HABERLER>EGE
1 Şubat 2024 Perşembe - 16:17

Eski maden sahasına 2 bin fidan dikildi

Muğla'nın Milas ilçesinde Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'nin (YK Enerji) kullanıma kapanan maden sahasında 2 bin fidan dikildi.

Eski maden sahasına 2 bin fidan dikildi

YK Enerji ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğinde gerçekleşen etkinlikte, üniversitenin 250. kuruluş yıl dönümü kapsamında 250 öğrenci ile akademisyen, Hüsamlar Mahallesi'ndeki maden sahasında buluştu.

"250. yılda 250 bin fidan" kampanyası kapsamında maden sahasında, İTÜ 250. Yıl Hatıra Ormanı'nda 2 bin fidan toprakla buluşturuldu.

Can suyu verilen fidanların yanına dikilen destek çubuklarına bazı öğrenciler isimlerini yazdı.

YK Enerji Genel Müdürü Erol Demir, AA muhabirine, 1993 yılında İTÜ'den mezun olduğunu, İTÜ'nün 250. yılı kapsamında gerçekleştirilen hatıra ormanlarının birinin de kendi sahalarında oluşturulduğunu söyledi.

Dikilen 2 bin fidan sayısını 250 bine çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Demir, "İTÜ'nün nice 250 yıllar ülkemize hizmet etmesini temenni ediyoruz. 11 Kasım 2023'te Milli Ağaçlandırma Günü'nde maden rehabilitasyon çalışmalarına başladık. Yaklaşık 3 aydır 48 hektar alanda, 125 bin çeşit bitkiyi toprakla buluşturduk. 2025 sonunda 1200 hektarları hedefliyoruz. Maden sahalarında kömürü elektrik enerjisine çevirdikten sonra bu noktaların doğaya geri döndürülmesi, rehabilitasyonu görevimizi yapıyor olacağız. Bu bizim buradaki kaynağı bitirene kadar sürecek uzun soluklu bir çalışma olacak." diye konuştu.

Bugüne kadar işi biten sahaların azınlıkta olduğunu ve buralarda daha sınırlı çalışmalar yapıldığını dile getiren Demir, "Şimdi daha büyük alanları artık maden olarak terk ediyoruz. Bu da bize kısmet oldu. 2023 Kasım'dan bu yana başladığımız ağaçlandırma çalışması 2040'lı yıllara kadar Allah'ın izniyle yapıyor olacağız." ifadesini kullandı.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise üniversite olarak 2023'te sürdürülebilirlik, çevre, yeşil kampüs gibi alanlarda dünya sıralamasında önemli dereceler aldıklarını bildirdi.

Koyuncu, sürdürülebilirlikte dünya sıralamasında 58, yeşil kampüste 46, Avrupa'da 26, Türkiye'de birinci olduklarını, İTÜ'nün genel dünya sıralamasında da ilk 500'de olduğunu vurguladı.

Geçen yıl mühendislik ve teknoloji alan bazlı sıralamada dünya 108'inciliğini elde ettiklerini vurgulayan Koyuncu, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla 250. yılımızda bunun gibi birçok başarılarla süslemiş olduk. Cumhuriyetimizin 100. yılı, üniversitemizin de 250. yılında 250 bin fidan projesini geçen yıl başlattık. Mezunlarımızla geçen yılın ocak ayında ilk ağaçlarımızı diktik. Birçok ilimizde hatıra ormanları kurduk. Bugün de YK Enerji ile maden sahalarının tekrar doğaya kazandırılması kapsamında alanların ağaçlandırılması için buradayız. Üniversitemizden 250 öğrencimiz ve personelimizle YK Enerji'nin başlattığı çok önemli projeye 250. yılımızda katkı sunuyoruz."

Kapanan maden sahalarının tekrar doğaya kazandırılmasını çok önemsediklerini vurgulayan Koyuncu, açık maden sahalarına tekrar toprak serpilip alanların halkın kullanımına kazandırılması, buraların park bahçe haline dönüştürülmesi ülke açısından çok önemli bir kazanç olduğunu kaydetti.

Koyuncu, kömürü alınarak enerjiye dönüştürülen alanların ağaçlandırılarak doğaya kazandırılmasıyla geri dönüşümün sağlanmış olduğunu belirtti.

Etkinliğe, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, İTÜ'lü akademisyenler, mahalle muhtarları ile öğrenciler katıldı.(AA)

 
Datça'da ölü caretta caretta sahile vurdu
 
Eski nişanlısını öldürmüştü... Müebbet hapse çarptırıldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Datça'da ölü caretta caretta sahile vurdu
Muğla'nın Datça ilçesinde sahile vurmuş ölü caretta caretta bulundu.
3 aracın karıştığı kazada 1 yaralı!
Kütahya'da 3 aracın karıştığı trafik kazasında bir kişi yaralandı.
Afyonkarahisar'da sahte gıda ürünleri ele geçirildi
Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde sahte gıda ürünleri satışı yaptığı ...
 
Minibüse zam! İzmir - Urla 30 TL!
Urla - İzmir minibüslerine zam geldi. Yeni tarifeye göre indi bindi 20 ...
Bodrum'u fırtına vurdu: 15 metrelik ahşap tekne battı!
Muğla'nın Bodrum ilçesinin kuzeyinde etkili olan fırtına nedeniyle 15 ...
Afyonkarahisar'da gümrük kaçağı ceviz içi ele geçirildi
Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde iki kamyonetteki 5 ton 600 kilo gümrük ...
 
Aydın'da motosiklet hırsızları yakayı ele verdi!
Aydın'ın Nazilli ilçesinde 2 haftada farklı yerlerden 3 motosiklet çalan ...
Anne boz ayı, yavrularıyla görüntülendi
Muğla'da yaban hayatının fotokapanlarla izlenmesi çalışmalarında, bir ...
Karı-kocayı ayıran kaza!
Muğla'nın Seydikemer ilçesinde devrilen traktörün sürücüsü öldü, eşi yaralandı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva