HABERLER>ENERJİ
12 Ocak 2021 Salı - 10:17

EPDK'dan doğalgaz kararı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğalgazda piyasa işletmecisinin, organize toptan doğalgaz satış piyasasında katılımcı risklerinin yönetilmesini sağlayarak teminatların hesaplanması, uygulanması ve muhafazası gibi faaliyetlerini sadece Piyasa İşletim Usul ve Esasları'na (PUE) göre değil, Vadeli Doğal Gaz Piyasası İşletim Usul ve Esasları'nda (VGPUE) belirlenen koşullar çerçevesinde de gerçekleştirmesine karar verdi.

EPDK dan doğalgaz kararı

EPDK'nin Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, vadeli doğalgaz piyasasında işlem yapmak isteyen piyasa katılımcıları, Standart Taşıma Sözleşmesi (STS) ve Sürekli Ticaret Platformu (STP) katılım anlaşmasına ilave olarak Vadeli Doğal Gaz Piyasası (VGP) katılım anlaşmasını da imzalayacak. VGP katılım anlaşması STP katılım anlaşması süresince geçerli olacak.

???????Böylece piyasa katılımcısı sıfatını kazanan sistem kullanıcıları, VGP katılım anlaşmasını imzalamak ve VGPUE'de belirtilen diğer hususları yerine getirmek kaydıyla VGP'de işlem yapmaya hak kazanacak. Her piyasa katılımcısı, piyasa işlemlerinin uzlaştırılmasını temin ederek, STP ve VGP katılım anlaşması gereğince piyasa işletmecisini aracı olarak atamakla yükümlü olacak.

Öte yandan, piyasa işletmecisi tarafından açıklanacak günlük referans fiyat ve günlük gösterge fiyatını da kapsayan fiyatlar, kesinleşmiş eşleşmelerin fiyatlarından ve teslim gününden hareketle PUE ve VGPUE hükümleri çerçevesinde hesaplanacak. 

Piyasa işletmecisi, taşıtanların iletim sistemindeki dengesizliklerinin uzlaştırılmasını, İletim Şebekesi İşleyiş Düzenlemelerine İlişkin Esaslar (ŞİD), PUE ve VGPUE'de belirtilen koşullar çerçevesinde iletim şirketi adına ay sonunda günlük bazda gerçekleştirecek.

Piyasa işletmecisi, vadeli doğalgaz piyasasında, piyasa katılımcılarının bir veya birkaçının temerrüde düşmesi halinde ise oluşabilecek zararların ilgili piyasa katılımcılarının teminatlarını aşan kısmı için kullanılmak üzere temerrüt garanti hesabı oluşturacak. 

Bu yönetmelik ve VGPUE kapsamında, VGP'de sunulan teklifler piyasa katılımcıları arasında ayrım gözetilmeksizin değerlendirilecek. Piyasa işlemleri, seans süresince sürekli ticaret esasına dayanarak, STP üzerinde gerçekleştirilecek. Piyasa işlemlerinin uzlaştırmasında, her bir kesinleşmiş eşleşmenin sonucunda oluşan eşleşme fiyatları kullanılacak.

STP'de piyasa katılımcıları tarafından verilen teklifler sonucunda meydana gelen eşleşmeler, piyasa işletmecisi tarafından yönetmelik, PUE ve VGPUE çerçevesinde onaylandığında kesinleşmiş eşleşme statüsü kazanacak. (AA)

 
Bayraklı'da 41 bin aileye sosyal destek
 
Irak'ın kuzeyinde 8 terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Motorin fiyatlarına zam yolda!
Sektör yetkililerinin verdiği bilgiye göre, bu geceyarısından itibaren ...
Benzine zam yolda: Artış pompaya yansıyacak mı?
Akaryakıt sektörü temsilcilerinden alınan bilgilere göre, bu gece yarısından ...
Benzin fiyatlarına zam geldi!
Benzinin litre fiyatında gece yarısından geçerli olmak üzere 11 kuruş ...
 
Benzine 11 kuruş indirim geldi
Benzinin litre fiyatında gece yarısından geçerli olmak üzere 11 kuruş ...
Kışın korkutan haberi! Doğal gaza zam...
Doğal gazda ocak ayında geçerli olacak fiyat tarifelerinde konut, ticarethane, ...
Elektrikte 166 milyon liralık destek
Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ),39 elektrik üretim santraline kasım ...
 
Katar Varlık Fonu'ndan yeni yatırım
Katar Varlık Fonu, enerji depolama ve batarya şirketi Fluence ile 125 ...
Jeotermalde kurulu güç 1638 megavata ulaştı
Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk ...
LPG ithalatı ekimde yüzde 3,9 azaldı
Türkiye'nin LPG ithalatı, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,9 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva