına tuttuğu silahı kalbine ateşledi, öldü!
Van'da görev yapan 2 yıllık polis memuru 25 yaşındaki Selim Aydemir, arkadaşını ...
Av tüfeğini temizlerken canından oldu!
Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde, av tüfeğini temizlediği sırada ateş alan ...
Dört günlük Damla bebek hayata tutundu
Muğla'da, beyin sıvısı ve omurilik sinirleri bir kese içinde doğuştan ...
 
Manisa'da çöplük eylemi
Manisa'da Turgut Özal Mahallesi sakinleri, her geçen gün genişlediğini ...
Develer, şehit aileleri ve gaziler için güreşti
Aydın’ın Didim İlçesi'nde ilk kez düzenlenen deve güreşlerine ilgi yoğun ...
Mavi bayrak ulusal jürisi Bodrum'da toplandı
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından verilen, denizin ve çevrenin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zehirli kurşundan nasıl kurtuldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Neşeye övgü!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva