HABERLER>POLİTİKA
18 Ekim 2019 Cuma - 17:03

Erdoğan'dan 'mektup' yanıtı: Vakti zamanı geldiğinde...

Dolmabahçe'de yabancı medya temsilcileri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı ve ABD ile varılan anlaşmaya ilişkin bilgi verdi. Erdoğan, Trump'ın medyada yer alan mektubuna da tepki gösterdi, "Vakti saati geldiğinde bu konuyla ilgili olarak gereken yapılacak" dedi. Toplantının soru-cevap kısmında Erdoğan, güvenli bölgede 12 gözlem noktası kurmayı planladıklarını söyledi.

Erdoğan dan  mektup  yanıtı: Vakti zamanı geldiğinde...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Dolmabahçe'de yabancı medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Erdoğan'ın toplantıda yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şöyle:

"Suriye'deki hadiseler başlamadan önce iyi ilişkilerimiz vardı. Beşer Esed ile ailecek görüşecek kadar yakınlığa sahiptik. Ülkesinde insan hakları ve adaletin geliştirilmesi konusunda pek çok tavsiyede bulunduk. Kürt nüfus için adımlar atmasının önemli olduğunu söyledik. Tavsiyelermize uymak yerine halkın üzerindeki baskıyı artırdı. Suriye halkı Esed'e karşı direnirken Irak'taki DEAŞ belası bu ülkeye de sıçradı. Ardından PKK, PYD ve YPG terör örgütü bindi. Suriyeli 6 milyon kişi ülke dışına gitmişti. Bunu 4 milyonu ülkemize gelmiştir.

DEAŞ ile en sonuç alıcı mücadeleyi Türkiye yürüttü. Fırat Kalkanı ile 3 binin üzerinde DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirdik. DEAŞ sonrasında Suriye'de tutunamadı ve çözüldü. Rakka ve Deyrizor arasını da temizlemeye talip oldu. ABD yönetimine yaptığımız teklifler karşılık görmedi. ABD bu işi PKK/YPG  ile yapmayı tercih ettik. Sonra bu örgüt Türkiye'ye karşı bir tehdide dönüştü. Beklediğimiz adımlar atılmadı. Bize de kendi göbeğimizi kendimiz kesmekten başka çare kalmadı. Önce Zeytin Dalı ile Afrin ve çevresini temizledik. Astana ve Soçi süreci ile İdlib'de yaşanabilecek insanı dramın önüne geçtik.Sonra Fırat'ın doğusu için hazırlıklara başladık. Diploması kanallarını kullandık. ABD ve Avrupa'nın desteğini çekemedik. 

"HAREKATIN HAZIRLIĞI 3-4 YILI BULDU"
Barış Pınarı Harekatı'nın iki amacı vardır, sınırlarımızdan PKK/YPG'yi temizlemek ve güvenli bölgeye ülkemizdeki Suriyelilerin dönüşünü sağlamak. 2 milyon kişinin dönmesini planlıyoruz. Planın ilk şartı bölgenin terörden temizlenerek güvenli hale getirilmesiydi. Güvenli bölge projemizi G20 toplantısında teklif ettim. Hepsi olumlu buldu ama adım atmaya kimse yanaşmadı. Zeytin Dalı Harekatı'ndan sonra bu konuyu yeniden gündeme getirdik. Ama istediğimiz ilerlemeyi sağlayamadık. Bunun üzerine 9 Ekim saat 16.00'da harekatı başlattı. Barış Pınarı Harekatı anlık değildir. Hazırlığı 3-4 yılı buldu. Gelişmeler anlık olmadı. 

Harekattan önce Sayın Trump ile yaptığımız konuşmada harekata başlayacağmızı söyledim. Beyaz Saray açıklamasında ABD'nin askerlerini çekeceği ilan edildi. Herhangi bir engel kalmadı. Kısa sürede birkaç noktadan 30 km derinliğe ulaşınca ABD ve diğer ülkelerinin tavrı değişti. İlk 1-2 gün böyle bir başarı beklemedikleri için düşük tepki ortaya koydular. Başarıya ulaşacağı anlaşılınca tepkiler yükseldi. Biz kararlılıkla devam ettik. Resulayn ve Tel Abyad'ın da olduğu 30 yerleşim yerini kontrol altına aldık.

"20 SİVİL VATANDAŞIMIZ İLE 4 ASKERİMİZ ŞEHİT OLDU"
4 askerimiz ve 74 Suriye Milli Ordusu mensubu şehit oldu. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 750'yi buldu. 20 sivil vatandaşımız şehit oldu, 181 vatandaşımız yaralandı. Türk medyasıyla yaptığım toplantıda söyledim yine söylüyorum, Türkiye NATO üyesidir ama terör örgütleri ne zaman üye oldu bilmiyorum. Türkiye en başından beri Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygısını ifade etti. 30 Ekim'de Cenevre'de toplanacak anayasa komitesinin dönüm noktası olmasını temenni ediyorum.

SİVİL KATLİAM İDDİALARINA YALANLAMA
Bu harekatla DEAŞ'ın yeniden canlanacağı ve sivil katliam yapıldığı iddiası terör örgütünün yalanlarıdır. Bize harekatı durdurma çağrısı yapanlara bir teklifte bulunmuştum. Hemen bu gece terör örgütünün silah bırakıp güvenli bölgeden çıkmalarını istemiştik. 120 saatlik bir mutabakarı sağladı. 13 maddelik mutabakata göre ABD 120 saat yani 5 gün içinde teröristlerin güvenli bölge dışına çıkmasını sağlayacak. Dün akşamdan başlamak üzere Barış Pınarı'na 120 saat ara verdik. Ellerindeki silahlar toplanacak, tahkimatlar imha edilecek. Güvenli bölgeden çıkacaklar. TSK ise bölgeden çıkmayacak. Kontrol Türkiye'ye bırakıldıktan sonra Barış Pınarı Harekatı sona erecektir. 

"GEREKEN YAPILACAK"
Başkan Trump'ın siyasi ve diplomatik nezaketle bağdaşmayan bir mektubu medya yer aldı. Elbette bizler bunu unutmadık. Unutmamız doğru değil ama bizim karşılıklı olan sevgi saygımız da bunları sürekli gündemde tutmaya müsaade etmiyor. Bu konuyu bugünkü meselemiz ve önceliğimiz olarak da görmüyoruz. Vakti saati geldiğinde bu konuyla ilgili olarak gerekenin yapılacağının da bilinmesini istiyoruz.

PUTİN GÖRÜŞMESİ
Salı günü Sayın Putin ile görüşeceğiz. Amacımız Rusya ile makul bir uzlaşmaya varmaktır. Rejimin bulunduğu yerlerde PKK/YPG'nin tamamen temizlenmesini istiyoruz. PKK/YPG'nin tamamen temizlendiği yerlerin rejim tarafından kontrol edilmesi bizim için rahatsızlık sebebi değildir. Bizim orada kalmak gibi bir niyetimiz yok. Münbiç'ten, Kobani'den terör örgütü çıkarılırsa bizim için bir mesele yok. Yeter ki terör örgütünden temizlensin. Tüm derdimiz bizi tehdit eden taciz eden terör örgütlerini buradan çıkarmaktır."

 

GÜVENLİ BÖLGEDE 12 GÖZLEM NOKTASI
Ardından soru-cevap kısmına geçildi. Erdoğan'ın gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlar özetle şöyle:

- Güvenli bölgede 12 gözlem noktası kurmayı planlıyoruz.

- TSK envanterinde kimyasal silah yoktur ve kullanılamaz.

- YPG'nin 750 DEAŞ'lıyı cezaevlerinden serbest bıraktığı söyleniyor, bunların içinde 195 de yakalanan var.

- Dün görüşmeler sonunda geldiğimiz aşamayı zafer ya da mağlubiyet gibi değerlendirmeyi doğru bulmuyorum. Özellikle devlet arasında bir zafer şeklinde değerlendirmek yanlış. Teröre karşı zafer.

- Yaptırımlar mutabakat çerçevesinde kalkacak, Lindsay sanırım başını iki elinin arasına alacaktır. Biz onu dürüstlüğe davet ediyoruz. Muhatabım Trump'tır. 

- 444 x 32 kilometrelik alanda ortak çalışmayı arzu ediyoruz. Güvenli bölgenin lojistiğini başta ABD olmak üzere temin etmek durumundayız.

- Fırat'ın batısında da Rusya'nın başı çekmesi gerekir ki bölgenin tamamında huzuru sağlayalım.

- Trump'ın olumlu yaklaşımına çevresinin olumlu cevap vermesi işimizi kolaylaştıracaktır.

- Trump'ın olumlu yaklaşımına çevresinin olumlu cevap vermesi işimizi kolaylaştıracaktır.

- Putin ile görüşmem önem arz ediyor. Salı günkü toplantıyla güvenli bölgede ne yapacağımızı konuşacağız.

- 150 Türk DEAŞ'lıyı biz yargılayacağız. Kalanını onlar (Batılı ülkeler) yargılasın.

- Uluslararası donörler toplantısı yapmak suretiyle aleyhte konuşanlar, güvenli bölge için nasıl destek verecek onu orada göreceğiz. ABD'nin bunun başını çekmesi lazım.

 
Kılıçdaroğlu otostop çeken öğrencileri kampüse bıraktı
 
Büyükşehir Meclisi’nde gündem Göztepe: AK Parti sordu, CHP cevapladı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu otostop çeken öğrencileri kampüse bıraktı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sabah saatlerinde parti genel merkezine ...
Bütçe teklifi TBMM'ye sunuldu
2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu
CHP’li Polat’tan kongre yorumu: Genel başkan yapılara bakacak!
Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyesi ve İzmir Milletvekili ...
 
Erdoğan'dan anlaşma sonrası ilk açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-ABD arasındaki anlaşmaya ilişkin açıklama ...
CHP'li Bakan'dan Eren Erdem ve Osman Kavala'ya ziyaret
CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, 717 gündür hapiste olan Osman ...
İzmir'de örnek hareket: CHP'li belediye başkanı koltuğu AK Partili isme bıraktı
CHP'den Narlıdere Belediye Başkanı seçilen Ali Engin, bir toplantı için ...
 
ABD ile görüşmelerin detayları ortaya çıktı
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlığındaki ABD heyeti ile Cumhurbaşkanı ...
CHP'li Sertel: Belediyeler Maliye’nin kıskacında!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, İller Bankası ...
Erdoğan'dan ABD Başkanı Trump'a cevap!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'a cevaben, "Sayın Başkan, insanlığın baş ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva