HABERLER>EKONOMİ
15 Mart 2012 Perşembe - 08:27

ESİDEF EXPO 2020 atağına devam ediyor

Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF), Etiyopya’da EXPO ile ilgili önemli girişimlerde bulundu.

ESİDEF EXPO 2020 atağına devam ediyor

İZMİR - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) koordinasyonunda, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) organizasyonunda Etiyopya’nın Addisababa şehrine 09-12 Mart 2012 tarihleri arasında düzenlenen Türkiye – Etiyopya Ticaret ve Yatırım Heyeti programına ESİDEF Başkanı ve EXPO2020 Yürütme Kurulu Üyesi Mustafa Özkara, İzmir Kalkınma Ajansı ve EXPO 2020 Genel Sekreteri Ergüder Can, Etiyopya İzmir Fahri Konsolosu ve Küçükbay A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay ve beraberindeki 36 kişilik ESİDEF Üyesi İşadamı katıldı.
        
Organizasyonun bir günü ticaret forumu ve ikili iş görüşmeleri, diğer günü ise bir takım ziyaretler gerçekleştirildi. Heyet ilk önce Etiyopya Türkiye Büyükelçisi Uğur Kenan İpek’i makamında ziyaret etti. Elçilik ziyaretinde ülke hakkında çok önemli bilgiler aldıklarını ifade eden ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara ‘‘ Öncelikle sayın büyükelçimize bu nezaketinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Gitmiş olduğumuz her ülkede Türk Yetkililerin sıcak ilgisi ile karşılaşıyoruz. Burada sizlerin varlığını bilmek bizim ticaretimizin daha güvenilir ve emin adımlarla ilerlemesi demektir. ESİDEF olarak yapmış olduğumuz bu organizasyonun ticari ayağının yanısıra, genelde Türkiye özelde ise İzmir’in gündemi olan EXPO2020 çalışmaları da yer almaktadır. Etiyopya BIE Üyesi olmayan ama Afrika Birliğinin merkezi önemli bir ülke. Bu konuda gerekli girişimleri yapıp bir an evvel somut adımlar atmak istiyoruz. Yapabileceklerimizi karşılıklı görüşerek kararlaştırmamız faydalı olacaktır ’’dedi. Gerçekleşen bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Etiyopya Türkiye Büyükelçisi Uğur Kenan İpek ‘‘Ülkemizden gelen böyle ciddi ve iş yapmaya istekli heyetleri ağırlamak ve onların her türlü sıkıntısını gidermek bizim görevimizdir. Burada biz sizlerin temsilcisi olarak bulunuyoruz. Bu ülkede ticareten attığınız adımlarda karşılaşacağınız her türlü sıkıntınız da çözüm adına yapılacakları karşılıklı görüşmemiz en doğrusu olacaktır. ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara’nın bahsetmiş olduğu EXPO2020 elçilik olarak bizim de gündemimizde. Dışişleri ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde sürekli fikir alışverişi yapıyoruz. Öncelikle Etiyopya’yı BIE Üyesi yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili gerekli görüşmelerimiz devam ediyor. Bunun yanı sıra Haziran ayında Malavi de ve Ocak 2013’de de Addisababa da yapılacak olan Afrika Birliği Zirvesi bu organizasyonun lobi çalışmaları için çok önemli. Bu fırsatı kaçırmamız ve şimdiden çalışmalara başlamamız gerek. ’dedi.
 
Türk okulları çok önemli bir referans
Büyükelçilik ziyaretinin ardından heyet, Addisababa da kurulmuş ve faaliyete başlamış bir firma olan Saygın Tekstil’i ziyaret etti. Burada yatırım ve ticaret yaparken bizzat yaşanılanları ve dikkat edilmesi gerekenleri ilk ağızdan dinleyen ESİDEF Üyeleri önemli bilgiler aldı. Fabrika dan ayrıldıktan sonra Addisababa da çarşı, pazar araştırması yapmak için heyet ticaretin olduğu merkezlere götürüldü. Buradan yetim çocukların kaldığı yetimhaneye giden ve orada onlara yemek ikram eden ESİDEF üyeleri duygulu anlar yaşadı. Gerçekleşen ziyarette konuşan Etiyopya İzmir Fahri Konsolosu ve Küçükbay A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay ‘‘Gezimizin hem ticari ayağı hem de kültürel ayağı bulunmaktadır. Bu yetimhane de görmüş olduğumuz tablo gerçekten üzüntü verici. Buraya gelip bu insanlara bir nebze olsun yardım edebilmek bizleri mutlu etti. Bu ülkede kurulmuş olan ve yıllardır faaliyet gösteren Necaşi Türk Okulları, Türkler adına çok güzel bir örnek olmuşlar. Nereye gitsek bize Türk Okullarından bahsediyorlar ve onların referansı ile geldiyseniz sizinle iş yapılır diyorlar. Hem resmi Büyükelçiliğimiz, hem de gönüllü elçilerimizin bu ülkede güzel krediler sağlamış olması bizlerin işini daha da kolaylaştıracak diye düşünüyorum’’dedi. 
        
En kısa zamanda BIE üyesi olacağız
Her yıl Haziran ayında gerçekleşen ve bu yıl 10.su düzenlenecek olan Türkçe Olimpiyatlarının Türkiye seçmelerinin final gecesine katılan ESİDEF üyeleri güzel vakit geçirdi. Türkçe ve Amherikçe söylenen şarkılar, okunan şiirler yapılan gösteriler tüm izleyicilerden büyük alkış aldı. Türk ve Etiyopyalı yetkililerin katılımı ile Sheraton Otelde gerçekleştirilen programa Etiyopya da bulunan Necaşi Türk Okullarından öğrenciler renk kattı. Bu programa katılan Etiyopya’nın Dış Ticaretinden Sorumlu Devlet Bakanı Ahmad Tusa ‘‘ Türkiye den yıllar önce buralara gelmiş ve eğitim faaliyetlerine başlamış sizler gibi Türk Müteşebbislerinin sponsorluğun da büyüyen bu çalışmanızı takdir ediyorum. Ülkemize hem Türkiye’yi sevdiriyorsunuz hem de bizim değerlerimize saygılı nesiller yetiştiriyorsunuz. Bu çok önemli ve dikkat çekici bir nokta. Bizlerin geçmişten gelen dostluğuna her geçen gün daha da güzel katkılar yapan Türk Okullarının ülkemdeki varlığı beni mutlu ediyor. Türkiye’nin EXPO 2020 organizasyonu ile ilgili bugün benden istemiş olduğunuz desteğe neden olumlu cevap vermem gerektiğini şimdi daha iyi anlıyorum. Bakanlığım yetkisinde olan BIE Üyeliği için en kısa zamanda gerekli girişimleri yapıp Türkiye için lobi çalışmalarına başlayacağız’’dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
" Konut ve KOBİ kredileri canlanacak"
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin, sektörün ...
Bu zamla motorinin litresi 4 lirayı aşacak
Motorine geceyarısından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 3.08 oranında ...
Bireysel emeklilik sisteminde büyük değişiklik
Başbakan Yardımcısı Babacan:, bireysel emeklilikle ilgili sistemi tamamen ...
 
Ege-Koop Ankara'yı fethetti!
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Hızlı Tren Projesi, çevre yolları ...
Ege İhracatçı Birlikleri'nden zeytinyağına destek
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Türk zeytinyağının dünyadaki prestijini ...
Komşu krizden hurdaya çıkan gemileri Aliağa'ya yolluyor
Dünyanın en büyük ticari filoya sahip ülkelerinden biri olan Yunanistan'da ...
 
Yıldız: İran gazı çok pahalı, tahkime gidiyoruz
Enerji Bakanı Yıldız, İran'dan alınan doğalgazın piyasa fiyatlarının oldukça ...
Yorgancılar: Birliklerimizi vermeyeceğiz!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar her ...
Dünya reklamcıları İzmir için buluşacak
Marka şehir olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını hızla sürdüren İzmir'de ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva