HABERLER>EKONOMİ
27 Ocak 2021 Çarşamba - 14:58

ESİAD’dan İzmir raporu: İşsizlik oranı belli oldu

Ege Sanayicileri ve İş insanları Derneği'nin hazırladığı "Verilerle İzmir 2020" raporu, yatırımcılara ışık tutuyor. Önümüzdeki hafta raporla ilgili yeni bilgiler sunacaklarını belirten Başkan Fadıl Sivri, "İzmir'in potansiyeli çok yüksek. Bu rapor umarım karar vericilere, politika yapıcı kurumlara yön gösterir, kentimize faydalı oluruz" dedi. Raporda kent içi işsizlik oranının yüzde 16'ya çıkması dikkat çekti.

ESİAD’dan İzmir raporu: İşsizlik oranı belli oldu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği, İzmir'in potansiyelini ortaya koymak amacıyla "Verilerle İzmir 2020" raporu hazırladı. Grafiklerle desteklenmiş raporda işgücünden dış ticarete, ulaşımdan teknoloji geliştirme bölgelerine kadar tüm imkanları gözler önüne seriliyor.

Yıllık nüfus artışı yüzde 9.5 ile yüzde 13 arasında değişen İzmir'in 4 milyon 370 bin nüfusa sahip olduğu bilgisinin paylaşıldığı "Verilerle İzmir 2020" raporunda kadın ve erkek nüfusun birbirine çok yakın olduğu görülüyor. 2017 yılında kente net 24.618 göç tespit edilirken, 2018'de bu rakam yarı yarıya azalarak 12.979'a gerilemiş. İşgücü anlamında İzmir'in çok güçlü bir potansiyele sahip olduğu görülüyor. İzmirlilerin işgücüne katılma oranı 2019'da yüzde 56.1 olarak tespit edilirken, 15 yaş üstü nüfusun işgücü rakamı 1 milyon 927 bin olarak görülüyor. Fakat işsizliğin de arttığı dikkat çekiyor. 2014 yılında yüzde 13.9 olan işsizlik oranı, 2019'da yüzde 16'ya yükselirken, bu oranlarla İzmir, Türkiye ortalamasının üstünde işsizlik oranına sahip olduğu ortaya çıkarılmış durumda.

TARIM İSTİHDAMINDA SÜŞÜŞ
Tarımda istihdamın, tarım dışında istihdamın gerisinde kaldığı görülüyor. 2014'te 158 bin kişi tarımda istihdam edilirken, bu rakam 2019'da azalarak 151 bine gerilemiş. Tarım dışı istihdam 1 milyon 469 bin olarak görülüyor.  Sanayide istihdam 500 bin civarında gerçekleşirken, hizmet sektöründe bu rakam 967 bin olarak tespit edilmiş. Eğitim durumuna işgücü oranlarına bakıldığında ise lise altı eğitimliler ağırlıkta. Yüksek öğrenim oranı ise 2014'te 410 bin iken, bu rakam 2019'da 562 bine yükselmiş.

2019'DA SON 17 YILIN EN YÜKSEK İHRACATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Raporda İzmir'in, imalat, sanayi ve hizmet seektörlerinde faaliyet gösteren firmalarının desteğiyle dış ticarette önemli bir aktör olduğu vurgulanıyor. 2002'deki 2.3 milyar dolarlık ithalatın 2019'da 7.5 milyar dolara, 2002'deki 2.8 milyar dolar ihracatın 20199'da 10.2 milyar dolara çıktığı gözleniyor. 2009'da, son 17 yılın en yüksek ihracatına ulaşıldığı bilgisi veriliyor.İhracatın, pek çok yılda ithalattan fazla olduğu da görülüyor.

DÜNYA TİCARETİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP
Serbest bölgeleri, Organize Sanayi bölgeleri, Teknoloji Geliştirme bölgeleriyle İzmir'in yatırımcılar için bir cennet olduğu vurgusunun yapıldığı raporda, kentin, uluslararası yatırım için önemli bir adres olduğuna işaret ediliyor. Şirket sayısı bakımından İstanbul, Antalya, Ankara'nın ardından 2 bin 646 şirketle dördüncü sırada bulunan İzmir'in, tarımdan madenciliğe, hizmet sektöründen makine teçhizat üretimine kadar çok geniş bir yelpazede yatırımcıya sahip olduğu vurgulanıyor. Ayrıca Alsancak, Aliağa-Nemrut, Dikili, Çeşme limanlarından yapılan ihracatın sürekli artış gösterdiğine dikkat çekiliyor.Karayolu ve havayolu ulaşımında da İzmir'in kolay ulaşılabilir bir kent olduğu, rakamlarla ortaya konuluyor. Çok sayıda fuara ev sahipliği yapan İzmir'in, dünya ticaretinde önemli bir rol oynadığına da işaret ediliyor.

Ayrıca üçü vakıf, 6'sı devlet olmak üzere 9 üniversitesiyle İzmir'in eğitimde önemli bir ivme kazandığı da öngörülüyor. Kültür ve turizmde çok büyük değerlere sahip olan İzmir'e gelen turist sayılarının da ortaya konduğu raporda, marina ve otellere de yer verilmiş.

SİVRİ: UMARIM YATIRIMCILARA, POLİTİKA ÜRETENLERE IŞIK TUTARIZ
Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği Başkanı Fadıl Sivri, "Verilerle İzmir 2020" raporunu hazırlamalarındaki amacın, yatırımcılara ve politika üreticilerine yol göstermek olduğunu söyledi. İzmir'in çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Başkan Sivri, "Ekonomik çeşitliliği ve nitelikli  işgücüyle İzmir, kültürel zenginliğini dünyayla paylaşan, vatandaş odaklı akıllı, rekabetçi bir şehir olsun istiyoruz. İzmir'in daha kolay anlaşılması için 2020 İzmir verilerini ortaya koyduk. Önümüzdeki hafta, bu veriler ışığında daha ayrıntılı paylaşımlarda bulunacağız" açıklamasında bulnudu.

 
Şiddetli fırtına balıkları karaya fırlattı!
 
CHP’li Sertel’den çağrı: Tarımda İzmir modeli tüm Türkiye’de uygulansın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Esnafa kira destek ödemeleri başladı
Ticaret Bakanı Pekcan: "Esnaf ve sanatkârlarımız ile gerçek kişi tacirlerimize ...
Gümrüklerde 'temassız ticaret damgası' dönemi
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ...
İzmir Ticaret Borsası’ndan Tarım Bakanlığı’na ‘organik tarım’ uyarısı!
Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda Tarım Bakanlığı'nın organik tarımda ...
 
TÜSİAD Başkanı: Oyunun kuralları değil kendisi değişiyor
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ...
Süs bitkileri sektöründe ihracat artıyor, ithalat azalıyor
Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı ...
Merkez Bankası'ndan piyasaya 55 milyar lira
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),bugün miktar yöntemiyle düzenlediği ...
 
Gayrisafi yurt içi hasıla rakamları... İşte İzmir'in aldığı pay!
İl düzeyinde yapılan hesaplamalara göre, 2019'da gayrisafi yurt içi hasıladan ...
Tarlada 2 TL, filede 12 TL: Akıl almaz fiyatlar!
Tarlada 2 TL, filede 12 TL: Akıl almaz fiyatlar!
120 firmaya fahiş fiyat cezası
Ticaret Bakanlığı'ndan fahiş fiyat denetimlerine ilişkin bir açıklama ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva