HABERLER>EKONOMİ
3 Ağustos 2016 Çarşamba - 18:05

Ev alacaklara kritik uyarı!

Emlak Konut ve GYODER'in başlattığı konut kampanyalarının ardından tüketici dernekleri, vatandaşları "fırsatçı" firmalar konusunda uyardı.

Ev alacaklara kritik uyarı!

Tüketici dernekleri, Emlak Konut GYO ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğinin (GYODER) Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası ekonominin çarklarının dönmesi ve inşaat sektörünün canlılığını koruması amacıyla başlattığı seferberlik sürecinde, fırsatçılık yapmak isteyen firmalara karşı vatandaşlara uyarıda bulunuyor.

Emlak Konut GYO ve GYODER üyesi 39 proje geliştiricisi firmanın 86 proje için 56 bin konutu bir ay süre ile 120 ay vade ve yüzde 0,70'lik faiz oranıyla satışa sunduğu kampanya, ev almak için bekleyen tüketicileri heyecanlandırdı. Büyük ilgi gören kampanya, firmaların satış ofisleri ve danışma hatlarında yoğunluğun oluşmasına neden oldu. 

Kampanyadan yararlanmak isteyen vatandaşlara tüketici derneklerinden uyarı geldi. Vatandaşları dolandırıcılık konusunda uyaran uzmanlar, tüketicilerin ev alırken yapı ruhsatı olup olmadığına ve banka kredisi sözleşmesi imzalayıp imzalamadığına dikkat etmesini istedi.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu süreçte ekonomiye can vermenin yanı sıra tüketiciyi düşük faiz ile ev sahibi yapmak için adeta seferberlik başlatıldığını, Emlak Konut ve GYODER dışında TOKİ'nin de kampanyalar düzenlediğini hatırlattı. 

"YAPI RUHSATI OLMAYAN PROJEDEN EV ALMAYIN"

Hatice Kolçak, konut kampanyasından faydalanmak isteyen tüketicilerin ilgilendiği proje için satıcıya mutlaka yapı ruhsatı olup olmadığını sorması, yapı ruhsatı olmayan projeden konut alınmaması gerektiğini vurguladı.

Tüketicilerin beğendiği konut projelerinde banka kredisinin kullanıldığına ayrıca önem vermesi gerektiğini belirten Kolçak, bankanın kredi verdiği projelerde sorumluluğunun teslim tarihinden itibaren bir yıl ve kredi tutarı kadar olduğunu bildirdi.

Kolçak, "Burada tüketici, bankadan kredi kullanmasa bile proje için banka kredisi sözleşmesi imzalanıp imzalanmadığına dikkat etmeli. Ayrıca, inşaat firmasının kendi bünyesinde ödemeyi vadelendirmesi durumunda senetler mutlaka nama düzenlenmeli ve her bir taksit için ayrı senet yapılmalıdır." dedi.

"PROJEYİ MUTLAKA İNCELEYİN"

Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel de yapı ruhsatının yanı sıra iskan ruhsatının da sorgulanması gerektiğini belirterek, özellikle yoğun satış kampanyalarının yaşandığı bugünlerde ev almak isteyen vatandaşların projeyi mutlaka incelemesi gerektiğine işaret etti.

Yüksel, şunları kaydetti: "Aldığı yerin projede olması lazım. Çünkü bazen kapı numarası veya kat farkı olabiliyor. Mesela 12A kapı numarası ama 12B oluyor. Ayrıca metrekaresini de incelemeli. Sözleşmede 120 metrekare yazıyor, tüketici 120 metrekare daire aldığını düşünüyor. Ama gerçekte bakıyorsun ki balkonun veya başka bir yerde size tahsis edilen deponun da buraya dahil edildiğini görüyorsunuz. Böylece bakıyorsunuz ki 80 metrekare kalıyor elinizde. Özellikle dublekslerde sıkıntı çıkabiliyor. Vatandaşlar aldığı konutun projesini yerinde bir hukukçu ile incelemeli." (a.a)

 
Davutoğlu'na cenazede ölüm tehditi!
 
Zaman'ın o reklamı delil oldu: Dumanlı'ya yakalama kararı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altında tarihi rekor: Çeyrek ne kadar oldu?
Altının gram fiyatı, 132 lirayı aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini ...
Hükümetten kruvaziyer turizmine önemli destek
Küresel ve bölgesel gelişmelerden dolayı zor bir sezon geçiren kruvaziyer ...
İzmir’e yatırım müjdesi: Serbest Bölge genişliyor!
İzmir’de çoğunluğu yabancı yatırımcı olan Ege Serbest Bölgesi’nin alanı ...
 
Kınık'taki madenin kapasite artışına bakanlık vizesi
Fiba Holding ve Polat Madencilik A.Ş. tarafından Kınık’ta ortak olarak ...
Otomatik bireysel emeklilik kaç kişiyi etkileyecek?
Aylardır tartışılan bireysel emeklilikte otomatik katılım netleşti ve tasarı Meclis'e sunuldu.
İEF’de KOSBİ rüzgarı esecek
Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgeleri arasında yer alan Kemalpaşa ...
 
Egeli maden ihracatçılarına kadın eli değdi!
BU yıl 25'inci kuruluş yıldönümünü kutlayan Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin ...
Gram altında tarihi zirve!
Altının gram fiyatı 132.1 lira ile tarihi zirvesinde...
Temmuz enflasyonu 6 ayın zirvesinde!
Enflasyon Temmuz'da yüzde 1,16 ile beklentilerin üzerinde arttı. Yıllık ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Sen ağlama öğretmenim!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva