HABERLER>GÜNCEL
22 Temmuz 2019 Pazartesi - 16:12

Engin Oğultarhan binicilikte iddialı konuştu: 8 Derste 4 Nala

Bir kez ata binen bir daha vazgeçemez diyen Engin Oğultarhan, “Sol dizinizin altında kalp atışı duymak, oturduğunuz yerde bir canlıyı hissetmek müthiş bir duygudur. Bir ritmi vardır. Bedeniniz o ritme ayak uydurur. ‘Atlar çok büyük boy anneler gibidir’ derler. Bu çok doğru” dedi.

Engin Oğultarhan binicilikte iddialı konuştu: 8 Derste 4 Nala

Yaz geleli çok oldu. Ama hala tatile çıkmayanlar var. Yaz aylarında akşamüstleri kendimizi atabileceğimiz yeşil alanlar arıyoruz. Özellikle de çocuklu aileler için evde olmak işkence. Şehir içinde hem çocuklara hem de ebeveynlere hitap edecek yer arayışına giriyoruz. Ben İzmir'de böyle bir yer keşfettim. Aslında yeni bir yer burası. İsmi, Elvni. Sabah kahvaltısından akşam yemeğine, hatta gecenin geç vakitlerine kadar vakit geçirebileceğiniz bir mekan. Çocuklar atlarla, tavuklarla iç içe çimlerde koşup oynarken siz de çayınızı kahvenizi rahatça yudumlayabilirsiniz. Tüm bunların yanında asıl önemli özelliği buranın bir binicilik kulübü olması. Evet buradaki atlar sadece çocuk gezdirmek için değil. Ata binmeye meraklı kişiler için de hizmet veriliyor. Gerçek anlamda binicilik dersleri alabiliyorsunuz. Hem çocuklar hem de yetişkinler için ders veriliyor. Üstelik herkesin ulaşabileceği fiyatlara. Ata binmeyi bilenler ise at kiralayıp binebiliyor. Kendisi de bir at tutkunu olan Engin Tarhan İzmir'de ata binebileceği, çocuklarıyla vakit geçirebileceği alkolsüz bir yer bulamadığı için açmış burayı. Ortağı Nazım Serbes ise Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Atçılık ve Antrenörlük Bölümü mezunu. Binicilik derslerini Nazım Bey veriyor. Ben Nazım Bey'e hem kendim hem de sizler için merak edilenleri sordum...

KASTAN BEYİNE İLETİM

At eğitimi almanın şartları neler? 
12 yaşından büyük herkese at eğitimi veriyoruz. Bunun yanı sıra, çok ağır hasta ya da özel ekipman gerektiren durumlar dışında, belli şartları sağlayan özel durumu (otistik, down sendromlu, belli bölgeleri felçli ya da tam anlamıyla kullanamayan bireyler) olan insanlara da hizmet veriyoruz; bu gibi durumlarda atla terapi çok iyi oluyor. Ben daha önce bununla ilgili 1 yıl Eskişehir Tepebaşı Belediyesi'nde, 4 yıl da İzmir Karşıyaka Belediyesi'ndeçalıştım. Orada çok sayıda çocuğa bu konuda yardımcı oldum. Hatta öyle bir yere geldik ki talebi karşılayamaz durumdaydık. 

Atla terapi nasıl gerçekleşiyor? Gerçekten faydası var mı? 

Atla terapi gerçekten özel durumlu bireyler üzerinde onarıcı bir durum, yani atın hisli davranışı ve kas yapısı, biniciyle olan uyumuyla 'tersten iletim' dediğimiz olayı sağlıyor. Yani beyinden giden emirle çalışmayan kas, tersten bir iletim alarak (kastan beyine) beyine iletiyor. Yani beyin orada bir kas olduğunu hatırlıyor. Mesela sağ ayağı iyi tutmayan bir çocuk ya da yetişkinin beyni zamanla unutuyor oraya ileti göndermeyi. Ancak ata bindiğizaman kastan beyine bir ileti gidiyor ve böylece beyin, bu kası hatırlayabiliyor. Tabii yüzde 100 bir iyileşme söz konusu olamıyor. Asla tek başına bir tedavi süreci değil. 

Peki bunun için kaç seans gerekli? 

Duruma göre değişir. 5-6 seans da olabilir, 30-40 seans da olabilir. Çünkü her engel aynı seviyede ya da aynı durumda değil. Otizmlilerde sadece rahatlatıcı etkisi var. Otizm daha farklı bir durum olduğu için onların her zaman gelip gitmesi gerekiyor. Hayvanlarla iletişim onlara iyi geliyor. At duygusal ve hisli bir hayvan olduğu için onlarda bir ders sınırı yok.

BİNİCİLİK İÇİN İDEAL YAŞ 12

Kaç yaşına kadar çocuklar ata binebilir? Çocuklara da veriyor musunuz eğitim? 

Evet, 3 yaşından başlamak üzere çocukları atlı tur olacak şekilde ata bindiriyoruz. Ancak eğitim 12 yaştan sonra oluyor. 8 yaşından sonra başladığımız çocuklar da var. Çocuğungelişimine göre bu kararı veriyoruz. Kimi çocuk 8 yaşında biraz daha küçük olduğu için atla eğitime müsait olmuyor. Kimi çocuk daha gelişkin oluyor. Biniciyi gördüğümüzde uygun gördüğümüz takdirde 8'den de başlayabiliyoruz. Ama genellikle 12 yaş ideal. Atlı turlara ise 3 yaşında başlıyoruz. Çünkü 3 yaşından önce oluşabilecek bir travma çocukta soruna yol açabilir. Bir çocuğu ailesinin zorlamasıyla ata bindirmiyorum. Çünkü travmayaşatabilir, çocuğu bütün hayvanlardan soğutabilir; küçük yaşta yaşanan şeyler çocuklarda uzun zaman atlatılamayan yaralara yol açıyor. İşte bu yüzden 3 yaşından küçükleri ata bindirmiyoruz. Çocuğun çok istekli olduğu zamanlar istisna olabilir. Ama süreyi kısa tutarım çünkü fiziksel gelişimi kötü etkilenir. 

Nasıl yani? 
Atın üzerinde çocuk 10-15 dakika kalırsa çocuğun fiziksel gelişimi olumsuz etkileniyor, böyle bir sıkıntı da var. Bunlar az bilinen şeyler. Çocukların kemik gelişimi 12 yaşına kadar sürdüğünden biz eğitimde o yaşı baz alıyoruz. 

Örneğin ben 38 yaşındayım ve at eğitimi alıp ata binmek istiyorum. Kaç seans eğitim almam gerekiyor? 
Ben, hoca olarak attan korkmayan birine 8 seansta at binmeyi öğretirim. İleri seviyeye gelecek kadar öğretirim. Tam anlamıyla her şeyi 8 derste bitiririz. Hatta bazı öğrencilerde bu süre daha da erken olabiliyor. 'Attan korkmayan birine 8 derste at binmeyi öğretirim' iddiam var. Ancak korkan birine öğretmek zor. Çünkü korkuları yenmek çok zor. Ben ona at binmeyi öğretirim ama o korktuğu için binemeyecektir. Tekniği, her şeyi öğrenir. 

Mesela 8 ders ücreti ne kadar? 
8 derslik fiyatımız normalde 1000 TL idi. Ancak biz bu yeni oluşum sebebi ile 700 TL'ye kadar düşürdük. Normalde saat ücreti 150 TL olması gerekirken şu anda onu da 100 TL'yedüşürdük. Yani gelip ata binmek isteyen biri 1 saatini burada geçirip 100 TL verip gidebilir.

 
Genel Merkez'den 'Karaburun' için ilk üst düzey açıklama!
 
ABD'li general YPG/PKK elebaşıyla görüştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüm zamanların rekoru! 271 milyon sahte dolar ele geçirildi
İstanbul’un Esenyurt ilçesinde bir matbaaya yapılan baskında 271 milyon ...
Meteoroloji Genel Müdürdüğü'nde panik anları! 13 kişi hastaneye kaldırıldı
Ankara'da Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kalibrasyon Merkezinde, içinde cıva ...
Valilik'ten kaydı olmayan Suriyeliler için süre!
İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada "İstanbul'da kaydı olmayan (diğer ...
 
Akılalmaz olay! Beline yapışan mıknatısla ortaya çıktı
Denizli'de özel bir hastanede bel fıtığı ameliyatı olan Sevgi Süllerli ...
İzmir'de 4 tekne kül oldu!
İzmir'in Karaburun ilçesinde, balıkçı barınağında çıkan yangında 4 tekne kullanılamaz hale geldi. 
Sıla Aydın ifade verdi: Para kaçırmadım…
Kamuoyunda ‘Çiftlik Bank’ olarak bilinen sistemin kurucu ve yöneticilerinin ...
 
Nijerya'da kaçırılan Türkler için operasyon başlatıldı
Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'da kaçırılan 4 Türk vatandaşının kurtarılması ...
Plastik boru arasında 1 ton zehir çıktı!
Batman'da bir tırda yapılan aramada plastik borular arasına gizlenmiş 1 ton esrar ele geçirildi.
Bakan Selçuk açıkladı: Okullara 'arkadaş' geliyor!
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, barınaktan sahiplendikleri Pergel isimli ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva