HABERLER>POLİTİKA
20 Şubat 2016 Cumartesi - 10:35

Erdoğan-Obama zirvesinden çarpıcı detaylar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama, Ankara ile Washington arasındaki ilişkilerin YPG nedeniyle gerildiği şu günlerde kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı ve Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalardaki bazı farklılıklar ise dikkat çekti.

Erdoğan-Obama zirvesinden çarpıcı detaylar

Görüşmeye dair en çarpıcı detay, Ankara ve Washington’ın konuşma sonrası yayınladıkları bilgi notlarında iki temel fark bulunmasıydı. Türk tarafı, Obama’nın “Suriye rejiminin ve YPG’nin kuzeybatı Suriye’deki ilerlemesinden endişe ifade ettiğini” belirtirken; Beyaz Saray, Obama’nın sadece “Suriye rejiminin ilerlemesinden endişe duyduğunu” bildirdi.

Beyaz Saray buna karşın, Obama'nın, YPG’nin bu bölgedeki koşullardan avantaj sağlayarak yeni topraklar ele geçirmemesi gerektiğine vurgu yaptığını belirtti.

Obama’nın Türkiye’den de “aynı bölgeye yönelik top atışlarını kesmesini istediği” ifade edildi. Ancak Ankara’nın bilgi notunda bu detay yer almadı.

İkinci önemli fark, Ankara’nın görüşme notunda, Obama’nın “Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının altını çizdiği” söylenirken, Beyaz Saray bildirisinde, Türkiye’nin Suriye’ye sınır ötesi operasyon düzenleyebileceği spekülasyonlarına yol açan “Türkiye’nin meşru müdafaa hakkına” dair hiçbir atıf yer almadı.

İşte Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamanın tam metni:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında bu akşam gerçekleşen telefon görüşmesinde, Suriye’deki son gelişmeler ve terörle mücadele konularında, ABD-Türkiye işbirliğinin mevcut durumu ve geleceği ele alınmıştır.

ABD Başkanı Obama, görüşmede, 17 Şubat’ta Ankara’da meydana gelen canlı bomba saldırısını ve 18 Şubat’ta Diyarbakır-Bingöl karayolunda askeri konvoyu hedef alan saldırıyı kınayarak, hayatlarını kaybeden askerler ve sivil vatandaşlar için taziye, yaralılar için de acil şifa dileklerini iletmiştir.

ABD Başkanı Obama’ya saldırılar hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan da, terörle mücadele konusunda müttefiklerin dayanışma içerisinde olmalarının önemine işaret etmiştir.

Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin kuzey-batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını dile getiren ABD Başkanı Obama, bölgede Türkiye ve ılımlı Suriye muhalefeti ile gerilimlere neden olan, DAİŞ’le ortak mücadele çabalarımıza da darbe vuran eylemlere derhal son verilmesi çağrısında bulunmuştur.

ABD Başkanı Obama, görüşme sırasında, ABD’nin bir NATO müttefiki olarak, Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme konusundaki mutlak kararlılığını ifade ederek, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının altını çizmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, Suriye’deki çatışmaların durdurulması konusunda Münih’te varılan mutabakatı desteklediklerini vurgulamışlardır.

İki lider, Rusya ve Esed rejimine, ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırıları gibi provokatif eylemlere derhal son vermeleri çağrısında bulunmuşlardır.

PKK dahil tüm terör örgütlerine karşı işbirliğini artıracaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, DAİŞ’le mücadelenin ortak hedefleri olduğunu belirtmişlerdir."

Beyaz Saray'dan yapılan açıklama:

"Obama ile Erdoğan, Suriye’deki durumu ve ABD-Türkiye’nin terörizm ile mücadeledeki işbirliğini telefonda görüştüler. Başkan Obama, askeri personel ile sivillerin ölümüne neden olan Ankara’daki 17 Şubat terörist saldırısını ve 18 Şubat’ta Diyarbakır’da Türk askeri konvoyuna yapılan saldırıyı kınadı ve taziyelerini iletti.

Başkan Obama, görüşmede, 17 Şubat’ta Ankara’da meydana gelen saldırıyı ve 18 Şubat’ta Diyarbakır-Bingöl karayolunda askeri konvoyu hedef alan saldırıyı kınayarak, hayatlarını kaybeden askerler ve sivil vatandaşlar için taziye, yaralılar için de geçmiş olsun dileklerini iletti.

Başkan Obama, Suriye rejiminin Suriye’nin kuzeybatısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını belirtti ve Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ile ılımlı muhalif güçleri ile tansiyonu artıran ve kuzey Suriye’de IŞİD’le ortak mücadele çabalarımıza darbe vuran eylemelere derhal son verilmesi çağrısında bulundu. Başkan Obama, YPG’nin bu bölgedeki koşullardan avantaj sağlayarak yeni topraklar ele geçirmemesini ve Türkiye’den de karşılıklık esasına göre itidal göstererek bölgeye yaptığı topçu ateşini durdurmasını teşvik etti.

Obama, ABD’nin NATO müttefiki Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme konusundaki mutlak kararlılığının altını çizdi. İki lider, Münih’te düşmanlıkların durdurulması anlaşmasını desteklediklerini belirtti ve Rusya ile Esed rejimine, ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırıları derhal son vermeleri çağrısında bulundular.

Liderler, PKK dahil her türlü terörizme karşı işbirliğini derinleştirme sözü verdiler ve IŞİD’i zayıflatma ve yenilgiye (yıkmak) uğratma hedefini yinelediler (hatırlattılar)."

 
Ege Üniversitesi’nde koltuğa bir aday daha!
 
Uçan tekmeli kız öğrenci kavgası!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve Karataş sessizliğini bozdu: Eleştirilere yanıt ve BMC çıkışı!
MHP İl Başkanı 1 Kasım genel seçimlerinin ardından sessizliğe büründüğü ...
Erdoğan ile Obama'dan 1 saat 20 dakikalık tele-zirve!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda ...
MHP 'muhalif teşkilatları' kapattı!
MHP Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin, ...
 
Erdoğan: Ankara saldırısında 3 isim aktif rol oynadı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'daki bombalı saldırıda 3 ismin ...
Şahin ve Durak’tan Ankara’ya testili çıkarma!
Menemen Belediye Başkanı Şahin ve Karşıyaka Belediye Eski Başkanı Durak, ...
Özhaseki kırmızı çizgiyi açıkladı: Akçeli işlere giren…
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı partinin kırmızıçizgilerini açıkladı. ...
 
Davutoğlu katliam yerinde: Dehşetin izi!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'da önceki akşam meydana gelen ve 28 kişinin ...
Çıray’dan Davutoğlu’na 6 Ankara sorusu!
CHP İzmir Milletvekili ülkeyi sarsan saldırını Meclis’e taşıdı ve Başbakan ...
AK Partili Sürekli: Milli muhalefeti göremiyoruz!
AK Parti Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva