HABERLER>SAĞLIK
24 Haziran 2013 Pazartesi - 10:40

Evliliklerin büyük çıkmazı: Cinsellik

Cinsel ilişkiden korkma ve ilişkiden kaçınma ile kendini gösteren sorunların evliliklerin bitmesinde önemli rol oynadığını belirten Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ, “Cerrahi müdahaleler ile cinsel ilişkiye giremeyen çiftlerin evlilikleri kurtarılabiliyor” diyor.

Evliliklerin büyük çıkmazı: Cinsellik

İSTANBUL - Cinsel sorunlar % 90 oranında psikolojik etkenlerden kaynaklanmasına rağmen altta yatan bazı fizyolojik nedenler de bulunuyor. Doğuştan kızlık zarının kalın, sert ve yüksek kenarlı olması, vajinadaki anormallikler ve vulvar vestibulit sendrom (VVS) bu nedenler arasında gösteriliyor.
 
Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ, jinekolojik muayeneden sonra kızlık zarı ya da vajina anatomisi ile ilgili doğuştan gelen sorunlar varsa çözüm yolunun cerrahi tedavi olduğunu söylüyor. Dr. Eserdağ, cerrahi müdahale gerektirecek nedenler hakkında şu bilgileri aktarıyor:
 
DOĞUŞTAN KIZLIK ZARI SORUNU OLABİLİR
“Sorunlu kızlık zarına yapılan işlemler; zarın tamamen çıkartılması (himenektomi), kızlık zarına çentik atılarak kesi yapılması (himenotomi) şeklindedir. Kızlık zarının küçük kesilerle delinmesi daha basit bir operasyon olmasına rağmen zarın tamamıyla alınması işlemi daha iyi sonuç vermektedir ve bu nedenle daha çok tercih edilmektedir.
 
VAJİNAL PERDELER İLİŞKİYİ ENGELLER
Vajinal perdeler doğuştan enlemesine veya boylamasına olabilir ve cinsel ilişkiye girememe veya zor girme problemlerine yol açabilir. Bu durumda yapılan cerrahi işlemlerle kalıcı yarar sağlamak mümkün olmaktadır.
 
VULVAR VESTİBULİT SENDROM (VVS)
Vajina girişinde ağrı ve hassasiyet nedeni ile cinsel ilişkiye girememe ya da cinsel ilişkide ağrı ve acıya yol açan bir sorundur. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, o bölgedeki sinir uçlarının yoğunluğundan ve ağrıyı tetiklediğinden şüphelenilmektedir. HPV enfeksiyonu ile bağlantısı ise net olarak gösterilememiştir. Hastalar, bu keskin ağrıdan bahsederken, sanki o bölgenin bıçakla kesilmesine veya yaraya tuz basılmasına benzetirler. Acı vajinanın hemen giriş kısmındadır. Cinsel ilişkide hazzın azalması, uyarılma sorununu ve buna bağlı olarak vajinanın yeterince ıslanamamasını da beraberinde getirir. Bu şekilde ilişkiler daha da ıstıraplı hale gelir. Cinsel ilişkiden tamamen uzaklaşanlar da bulunmaktadır. Hatta erkeklerde de erken boşalma, ereksiyon sorunu veya cinsel isteksizlik gelişebilmektedir. Bu nedenle vulvar vestibulitis problemi yaşayanların mutlaka zaman kaybetmeden bir jinekolojik muayeneden geçmeleri önerilir. Çünkü çözümlenmeyen cinsel problemler zamanla aldatmalara ve boşanmalara kadar giden evlilik sorunlarına dönüşebilir.”
 
Dr. Süleyman Eserdağ‘a göre, Vulvar Vestibulit Sendromunda cerrahi müdahale en değerli yaklaşım: “Sorunun kaynağı net olarak bilinmediği için gereksiz yere aylarca, hatta yıllarca psikoterapi alan kadınlar var. Psikoterapi almayan kadınlarda da lokal olarak uygulanan kremler, fitiller, kayganlaştırıcı jeller kesin çözüm üretmemektedir. Vajina girişinde yer alan vestibulumun kısmi olarak çıkarılması tam olarak tedavi edicidir. Operasyon yaklaşık 15-20 dakika sürer, lokal anestezi ile yapılır ve hemen hemen hiçbir riski de bulunmamaktadır.”
 
CERRAHİ TEDAVİ SONRASI PSİKOLOJİK DESTEK ÖNEMLİ
Ameliyata rağmen zamanla oluşmuş korkuların cerrahi müdahaleden sonra da devam edebildiğini, bu noktada hastanın cinsel terapi ile desteklenmesi gerektiğini belirten ve “Cinsel terapideki amaçlar kazanılmış başarısızlık korkusunun azaltılması, varsa çiftler arasındaki kırgınlıkların çözümlenmesi, özgüven duygusunun yeniden sağlanması ve yanlış bilgilerin düzeltilmesidir. Cinsel sorunlar doğru tedavi teknikleriyle kesin çözüme kavuşabilir” diyen Dr. Eserdağ, bunun için sorunun ertelenmeden bir an önce uzmana başvurulması gerektiğinin altını çiziyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özdereli çocuklar erkekliğe adım attılar
Özedoğru Derneği ile Şifa Üniversitesi Hastanesi’nin işbirliği ile 42 ...
'Bilim'den ezber bozan ‘meyve-sebze’ açıklaması
Uzmanlara göre, ideal besin dengesini korumak için meyve ve sebzelerin ...
Bulaşıcı hastalıklar 17 bin can aldı
Çin'de geçen yıl bulaşıcı hastalıklar nedeniyle 17 bin 315 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
 
Verimli tatil motivasyonu artırıyor
Psikologlar, sağlıklı bir tatil için beklentileri uygun ve anlamlı düzeyde ...
Sıcak hava beyin kanamasını tetikliyor
Sıcak hava ve deniz kazaları sonucu oluşan beyin kanaması ile boyun travmaları ...
Şifa’dan açık kalp ameliyatında önemli başarı
Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 75 ve 78 yaşındaki ...
 
Cep telefonunu vücuttan uzak tutun!
Cep telefonlarının yaydığı radyasyon nedeniyle vücuttan uzakta tutulması ...
Kalbinizi seri tutun
Aşırı soğuk hava kalp damarlarının kasılmasına yol açarak kalp krizini ...
Yaz boyunca bu yiyeceklere dikkat!
Açıkta satılan veya sergilenen yiyeceklerin ulaşılması kolay ve uygun ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva