HABERLER>GÜNCEL
3 Kasım 2018 Cumartesi - 11:13

ENGELSİZMİR umut oldu!

3. ENGELSİZMİR Kongre ve Fuarı’nda engelli vatandaşların çalışma hayatına kazandırılmasına yönelik sorunlar ve çözüm yolları ele alındı. Firma temsilcileriyle görüşen engelli vatandaşlar iş başvurusu yaptı.

ENGELSİZMİR umut oldu!

Kapılarını “İş’te Ben de Varım” sloganıyla açan ENGELSİZMİR Kongre ve Fuarı, engelli bireylerin iş dünyasında yer almalarına yönelik oturum ve uygulamalarla farkındalık yarattı. Sektör temsilcileri, uzmanlar, eğitimciler ve engelli bireylerin buluştuğu kongrede dünyadaki engelli istihdamının örnekleri, Türkiye’deki mevcut uygulamalar, destekler, alınması gereken önlemler ve geleceğe yönelik politikalar tartışıldı.

Kongre kapsamında kurulan İş’te Varım Zirve Alanı’nda firma temsilcileri ile görüşen engelli bireyler, çalışma hayatında aktif olarak yer alabilmek için “Ben de varım” dedi. Şehrin dört bir yanında “İş’te Ben de Varım” sloganıyla dikkat çekilen kongreye yoğun bir katılım gösteren engelli bireyler, zirve alanında da iş olanaklarını inceledi. İŞKUR desteği ile kurulan alanda 88 firma temsilcisi ile buluşan yüzlerce engelli vatandaş, iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Kongre sonrasında İŞKUR’un her iki tarafa da destek veren iş ve meslek danışmanları firmalarla görüşerek uygun pozisyonları değerlendirecek. ENGELSİZMİR Kongre ve Fuarı, yüzlerce engelli birey için umut oldu.
“HER BİREYİN YAPACAĞI İŞ MUTLAKA VAR”
Engelli istihdamına yönelik yönetmelikler, destekler, yapılması gerekenler ile özel ve kamu sektöründe istihdam politikaları üzerine konuşan İŞKUR İzmir İl Müdür Vekili Makbule Dank, “Bir toplumda insanlığın gelişmesi ve yücelmesinde her birey önemlidir. O nedenle gücü ve yeteneği ne olursa olsun, her bireyi kalkınma sürecinde üretime katabilmek, uygar toplum olabilmenin önemli bir koşuludur. Toplum içinde yaşamak, üretmek ve kazanmanın yolu birey ve vatandaş olarak çalışma hayatına katılmaktan geçer. Aynı şekilde bir meslek sahibi olmak, engellilerin sosyal yaşam içinde aktif olarak yer almalarının en temel yaşam kaynağı. Mesleki becerisi olan her bireyin yapacağı iş mutlaka var” dedi.
SOSYAL YARDIM ÇÖZÜM DEĞİL
Engelli istihdamında Türkiye ve dünyadaki uygulamaları değerlendiren Engelli Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, Türkiye’de yapılan çalışmaların sosyal yardım değil gerçek istihdam yönünde olması gerektiğine dikkat çekti. İçli, “İşsiz bir birey toplumda itibar da kazanamıyor. Dolayısıyla istihdam sadece kendi kendine yetmesini güvence altına almıyor aynı zamanda toplum içerisinde başı dik bir yurttaş olarak yaşamasını da sağlıyor. Türkiye’de 1 milyon 800 bin engelli vatandaşın yalnızca 160 bini çalışıyor. İstihdam algımızı da değiştirmemiz gerekiyor. Ülkemizde istihdam kılıklı bir sosyal yardım yapıyoruz. Engelli vatandaşı üretim sürecine sokmuyoruz” dedi.

Yapılması gerekenin engellilerin başarıyla yapabilecekleri işleri ve iş basamaklarını kurmak olduğunu belirten İçli, bunun yurt dışında örnek uygulamaları olduğunu söyledi. İçli, “Yurt dışında sosyal içerme uygulaması yapan şirketlerin esası buna dayanıyor. Engelli vatandaş rekabet ortamına uygun çalışıyor, sadece ortamı onun konforuna göre planlanıyor. Firmalar iş sürecini planlarken engelli derecelerine göre gruplandırma yapıyor. Buna göre eğitilmiş eleman o işi yapmaya uygun hale getirildiği zaman hem işveren mutlu oluyor hem de engelli vatandaş aldığı parayı hak ederek kazanmanın gururunu yaşıyor. Zaman içerisinde işverenlerdeki ön yargı da kırılıyor. O elemanı alıp nereye koymasını gerektiğini biliyor. Bu sürecin sonunda verimli çalışan engelli vatandaşın da toplumsal itibari artıyor. Ülkemizde de yapılması gereken en acil ve etkili yöntem budur. O vatandaşa toplumun diğer kesimiyle aynı koşullar altında çalışma ve üretme gücünü kazandırmak, tüm politikaların önüne geçen bir uygulama olacaktır” dedi. 

 
Bornova’da ortak akıl buluşması!
 
Türk lezzetleri Paris’te görücüye çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aikidoya engel yok
Bu yıl 3. kez düzenlenen Uluslararası ENGELSİZMİR Kongresi ve Fuarı’na ...
Kaza sonrası hurdaya dönen araçtan sağ çıktı
Adana'da, kontrolden çıkıp refüje çarparak kaza yapan otomobilin sürücüsü, ...
Cemal Kaşıkçı ile ilgili İsrail iddiası!
ABD'li gazeteci Courtney Radsch, Suudi Arabistan yönetiminin kendilerine ...
 
Bedelli askerlik başvurularında flaş gelişme!
Milli Savunma Bakanlığınca bedelli askerlik başvuruları nedeniyle askerlik ...
İzmir'de feci kaza: 9 yaralı!
 İzmir'in Karabağlar ilçesinde, itfaiye aracı ile hafif ticari aracın ...
Mehmet KARABEL yazdı... Taa Hozat'tan bir başkan gelir bizlere!
Mehmet KARABEL yazdı... Taa Hozat'ın CHP'li Başkanı niçin Konak'a talip olur acep
 
Sayıştay tespit etmişti... Kimler kıyak memur oldu?
Kamuda mali yapıyı denetleyen en büyük kurum olan Sayıştay’ın incelemesine ...
Mahkemeden Eren Erdem için karar!
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17-25 Aralık darbe girişiminde, yasa ...
Türkiye'yi isyan ettiren karar hakkında flaş gelişme!
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva