HABERLER>POLİTİKA
22 Şubat 2017 Çarşamba - 11:58

Erdoğan: Yeni sistemin temel mantığı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Nisan'daki referandum ile ilgili olarak "Yeni yönetim sisteminin temel mantığı güven ve istikrardır" dedi.

Erdoğan: Yeni sistemin temel mantığı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müteahhitler Birliği Ödül Töreni’nde konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

15 Temmuz bir kez daha göstermiştir ki öldürmeyen her darbe güçlendirir. Türkiye, dimdik ayakta durarak göğüslediği tüm saldırılardan, krizlerden, kaoslardan, darbelerden güçlenerek çıkmayı başarmış bir ülkedir.

Bizim kitabımızda geriye gitmek yoktur, ileriye, daima ileriye, bunu da kararlı bir şekilde yol almak suretiyle sürdürmek zorundayız. Milletimize sözümüz var, inşallah Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracağız.

Milletimizin desteğiyle önümüze çıkan engelleri aştık bugünlere ulaştık. Diken tel örgülerin, yüksek sınır duvarların ardında huzur aranamayacağına şahit olduk. Bölgemizde sorunun çözümü topyekün tecrit değildir. Dünya Suriye ve Irak krizinde kötü bir sınav verdi. 

Birileri Türkiye’nin yolunun bu şekilde yoluna devam etmesi gerektiğini söylüyorsa geçmişten bir haberdir, varlığını köhne sisteme borçludur. İnsanoğlu unutur. Geriye baktığımızda ülkemizin ne badireler ne tür operasyonlarla buraya vardığını unutabiliyoruz.

Şu gerçeği görmemiz lazım. Sadece cumhurbaşkanı-başbakan kavgaları dahi sistemi sorgulamak için yeterlidir.

Türkiye, yasama, yürütme ve yargı güçleri arasındaki çekişmelerden, yetki karmaşalarından çok büyük zararlar görmüştür. Darbelerin, muhtıraların yol açtığı siyasi kaoslar, ekonomik krizler ülkemize fevkalade ağır bir maliyet yüklemiştir. Şu anda bakıyorum ne diyorlar biliyor musunuz? '16 Nisan'la birlikte artık Türkiye'de yasama organı yok' diyorlar. Dürüst olun. Siyaset eğer dürüst yapılırsa, millet sizi bir yerlere getirir. Eğer siyaseti dürüst yapmazsanız sittinsene yine aynı yerde oturmaya devam edersiniz.

Yürütme başkanda toplanıyor. Yargı konumunu koruyor. Yasama, yürütme ve yargı var. Bunların kalkması söz konusu değildir. Sadece Cumhurbaşkanı ve Başbakanın kavgaları bile bu sistemi sorgulamak içen yeterlidir. Sayın Sezer, Sayın Ecevit. Bunlar dünya görüşü olarak birbirine yakınlardı. Ecevit’in yüzüne anayasa kitapçığı fırlatıldı. Bunu bir tarafa bırakabilir miyiz. Demirel’in Özal’ın nasıl birbirine girdiklerini biliyoruz. Bunları yaşadık mı, yaşadık. Teknik Üniversite’den arkadaş olmalarına rağmen Özal ağır hakaretlere maruz kalmıştır. Artık biz bunları görmek istemiyoruz. 

Öbür sistemde olmaz mı? Olsa bile asgariye düşer. Aradaki birçok şey artık ortadan kalkıyor. 10 yıldır işler sürüyor diyorlar, onu nerede biliyorsun onu bir de bize sor. On yıldır sorun çıkmadan yürümesinin kerameti sistemde değil. Aynı siyasi ekolden gelen, aynı ideallere sahip, birbirlerini yakından tanıyan insanlar bu makamlarda olduğu için sorun çıkmadı. Ben söylüyorum, önceki Sayın Cumhurbaşkanı ile bu noktada sıkıntılar yaşadık, gürültü patırtı olmadıysa o da bizim sabrımızdan kaynaklanmıştır. Çünkü, 'Devletin tepesinde kavga gürültü olmaz' diye inandık, sabrettik ve sabırla hamdolsun işi bu noktaya kadar getirdik.

Bir evet safı, bir hayır safı var. Kandil gelin hayır da buluşalım diyor. Ülkemizi bölmek parçalamak isteyen, ülkemizi kan gölüne çevirmek isteyenler. Bunların çağrısı hayır yönünde. Kişi sevdikleriyle beraberdir. Siz ne diyorsunuz beyaz, muhalefet ne diyor siyah. 

Gerek AK Parti gerek MHP tabanı gerek Cumhuriyet Halk Partisi tabanı, oraya gönül vermiş olanlar ve hatta HDP'ye gönül vermiş olan tüm vatandaşlarıma sesleniyorum; gelin bu büyük tarihi reformda bir konsolidasyona gidelim ve böylece 16 Nisan'da birliği, beraberliği, bütünlüğüyle güçlü bir Türkiye'nin, lider bir Türkiye'nin, müreffeh bir Türkiye'nin sistem noktasında temel taşlarını yerli yerine koyalım. Bunun rejim değişikliyle yakından uzaktan alakası yok. Muhalefet insanımızın kafasını karıştırmaya uğraşıyor.

57 ülkede seçme ve seçilme yaşı 18’dir. Ben 25 yaşında bakanlar tanıdım. Seçilmek zor değil, zor olan seçmektir. Yeni yönetim sisteminin temel mantığı güven ve istikrardır. Güven, istikrar olmadan kalkınma olmaz.

Gensorularla parlamentonun işlevi ortadan kaldırılmıştır. İşleri yok gensoru veriyorlar. Bu gensoru mekanizması, güvenoyu mekanizması kalkıyor. Millet huzuruna geldiğinde gensoyunu da verir, güvenoylaması da yapar. Yürütmeden sorumlu cumhurbaşanı yasama organı 600 kişiyle görevini yapacak, yargı da görevini yapacak. 

Bu sistemin en büyük garantisi millet. Çünkü milletimizin yüzde 50'den fazlasının desteğini almak demek, toplumun tamamını kucaklamaya talip olmak, bunun için gereken programa, plana, projeye, çoğulcu anlayışa sahip olmak demektir.

Geçmişte vatana ihanetle yargılanabilen cumhurbaşkanı yaptığı her işte meclis ve yargı denetime tabiidir. Adama değil ülkeyi, dünyayı dar ederler.

 
Konak'tan bir ilk: 'Online film festivali'
 
İzmir ve Bursalı iş kadınları işbirliğine hazırlanıyor
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 23 Şubat 2017 Perşembe 02:03

Bu sistem düzensiz bir ülke yaratır, her başa geçen kendi düzenini ve ideolojisini kurmaya ve ülke kadrolarını buna göre şekillendirmeye kalkar dolayısıyla kesinlikle istikrar olmaz.

Yorumu oyla      11      5  
22 Şubat 2017 Çarşamba 12:46

Başkanlığa karşı değilim ancak önerilen sistem de "GÜÇ, TEK BİR KİŞİDE" toplanıyor. Kuvvetler ayrılığı yok. Keyfi uygulamalar , muhalif kesimi ezme, yolsuzluk ... gibi pek çok durum olur. Azerbaycan' da adam karısını başkan yardımcısı yaptı. Bizde de olabilir.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Savcı Sayan kalp krizi geçirdi
Kalp krizi geçiren Savcı Sayan hastaneye kaldırıldı.
Kılıçdaroğlu’ndan tek günlük İzmir mesaisi: İşte program
CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekilleri referandum çalışmaları kapsamında ...
CHP İzmir’den odalara ‘anayasa toplantısı’ tepkisi: Tesadüf mü?
CHP İl Başkanlığı resmi hesabından yapılan paylaşımda İzmir Ticaret Odası, ...
 
HDP'li Yüksekdağ'ın vekilliği düşürüldü
TBMM, HDP’li Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğini düşürdü.
Başbakan’dan ilginç ‘evet’ mesajı: Bilal Bey böyle konuşuyorsa Aziz Bey de…
AK Parti İl Teşkilatı’nın Ankara çıkarmasında partililere seslenen Başbakan ...
CHP’li gençlerin kampüs sloganı: Bu seçimin ‘büt’ü yok!
Buca İlçe Gençlik Kolları üyeleri, referandum çalışmaları için üniversite ...
 
Akşener'den Bahçeli'ye jet yanıt
Devlet Bahçeli'nin bugün grup toplantısında MHP'li muhaliflere yönelik ...
Flaş! HDP'li Baluken tutuklandı
Diyarbakır'da terör soruşturması kapsamında hakkında açılan davada verilen ...
Ahmet Türk'ten Bahçeli'ye teşekkür, Baykal'a ziyaret
HDP Grup toplantısında konuşan Ahmet Türk, "Bahçeli’yi arayacağız bir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva