HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Mart 2015 Perşembe - 15:29

En lezzetli festival Alaçatı'da başladı

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Alaçatı Ot Festivali’ne yoğun ilgi nedeniyle ödül töreninin bu yıl Alaçatı Amfi Tiyatro’ya alındığını, oturma düzeni sayesinde yaklaşık 5 bin kişinin bu zirve anını sorunsuz bir şekilde izleyeceğini söyledi..

En lezzetli festival Alaçatı da başladı

İZMİR - Türkiye’de adı tatille özdeşleşmiş tatil beldelerinin başında gelen Alaçatı’da 2010 yılından bu yana geleneksel olarak gerçekleştirilen Alaçatı Ot Festivali’nin altıncısı, M.Ö. 8’nci yüzyıldan bu yana besin kaynağı ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ‘Ebegümeci’ temasıyla bugün başladı. Çeşme Belediyesi'nin destekleriyle Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen ‘Otların Rüzgarlı Öyküsü: Alaçatı Ot Festivali’ne bu yıl yaklaşık 15 bin kişinin katılması bekleniyor. Yoğunluk nedeniyle bu yıl Alaçatı eski belediye binası önünden itibaren merkeze araç girişlerine izin verilmiyor. Stantlar Değirmenleraltı Meydanı, Kemalpaşa Caddesi, Mektep Caddesi ve Pazar Yeri Camii Meydanı’na kadar oldukça geniş bir alanda açılacak. Ayrıca önceki yıllarda rahat izlenemediği için ödül töreni de bu yıl 5 bin kişi kapasiteli Alaçatı Anfi Tiyatro’da gerçekleştirilecek.
 
SOKAĞA TAŞAN DOĞAL VE SAMİMİ PAYLAŞIM
Alaçatı’nın kuruluşundan bu yana kendine has dar sokaklarındaki kültürel değerleri tekrar canlandırmak, sokaklara kadar taşan kafelerinde hayat bulan doğal ve samimi paylaşımı tanıtmak, sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekmek için düzenlenen ve ‘En fazla ot çeşidini kim toplayacak?’, ‘En güzel otlu yemeği kim pişirecek?’ yarışmalarıyla klasikleşen festival kapsamında ayrıca çeşitli söyleşiler, mutfak atölyeleri, konserler ve tiyatro gösterisi de yer alacak.


 
İLK GÜN MUTFAK ATÖLYELERİ, SÖYLEŞİLER, UYGULAMA BAHÇESİ ZİYARETİ
Bugün sabah 8:30’da eski Alaçatı Belediyesi önünde toplanan konukların “Otları Tanıma ve Toplama Gezisi” etkinliği ile start alan Alaçatı Ot Festivali’nin ilk gününde daha sonra Ayşenur Mıhçı’nın ‘Asma Yaprağı’ adlı mekanında “Otlarla Gezinti”, Dilek Yetkiner’in ‘Ev B’harat’ında ise “Mutfakta Ebe Gümeci” adlı yemek atölyeleri gerçekleştirildi. Otları Tanıma ve Toplama Gezisi kapsamında ‘Yabani Otlar Uygulama Bahçesi’ de ziyaret edildi. Ardından Köstem Otel’de Doç. Dr. Cevad Şekuri tarafından “Kalp Dostu Bitkiler ve Kalp Sağlığını Koruyucu Beslenme”, Dr. Ayfer Tan tarafından “Biyoçeşitliliğin Önemi ve Korunması” ve Dr. Hüseyin Kılıçarslan tarafından da Biyokaçakçılık ve Biyokaçakçılıkla Mücadelenin Önemi” konulu seminerler yapıldı.
 
MASA KURDUK, PİŞİDİKLERİMİZİ YEDİK
Asma Yaprağı’ndaki atölyede katılımcılarla ‘Isırganlı Ebegümeci Çorbası’, Enginar Çanağında Tarçınlı Ebegümeci’, ‘Labada Sarma’ ve ‘Çağlalı Arapsaçlı Bakla’ pişirdiklerini söyleyen Ayşenur Mıhçı, “Oldukça aktif bir atölye oldu. Katılımcılar sardılar, harç kardılar. Yağmur başlayınca şemsiyelerle devam ettik. Sonrasında da güzel bir masa kurduk ve hazırladığımız yemekleri hep birlikte yedik” diye konuştu.
 
‘TEŞEKKÜR EDERİM, ALMAYAYIM’ DEYİN
Köstem Otel’de Doç. Dr. Cevad Şekuri, ‘Kalp Dostu Bitkiler ve Kalp Sağlığını Koruyucu Beslenme’ konulu ilgiyle izlenen sunumunda, ilk olarak sofraya oturmadan önce yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Dr. Şekuri sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Porsiyon miktarı kontrol edilmeli, yemeğe ilk olarak salatadan veya yoğurttan başlanmasında yarar var. Sonrasında proteine devam edilmesi iyi olur. Tabağın doldurulmamasına, ekmek alımının azaltılmasına ve koyu renk ekmeğin tercih edilmesine önem gösterin lütfen. ‘Teşekkür ederim, ben almayayım’ cümlesini sık sık kullanılanın.”
 
SEBZE VE MEYVE KALBİN KANKASI
Daha sonra sebze ve meyvenin kalbin kankası olduğunu belirten Şekuri, “Kalbinize en arabanız kadar ilgi göstermeniz yeterli. Sebze ve meyveler kalp koruyucu, kan sulandırıcı ve aynı zamanda antioksidan. Kalp en çalışkan organımız. Ömür boyu 4 milyar vuru yapar. siz uykudayken bile çalışır. Beslenmemizde ara öğünlere mutlaka yer verin. Atıştırmalarda yağ miktarı düşük besinleri tercih edin. Çekmecenizde elma, armut, portakal, muz, çilek, kiraz, salatalık, kuru yemiş, kuru kayısı, incir, fındık, ceviz, badem gibi çerezler, kabak çekirdeği ve diyet yulaflı bisküvi bulundurun, tam tahıllı gıdaları tercih edin.” diye konuştu.
 
35’LİK MEYHANE’DE ANASON ORKESTRASI KONSERİ, HACIMEMİŞ PALAS’TA ‘BALIK VE RAKI’ YEMEK ATÖLYESİ
Festivalin ikinci gününde yine sabah 8:30’da Alaçatı eski belediye binası önünden başlayacak “Otları Tanıma ve Toplama Gezisi”, Papaz’ın Evi’nde Mustafa Dumanlıdağ’ın ‘Enginarlı Beğendi’, Hacımemiş Palas’ta Süleyman Dilsiz’in ‘Balık ve Rakı’ yemek atölyeleri, Biyoçeşitlilik Uygulama Bahçesi ziyareti yapılacak. İkinci günün söyleşileri ise Köstem Otel’de Prof. Dr. Mitat Bahçeci’nin ‘Otların Gücü Metobolizmayı Hızlandıran ve Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Otlar’,  Dr. Alev Haleki’nin ‘GDO ve Toplum Sağlığı’, İmren Han’da Dr. Ruhan Aşkın Uzel ile Dr. Seda Genç’in ‘Ebegümeci Temalı Bilimsel Söyleşi’si. Ayrıca Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci tarafından da ‘Endemik Sakız Ağacı Sunumu’ yapılacak. ‘Biyokaçakçılıkla Mücadelenin Önemi ve Bitki Çayları (Tea&Pot)’ ile devam edecek ikinci günde Değirmen Altı Sanat Galerisi’nde Çeşme Sokak Tiyatrosu gösterisi yapılacak. Program 35’lik Meyhane’de Anason Orkestrası Konseri’nin ardından sona erecek.
 
FESTİVAL KORTEJ YÜRÜYÜŞÜNÜN ARDINDAN PİNHANİ KONSERİ
Sakız fidanı ekimi ile start alacak üçüncü günde; Papaz’ın Evi’nde ‘Çocuklarla Balık Şenliği, Köstem Otel’de Serdar Öçten Ünsal ‘Zeytinyağı Tadımı’, Dahiliye Uzmanı Dr. Tuncay Filiz ‘Otlar ve Bitkiler Neden Soframızda Olmalı’ söyleşisi, Alaçatı Çarşı Meydanı’nda Türmax Gurme Şefleri’yle yemek sohbeti, Hacımemiş Palas’ta Vedat Başaran ‘Otlar ve Zeytinyağı’, Dr, Ali Osman Sarı ‘Beslenme ve Gıda için Biyoçeşitlilik’ proje sunuları ve proje posterlerinin sergilenmesi, Teresa Borelli ‘Küresel Beslenme ve Gıda için Biyoçeşitlilik’ proje tanıtımı’, İmren Han Otel’de Dr. İsa Özkan ‘Türkiye, Brezilya, Kenya, Sri Lanka Beslenme ve Gıda Biyoçeşitlilik’ proje çalışmaları gerçekleştirilecek. Saat 15.00’teki festival kortejinin ardından da Alaçatı Amfi Tiyatro’da Pinhani konser verecek.
 
HERKES RAHAT İZLESİN DİYE ÖDÜL TÖRENİ AMFİ TİYATRODA
Festivalin son gününde ise ‘Ot Toplama’ ve ‘Yemek Yarışması’ yapılacak. Amfi Tiyatro’da Sarı Zeybek Dans gösterisi ile devam edecek festival etkinlikleri ödül töreni ile sona erecek. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, yoğun ilgi nedeniyle ödül töreninin bu yıl Alaçatı Amfi Tiyatro’ya alındığını, oturma düzeni sayesinde yaklaşık 5 bin kişinin bu zirve anını sorunsuz bir şekilde izleyeceğini söyledi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk'ta 'yerinde hizmet' harekatı
Selçuk Belediyesi, Büyükşehir yasasıyla birlikte mahalleye dönüşen köylerde ...
Bergama’da Türk Müziği ziyafeti
Bergama Belediye Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Korosu’nun Şef. Oğuz ...
Karikatürün ustaları Uzundere'de
İzmirli karikatürist ve mizahçılar, Karabağlar Belediyesi'nin projesi ...
 
Sevilen macera 'Madagaskar' Karşıyaka'ya geliyor
Tüm zamanların en sevilen maceralarından Madagascar’ın canlı sahne şovu ...
Güzelbahçe’de tiyatro şöleni
Güzelbahçe Belediye Tiyatrosu'nun hazırladığı Haldun Taner'in ölümsüz ...
Foçalı öğrenciler Türk Müziği enstrumanlarını tanıdı
Foça Belediyesi ve Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı ...
 
Sektörden Fuar İzmir’e övgü seli: İhtişamlı-gurur verici!
Türkiye belediyecilik tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan Fuar ...
Başkan Soylu’dan 7 Haziran mesajı: AK Parti İzmir’de…
Menderes Belediye Başkanı gündemi değerlendirirken önemli açıklamalarda ...
Çiğli Atatürk Kapalı Spor Salonu gün sayıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Çiğli Belediyesi tarafından ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva