HABERLER>GÜNCEL
13 Mart 2016 Pazar - 09:54

Ertuğrul Gazi'nin Türbesi'nde skandal restorasyon

Ertuğrul Gazi'nin Söğüt'teki türbesi dökülüyor. 2015'te iki defa restore edilen tarihi yapı drenaj sistemindeki hatadan dolayı alttan nem alıyor. Türbenin duvarları da aşırı rutubetten dökülmeye ve şişmeye başlamış.

Ertuğrul Gazi nin Türbesi nde skandal restorasyon

Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, "Türbe restorasyon öncesi daha sağlamdı" derken, Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü ise restorasyonun süreceğini duyurdu. 

TRT’de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizsi ile popülerliği artan Söğüt’teki Ertuğrul Gazi türbesi özellikle hafta sonları dolup taşıyor. Her gelen ziyaretçi ise türbenin içler acısı haline üzülüyor. Gerek kaymakamlık gerekse belediyeye çok sayıda şikâyet gidiyor.  Ertuğrul Gazi 1280 senesinde ölünce Söğüt’te defnedildi. Osmanlı Devleti’nin kurulması ile birlikte önce üstü açık yapılan türbe 1757 senesinde 3. Mustafa döneminde günümüzdeki şeklini aldı. Daha sonra tarihi türbe 2. Abdulhamid döneminde büyük bir onarımdan geçip bazı eklemeler yapıldı. Altıgen planlı, üzeri kubbe örtülü olan türbe ayrıca dikdörtgen bir girişe sahip.

DUVARLAR NEMDEN ŞİŞİYOR
2007 yılında basit bir onarımdan geçen türbe, 2015 senesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce kapsamlı bir restorasyon için ihaleye çıkarıldı. İhaleyi Tuna Restorasyon A.Ş aldı. 15 Mayıs 2015 tarihinde imzalanan sözleşmede restorasyonun bitiriliş tarihi 4 Eylül 2015 olarak belirlendi.  Türbenin dört bir yanı yaklaşık bir metre derinliğinde açılarak drenaj sistemi yapıldı. Çatı baştan aşağıya yenilendi, duvarlarda raspa yapılarak yeniden sıva yapıldı. 11 – 13 Eylül tarihleri arasında her yıl kutlanan Ertuğrul Gazi’yi anma ve Söğüt Şenlikleri öncesinde türbe hazır hale getirildi.  Ancak şenliklerden sonra türbenin bazı noktalarında nemden kaynaklı kusmalar oluşmaya başladı. Türbe ziyarete kapatılarak yeniden restorasyona devam edildi. Kasım ayı itibariyle de restorasyon tamamlanarak firma şantiyesini topladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü kesin hakkedişi yapmadı. Ocak 2016 tarihinde türbenin nemden duvarlarında dökülmeler başladı. Restorasyon şirketi kış ayında sıva yapmalarından kaynaklı dökülmelerin yaşandığını savunduysa da türbedeki dökülmeler gün geçtikçe arttı. Duvarlar şişmeye, kapı pencere pervazları nemden yamuldu.

ISLAKLIK TABANDA BAŞLIYOR
Türbenin dış duvarlarındaki dökülmelerin yanı sıra tabandaki nemlenmeyi de görmek mümkün. Tabandaki alçı kaplamalarda şişmeler görülüyor, ellediğinde ıslaklık fark ediliyor. Türbe içinde de nemden kaynaklı duvarlarda dökülmeler görülüyor. Türk Dünyası bayrakları ile bu dökülmeler gizlenmeye çalışılmış. Ancak Altıgen planlı türbenin her duvarında başlayan dökülmeler ziyaretçiler tarafından da endişe ile seyrediliyor. Özellikle Söğüt’te yaşayan ziyaretçiler restorasyonun üzerinden henüz 6 ay bile geçmeden tarihi yapının bu hale gelmesine tepki gösteriyor.

ACELEYE Mİ GELDİ?

Restorasyon şirketi onarımın aceleye getirildiğini düşünüyor. Şenliklere yetiştirmek için birinci aşamada acele edildiğini, daha sonra da kış mevsiminde sıva yapılmasından kaynaklı binanın ve duvarların kurumadığını ileri sürüyor. Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Kesin hak edişi yapmadık. 250 – 300 bin lira arasında bir restorasyon maliyeti var. Firmaya parasını ödemedik. Kış aylarının bitmesini bekliyoruz. Duvarlar kuruyunca yeniden restorasyona devam edeceğiz.”

ONARIM ÖNCESİ DAHA İYİYDİ

Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu ise şöyle konuştu: “Türbe sadece Söğüt’ün değil tüm Türk dünyasının önem verdiği bir yer. Restorasyondan biz sorumlu değiliz. Vakıflar ihale etti. Restorasyon öncesi türbe bu kadar kötü durumda değildi. Onarım sonrası duvarlar aşırı nemlenmeye başladı. Drenaj sisteminde bir hata yapıldığı kesin. Derhal türbenin yeniden onarıma alınması gerekir. Gelen giden ziyaretçilerden çok sayıda şikayet alıyoruz.”

 

 
Narlıdere metrosunda 'derin' revizyon
 
Yüksekova ve Nusaybin'de sokağa çıkma yasağı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beşiz kuzulara 'abla' sütü desteği
Kiraz'da Nazlı' adı verilen ve tek seferde 6 kuzu dünyaya getiren koyunun ...
İzmir'de öğretmene tacizden tutuklama
Karşıyaka'da bir meslek lisesinde erkek öğrencileri sözlü ve elle taciz ...
İzmir'de kayıp çiftçi aranıyor
Bergama'da koyunlarını otlatmak için evden ayrılan ve kendisinden 1 gündür ...
 
NATO AWACS Türkiye hava sahasında!
Genelkurmay: Suriye krizi ve bölgede yaşanan gelişmeler doğrultusunda, ...
Nişan günü talihsizlik: Erdoğan’ın dünürü…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'ın bu akşam ...
Yere çarpılan Suriyeli çocuğa devlet kucak açtı!
İzmir’in Kemeraltı Çarşısı'nda seyyar pilavcı Musa D.'nin, yere çarptığı ...
 
Tüfekle oynarken torununu öldürdü!
Bahçelievler’de dede Musa D. (52), av tüfeğini temizlediği sırada 4.5 ...
Suriye’den atılan roket lojmanlara düştü!
Kilis'te Suriye tarafından atılan roket mermisi jandarma lojmanlarının bahçesine düştü.
İzmirli genç kızdan 3 gündür haber yok!
İzmir’in Kınık İlçesi'nde 16 yaşındaki Meliha Yılmaz'dan 3 gündür haber alınamıyor.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva