HABERLER>EKONOMİ
26 Haziran 2016 Pazar - 10:44

Esnafın Başkanı'ndan turizmde tedbir vurgusu

Turizm sektöründe yaşanılan sıkıntılara değinen İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, 9 günlük bayram tatili ile bayram ertesi yaz sezonun iyi değerlendirilmesi halinde kayıpların kapatılabileceğini söyledi.

Esnafın Başkanı ndan turizmde tedbir vurgusu

Başbakan Binali Yıldırım’ın ilk icraatlarından itibaren ekonomiye gereken değeri vereceğini hissettirdiğini sözlerine ekleyen Mutlu, ‘Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlık ettiği Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK)  toplantısında turizme yönelik tedbirlerin de öngörülmesi, hükümet tarafından hazırlanan 10 maddelik ekonomi paketinde de reel sektöre kolaylıkların tanınması, 2016 yaz sezonu için içimizi rahatlatmaktadır’ diye konuştu.

İzmir’in istatistikleri
Türkiye’nin son dönemde yaşadığı terör olaylarının ve acıların yürekleri dağladığını belirten Mutlu, ‘Tüm bu  üzüntülerin yanında terörün ekonomiye yansımaları da  birçok kesimi olumsuz etkilemektedir. Özellikle turizm sektöründe gerek yerli gerek yabancı turist sayısında belirgin düşüşler yaşanmaktadır. İzmir’e gelen kruvaziyer gemilerin rotalarını artık Yunan adaları ve İtalya’ya çevirdikleri zaten biliniyor. Verilere bakarsak, 2015  Mayıs’ında  İzmir’e havayolu taşımacılığı kullanarak gelen yolcu sayısı 98.735 iken, 2016 Mayıs’ında %38’lik gerileme ile sayı  61.329’a gerilemiştir.  Aynı şekilde deniz yolu girişleri de 30.000’den %85’lik bir düşüşle 4.600’e  gerilemiştir. Toplamda giriş yapan turist sayısı da 128.754’ten  %48 oranında gerileme ile 66.000’e düşmüştür.

Rakamlar, yılın ilk çeyreğinde turizm gelirlerinin  %16,5’lik azalma ile 4.07 milyar dolara gerilediği göstermektedir. Daralma sadece turistik işletmeleri değil, başta üyelerimiz olmak üzere turistik yörelerdeki tüm bölge halkını etkilemektedir. Ayrıca Rusya ile yaşanan bürokratik kriz de turizm sektörüne darbe vurmuştur’ dedi.

Hükümetin tedbirleri

İç ve dış turizmde Ramazan aylarında ivme kaybının normal olduğunu hatırlatan Mutlu, yeni hükümetin ekonomiye verdiği değer nedeniyle yaz sezonuna umutlu baktıklarını kaydetti.

Hükümetin çalışmalarına değinen Başkan Mutlu, ‘Hükümetin  Ramazan Bayramı tatilini 9 güne çıkarması yerinde bir uygulama olmuştur. Bayramda  İzmir ve turistik ilçelerinde özellikle yerli turistlerden kaynaklanan canlanma beklenmektedir.

Sayın Yıldırım’ın bizzat başkanlık yaptığı EKK’da azalan turist sayısı nedeniyle turizm sektörüne yönelik önlemler görüşülmüş, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, reel sektörün yükünü hafifletecek ve yatırım ortamını iyileştirecek ekonomi paketinin TBMM’ye sevk edileceğini açıklamıştır. Dolayısıyla,  Başbakan Binali Yıldırım’ın ekonomiye duyarlı tutumu camiamızın içini rahatlatmakta, geleceğe güvenle bakmasını sağlamaktadır.’ şeklinde konuştu.

Şubat ayında açıklanan  9 maddelik turizm paketine de dikkat çeken İESOB Başkanı Mutlu, ‘Paket  büyük ölçüde konaklama tesisleri ve seyahat acentalarını kapsamaktadır. Bu desteklerin bölgelerde ticari faaliyette bulunan kesimlere de yansıtılması önemlidir. Turistik bölgelerde faaliyet gösteren esnaf sanatkarlar için kamu bankalarınca uygun faizli kredi imkanı,  vergi indirimleri, yerli turistlerin turistlik bölgelerimize ucuz ulaşımının sağlanması  gibi teşviklerin devreye sokulması yerinde olacaktır.’ dedi.

 
SGK borç listesini açıkladı: Listede 10 İzmirli!
 
Genel Sekreter Sındır iftar kazanının başında!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SGK borç listesini açıkladı: Listede 10 İzmirli!
SGK en borçlu işverenler listesini yayımladı. 200 borçlunun yer aldığı ...
Emekliye promosyonda 'gizli kredi' iddiası
Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bazı bankaların ...
Bayındırlı süt üreticisinden rekabet çağrısı!
İzmir'de günlük 360 bin litre süt üretiminin yapıldığı Bayındır İlçesi'nde, ...
 
Brexit bir günde 900 milyar doları buhar yaptı!
High Frequency Economics'in Başekonomisti O'Sullivan, İngiltere'nin Avrupa ...
Otellerin boş kalması Bayındır’ın çiçeklerini vurdu!
Türkiye’de son yıllarda yapılan yatırım ve desteklerle 'Çiçekçiliğin başkenti' ...
Avrupa perakende devi Türk pazarından çıkıyor!
Avrupa’nın önemli moda perakende markalarından C&A, Türkiye’den çıkma ...
 
Demirtaş'tan çek uyarısı: Dozunda olmalı
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, çeke itibarını ...
‘Brexit’e İzmir iş dünyası ne tepki verdi?
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alması küresel ekonomiyi ...
'Sıfırcı hoca'dan Brexit yorumu
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere'nin AB'den ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva