HABERLER>SAĞLIK
2 Ağustos 2018 Perşembe - 13:12

Felci yenip 12 yıl sonra fırçayı eline aldı

İstanbul'da yaşayan 76 yaşındaki Ressam Işınsu Akyıldız, kalp kapakçığı ameliyatı sonrası felç geçirdi. Resim sevgisi ve Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan tarafından uygulanan tedaviyle sağlığına kavuşan Akyıldız, 13 yıl sonra ilk sergisini Burgazada’da açtı.

Felci yenip 12 yıl sonra fırçayı eline aldı

İki çocuk annesi Işınsu Akyıldız, bundan tam 46 yıl önce resimle tanıştı. Evde kara kalem çalışmalarıyla başlayan resim sevdası, ardından yağlı boya çalışmaları ve eğitimlerle daha profesyonel bir boyut kazandı. Ressamlar Derneği üyesi olan Akyıldız, birçok karma sergiye de imzasını attı. 2001 yılında kalp kapakçığı ameliyatı olan Ressam Akyıldız, beynine pıhtı atması sonucu 6 yıl arayla 2 kez felç geçirdi. Konuşma yetisini kaybeden Akyıldız, sevdalısı olduğu resim sanatından uzak kaldı. Medicana Kadıköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan tarafından muayene edilen kadın, burada uygulanan ilaç ve rehabilitasyon tedavisiyle 12 yıl sonra tekrar resme başladı. Akyıldız, 45 tabloya imzasını attı. Burgazada’da bir sergi açan Akyıldız, yaşadığı zorlu günlerden aldığı güçten hareketle resimlerinde de kadının gücüne ve Anadolu kadınına yer verdi.

"KADININ GÜCÜ ASLA İNKAR EDİLEMEZ"
"Kendimi bildim bileli resme sevdalıyım" diyen Işınsu Akyıldız, tekrardan resim yapabilmenin mutluluğunu yaşıyor. Resimlerinde güçlü kadını yansıtmaya çalışan Işınsu Akyıldız, yaşadığı zorlu günleri ve ardından resimle iyileşme sürecini şu sözlerle anlatıyor:
"İyiydim, gayet iyiydim. Bir gün bir şeye çok sinirlendim. Nasıl olduğunu bilmiyorum o olaydan sonra yolda giderken felç geçirdim. Kolumda kuvvetsizlik hissettim. Bir süre sonra pıhtı attığını öğrendik, ondan sonra konuşmamda bozulma başladı, yeni yeni toparlıyorum. Resim yapmayı çok seviyorum, kendimi bildim bileli resim yaptım ama bu olay sonrası bir süre resimden uzaklaştım. Tedavi sonrası tekrar resme kavuştum. Resimlerimde ise kadına yer verdim. Çünkü kadın toplumsal bir varlık ve kadının gücü yadsınamaz, asla inkar edilemez."

"BURGAZADA’DA 45 RESİMLİK SERGİ AÇTI"
Resmin tedavi sürecinde annesini hayata bağlayan tek şey olduğuna dikkat çeken Akyıldız’ın kızı İpek Akyıldız (48) "Kalp kapakçığı ile ilgili yaşadığı komplikasyonlar sonrasında annemin beynine pıhtı attı. Resim tedavi sürecinde onu hayata bağladı. Çünkü annem resim yapmayı çok seviyordu. Gazetelere dergilere resim gözüyle bakmaya başladı. Burgazada’da sosyal sorumlukla ilgilenen bir grup arkadaşının tavsiyesiyle geçirdiği zor günler sonrası 45 resimden oluşan bir resim sergisi açtı" dedi.
Hem Anadolu hem de modern Türk kadınını tablolarına yansıttığını belirten İpek Akyıldız annesinin resimlerinde kadını yansıtmasının nedeninin ise şöyle anlattı: "Bir dönem ailecek Antalya Finike’de yaşadık ve orada oranın yerli halkı ile uzun zaman geçirdik. Annem o günlerde Anadolu kadınının gücünü ve emeğini gözlemledi. Yıllar sonra resimlerinde o kadınlara yer verdi. Resimlerinde kadını anlatmasının temel nedeni bu."

"TEDAVİ BAŞARISINDA ÖZ MOTİVASYON ÇOK ÖNEMLİ"
Akyıldız’ın tedavisi gerçekleştiren Dr. Oğuzhan Onultan, Nöroplastisite adı verilen beynin kendi kendisini onarma aşamasında öz motivasyonun başarıyı artırdığına dikkat çekti. Ressam Akyıldız’ın 4 ay gibi kısa sürede resim sergisi açacak motivasyonu kazandığını belirten Dr. Onultan, "Hastanın rutin nörolojik tedavisini düzenledik, psikiyatrik açıdan takibini gerçekleştirdik. Ardından hasta fizyoterapi gördü. Hastamızın gayreti de başarı da çok önemli oldu. Çünkü, Nöroplastisite dediğimiz beynin kendi kendini onarması için kişinin motivasyonu çok önemli. Bunun için beyin antrenmanları gerekiyor. Hastanın pıhtılara bağlı kaybettiği beyin alanlarına fonksiyon kazandırabilmesi için bazı hobileri canlandırmak gerekiyor. Biz de bunu resim ile yaptık" diye konuştu.
Dr. Onultan, beyin fonksiyonları zamanla kaybeden hastaların tedavisinde beslenme, sosyal çevre ve aile desteğinin en önemli motivasyon kaynağı olduğunu vurguladı.

 
İzmir Barosu'ndan ABD'ye tepki
 
CHP’li Purçu’dan flaş çıkış: Kurultay olursa baskın seçim gerçekleşecek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
290 milyon kişi hepatitli olduğunu bilmeden yaşıyor
Yeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik ...
12 düşük yaptı... İzmir'de hamile annenin dramı: Doktor 'Cumhurbaşkanı bile doğuma sokamaz' dedi!
Geçmiş yıllarda 12 tane bebeğini karnındayken kaybeden İzmirli Gülbahar ...
Yapay zeka hastanın ölüm zamanını tahmin edecek!
ABD'de iki hastanede yapılan denemelerde kullanılan algoritmalar,hastaların ...
 
Kolestrolü yüksek olanlara müjde: Egeli bilim insanları buldu
Ege Üniversitesi’nde bir grup bilim insanı geliştirdikleri yeni bir ilaç ...
Tesbih sandı, hayatı karardı... 18 yaşında emekli ettiler!
Sakarya'nın Arifiye ilçesinde 1.5 yıl önce tespih sandığı radyoaktif maddeyle ...
İzmir'de hastanın 'isim benzerliği' çığlığı: Ölmem mi gerekiyor?
Karşıyaka ilçesinde yaşayan Mehtap Akkaya (47), isim benzerliği yüzünden ...
 
Canan Karatay'dan 'meslekten men' açıklaması!
Bodrum'da eşiyle birlikte tatilini geçiren Kalp ve İç Hastalık Uzmanı ...
Zehirli ayakkabı alarmı! Türkiye'ye de satmışlar
İtalya Milano’da yapılan bir operasyonda, zararlı atıkları yasadışı yollarla ...
Turistik ilçede can pazarı: Yaralılar yola savruldu!
Antalya'nın Akseki ilçesi yakınlarında Çinli turistleri taşıyan tur otobüsüyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva