HABERLER>SAĞLIK
1 Ağustos 2019 Perşembe - 17:42

Emziren anneler için trans yağ tehlikesi!

SBÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akyüz, "Trans yağ asidi içeriği yüksek olan paketli gıda tüketiminin anne sütündeki yağ asidi içeriğini değiştirerek, bu süt ile beslenen bebeklerde kalıcı hasarlar oluşabilir." dedi.

Emziren anneler için trans yağ tehlikesi!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, yüksek yağlı beslenmenin ve özellikle trans yağ asidi içeriği yüksek olan paketli gıda tüketiminin anne sütündeki yağ asidi içeriğini değiştirdiğini belirterek, "Trans yağ asidi miktarını arttırmaktadır. Bu süt ile beslenen bebeklerde ilerleyen yıllarda kalıcı hasarlar oluşabilir." dedi.

Doç. Dr. Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, trans yağ asitlerinin, inek ve koyun gibi geviş getiren hayvanların sütlerinde ve yağlarında az miktarlarda bulunmasından dolayı uzun yıllardır insan beslenmesinde yer aldığını söyledi.

Endüstriyel olarak üretilen trans yağların ise tercih edilen paketli ürünler ve hazır gıdalardaki miktarına bağlı olarak yüksek oranlarda tüketilebildiğini belirten Akyüz, bu durumun özellikle gebe ve emziren kadınlar ile bebekler ve çocuklar için büyük sağlık risklerine yol açtığına dikkati çekti.

Gebeliğin ilk günü ile doğumdan sonraki ilk bin günün bebeğin gelişiminde oldukça önemli olduğunu ifade eden Akyüz, çevresel faktörlerin ve özellikle beslenme alışkanlıklarının bebeğin gelişimini kalıcı olarak etkileyebileceğini, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, kronik solunum yolu hastalığı, nörodejeneratif bozukluklar gibi bulaşıcı olmayan hastalıklara neden olabileceğini dile getirdi.

"Anne sütü yağı, bebek beslenmesinde başlıca enerji kaynağı"
Elvan Yılmaz Akyüz, bebeği, sağlığı için ilk 6 ay anne sütüyle beslemenin öneminin altını çizerek, "Anne sütü yağı, bebek beslenmesinde başlıca enerji kaynağıdır. Ayrıca kendine özgü yapısı, yağ asitlerinin çeşidi ve oranları bebeğin gelişiminde yaşamsal öneme sahiptir. Anne sütündeki yağ asitleri büyüme ve gelişmede kilit rol oynar, tüm dokulardaki hücrelerin yanında özellikle beyin, retina ve sinir gelişimi için gereklidir." ifadelerini kullandı.

Anne sütü yağının bileşiminin, gebelik ve emzirme süresi ile beslenme tarzı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebileceğine dikkati çeken Akyüz, şöyle konuştu:

"Yüksek yağlı beslenme ve özellikle trans yağ asidi içeriği yüksek olan paketli gıdaların tüketimi, anne sütünün yağ asidi içeriğini değiştirmekte ve trans yağ asidi miktarını arttırmaktadır. Bu süt ile beslenen bebeklerde ilerleyen yıllarda kalıcı hasarlar oluşabileceği belirtilmektedir. Sadece gebelik sürecinde ve emzirme döneminde değil gebe kalmadan da annenin sağlıklı beslenmesi önemlidir.

Trans yağ tüketimini sınırlandırmak için kızartmalardan, paketli ürün ve fast food tarzı beslenmeden olabildiğince uzak durulmalıdır. Paketli ürün alırken etiket okuma alışkanlığı kazanmaya, trans yağ içermeyen ürün seçmeye dikkat edilmelidir. Vücuda alınan zararlı maddelerin uzaklaştırılması ve zararsız hale getirilmesi için antioksidanlarca zengin sebze, meyve ve zeytinyağ ağırlıklı Akdeniz tarzı beslenme şeklinin yaşam tarzı haline getirilmesi, yetişecek yeni nesillerin daha güçlü genetik yapılarının olmasına ve hastalıklara karşı daha az risk altında bulunmalarına yardımcı olacaktır."(AA)

 
İzmir'de büyük kaçakçılık operasyonu
 
230 kilometre hızı geçemeyen aracıyla 400'de radara girdi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli minik Eylül taburcu edildi: Herkesi öpücükle selamladı
İzmir'de, Ege Üniversitesi Hastanesi'ndeki kök hücre nakliyle hayata tutunan ...
Bakanlık duyurdu: 12 bin personel alınacak
Sağlık Bakanlığınca KPSS puanıyla atanacak 12 bin sözleşmeli sağlık personeli ...
Sendika Başkanı Doğruyol’dan bakanlığa uyarı: Çalışanı cezalandırmayın!
Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Doğruyol, Ramazan Bayramı’nda bazı ...
 
Afra Eylül'den müjdeli haber
Down sendromlu lösemi hastası 3 yaşındaki Afra Eylül Arabacı, 2 yıldır ...
Başkan Sayılkan'dan 'fakülte' uyarısı: Endişeliyiz
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, yeterli sayıda eczacı akademisyen ...
Çalıştığı hastanede yaşama döndü
İzmir'de geçirdiği trafik kazasında yakınlarını kaybeden, kendisi de beyin ...
 
Cep telefonları çocuklar için daha riskli
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, ...
Bu yöntemle en az 5 yaş daha genç görünmek mümkün!
Dr. Tansel Turan, "Kozmetik akupunktur, daha genç ve dinç görünmeyi sağlayan ...
325 milyon kişi bu virüsü taşıyor: 10 kişiden 9'u hastalığından habersiz!
Dünya Sağlık Örgütüne göre, dünya genelinde 325 milyon kişinin Hepatit ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva