HABERLER>EKONOMİ
6 Ocak 2015 Salı - 10:40

Ender Yorgancılar'dan enflasyon çıkışı!

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2014 enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Ender Yorgancılar dan enflasyon çıkışı!

İZMİR - Yılın son ayında akaryakıt fiyatlarındaki düşme ve erkene çekilen sezon sonu indirimleri nedeniyle konfeksiyon ürünlerinde görülen düşüşün enflasyonu beklentilerin de üstünde gerilettiğini kaydeden Yorgancılar, “Nitekim tüketici fiyatlarında Aralık ayında yüzde 0,44, yurtiçi üretici fiyatlarında ise yüzde 0,76 oranında gerileme olmuştur. Böylece yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 8,17, ÜFE'de ise yüzde 6,36 düzeyinde gerçekleşmiştir. Yıllık ortalama bazında enflasyon yani 2013 yılının ortalama fiyatlarına göre bu yılın ortalama fiyatları ise TÜFE'de yüzde 8,85, ÜFE'de ise 10,25 oranında artmıştır. Bu veriler geçen yılın başında yüzde 5 olarak öngörülen enflasyon hedefinin bu yıl da ıskalandığını ortaya koyuyor” dedi.

İç talebin oldukça yavaş büyüdüğü bir ortamda enflasyonun oldukça yüksek düzeylerde seyretmesinde döviz kurlarındaki artış ile gıda ürünlerindeki arz ve maliyet sorunlarına bağlı artışların etkili olduğunu belirten Yorgancılar, “Bu durum Türkiye'de enflasyon hedeflemesine geçilirken kurlar ile enflasyon arasındaki bağın zayıflaması gerektiğine ilişkin teorik zorunluluğun yeterince dikkate alınmadığı anlamına geliyor. Bir başka deyişle, ciddi oranda dış girdi ve dış kaynak bağımlılığı olan bir ülkede enflasyon ile döviz kurları arasındaki bağın zayıf olduğunu varsayarak enflasyonla mücadele stratejisi uygulamak başarıyı zorlaştırıyor” diye konuştu.
 
KREDİ MALİYETLERİNİ ETKİLİYOR
Yüksek enflasyonun girişimciler ve sanayiciler için bir taraftan yüksek faiz ve yüksek finansman maliyeti, diğer taraftan yüksek ücret artış talepleri ile yüksek işgücü maliyetleri anlamına geldiğini ifade eden Yorgancılar,  “Bu duruma yüksek vergiler nedeniyle artan enerji fiyatları eklendiğinde sanayiciler ve genel olarak da mal ve hizmet üretenler hem küresel pazarlarda hem de ülke içinde yabancılarla rekabette zorlanmaktadır. Diğer taraftan tarım ürünleri fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlar gıda sanayindeki enflasyonu da artırmaktadır. Nitekim üretici fiyatları enflasyonu yıllık olarak yüzde 6,36 düzeyinde iken gıda sanayi ürünlerindeki fiyat artışının yüzde 17,34 olduğu görülmektedir. Ayrıca bu durum 2014 yılında yüzde 8,17 olarak gerçekleşen tüketici enflasyonunun içindeki gıda ve içecek fiyatlarındaki artışın yüzde 12,73 olması sonucunu doğurmuştur” dedi.
 
ARZ VE FİYAT İSTİKRARI ÖNEM KAZANIYOR
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’in ülkemizin işsizliği en yüksek illerinin başında gelirken 2014 yılında enflasyonda da birinciliğe yükseldiğini belirterek şöyle devam etti, “İzmir’de 2014 TÜFE enflasyonu yüzde 9,55 olarak gerçekleşmiştir. Balıkesir ve Çanakkale'de de yıllık TÜFE enflasyonu aynı düzeyde gerçekleşmiştir. Tarımsal üretimin önemli boyutlarda olduğu bu illerde görülen yüksek oranlı enflasyon oranları dikkat çekicidir. Bu veriler gerek İzmir ve Ege gerekse Türkiye genelinde enflasyonla mücadelede tarım ürünlerinde arz ve fiyat istikrarını önemli hale getirmektedir. Bu da tarım politikaları ve tarımsal girdilerdeki vergi oranları konusunda Hükümetimizin yeni adımlar atması gereğine işaret etmektedir."
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de Başkanlar zirvesi: Gündem stat ve Yüce Divan!
İzmir’deki işadamları örgütlerinin eski ve yeni başkanlarının katıldığı ...
Otomotiv ihracatını AB sırtlıyor
Otomotiv sektörünün 2014 yılında gerçekleştirdiği 22 milyar dolarlık ihracatın ...
KOSBİ arıtma tesisini büyütüyor
Hayata geçirdiği arıtma tesisiyle çevre OSB’lere de örnek teşkil eden ...
 
İzmir’in efsane pastanesi kapandı!
Alsancak’ın efsane pastanelerinden olan Efes Pastanesi kapandı. 40 yıldır ...
Flaş! Yeni yılın ilk emekli zamları belli oldu
Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Türkiye’de sayıları yaklaşık ...
İzmir’in enflasyonu Türkiye’yi geçti!
TÜİK’in açıkladığı verilere göre geçen yıl Türkiye genelinde enflasyon ...
 
2014 enflasyonu belli oldu: Şampiyon salatalık!
Enflasyon aralık ayında yüzde 0,44 düştü, yıllık TÜFE yüzde 8,17 oldu.
İzmir sütü konuşacak!
Türkiye’de soğuk zinciri en iyi şekilde kullanarak en sağlıklı süt teminini ...
Fındık cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı
Dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye'nin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva