HABERLER>GÜNCEL
21 Eylül 2021 Salı - 15:36

Emrah Apartmanı davası... Müteahhidin oyunu tutmadı!

İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde 30 kişinin hayatını kaybettiği Emrah Apartmanı'na ilişkin iddianamede, bina fenni mesulü, sürveyan ile bina müteahhidi 3 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçlamasıyla dava açıldı. İddianamede sanık H.U'nun savunmasında müteahhit olmadığını beyan ettiği ancak yapılan araştırmalar neticesinde bina müteahhidi olduğunun anlaşıldığı ifade edildi.

Emrah Apartmanı davası... Müteahhidin oyunu tutmadı!

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Bayraklı ilçesindeki Emrah Apartmanı'nın depremde tamamen yıkıldığı ve binada 30 kişinin öldüğü, 8 kişinin yaralandığı belirtildi.

İddianamede, Dokuz Eylül ve İstanbul Teknik üniversitelerinden öğretim üyelerinin katılımıyla oluşturulan 7 kişilik bilirkişi heyetinin raporuna da yer verildi.

Söz konusu apartmandan alınan beton karot numunelerinin deney sonuçlarına göre betonarme projedeki beton dayanım sınıfının sağlanamadığı belirtilen raporda, "Emrah Apartmanı'nın, projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılmış olduğu" görüşüne yer verildi.

İddianamede, binanın statik hesabında bazı perdelerdeki boyuna donatı seçimlerinin yetersizliği ile deprem yükü hesaplarının, etriye hesaplarının, bina yer değiştirme hesaplarının Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik-1975 hükümlerine uygun yapılmaması nedeniyle statik proje müellifi ve statik-betonarme projesine onay veren mercilerin sorumlu olduğu kaydedildi.

Mevcut beton mukavemetinin statik projede öngörülen beton sınıfını sağlamaması ve tespit yapılan bazı elemanlardaki etriye aralıklarının betonarme uygulama projesindeki etriye aralıklarına uymaması nedeni ile bina fenni mesulü, sürveyan, bina müteahhidinin sorumlu olduğu iddianamede belirtildi.

İddianamede, şüphelilerin savunmalarında suçlamaları reddettikleri, sanık H.U'nun savunmasında müteahhit olmadığını beyan ettiği ancak yapılan araştırmalar neticesinde bina müteahhidi olduğunun anlaşıldığı ifade edildi.

İddianamenin sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi:

"İzmir'in 1. dereceden deprem bölgesi içerisinde bulunuyor olması hususları göz önüne alındığında, şüphelilerin mevzuata ve yapı tekniğine aykırı şekilde gerçekleştirdikleri eylemlerinin sonuçlarını öngördükleri, bu durumu öngördükleri halde deprem sonrası tamamen yıkılan Emrah Apartmanı'nı, yapıldığı döneme ait mevzuata, yapı tekniğine ve mesleklerinin gerektirdiği kurallara uygun olarak yapmadıkları, plan ve projenin hazırlanmasında statik hesapların yapılmasında hatalarının bulunduğu, plan ve projeye uygun kalite ve gerekli, yeterli malzemeleri kullanmadıkları, şüphelilerin kusurlu eylemleri sonucunda ölüm ve yaralanmaların meydana geldiği görülmektedir"

Şüphelilerin inkara yönelen ve bilimsel verilerle örtüşmeyen savunmalarına başsavcılıkça itibar edilmediği vurgulanan iddianamede, kamu görevlileri ve İzmir İnşaat Mühendisleri Odası görevlilerine ilişkin dosyanın ise Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında ayrılarak Memur Suçları Soruşturma Bürosuna gönderildiği kaydedildi.

Sanıkların yargılanmasına 29 Kasım'da başlanacak. (AA)

 
Harika Avcı'dan yıllar sonra ilk fotoğraf
 
77'lik sapık tutuklandı!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
22 Eylül 2021 Çarşamba 08:15

Deprem 7.0 şiddetindeydi. Kim 6.6 dedi?

Yorumu oyla      2      3  
Cavidan Kızak 22 Eylül 2021 Çarşamba 06:35

Yıkımlara ,Yıkım ve ölümlere sebep olan müteahhit mühendis ayrıca ayıplı binaya onay verenlere öyle cezalar verllmeli ki ibret olsun onca can gitti onca emek gitti malzemeden çalıp çalıp çeplerine parayı doldurup gerim gerim gerinirlerken madem hiç düşünmemişler gidecek canları yok olacak emekleri bedelini kat ve kat ödemeliler az cezayla kurtulurlarsa bu zalimler yine aynı şeyi yapar yada halen yapmakta olanlara cesaret verir

Yorumu oyla      2      3  
Mustafa CAN 21 Eylül 2021 Salı 16:03

Bütün dünyanın 7,0 büyüklüğünde olduğunu söylediği Kandilli'nin 6,9 büyüklükte ölçtüğü deprem neden hala 6,6 veriliyor anlamış değilim.

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bebeğini elleriyle öldüren kadın hayatını kaybetti!
Bağcılar'da, evlilik dışı ilişkisinden 6 aylık hamile olduğu iddia edilen ...
İzmir'de kaçakçılık operasyonları: 16 gözaltı!
İzmir'de, kaçakçılıkla mücadele kapsamında 16 şüpheli gözaltına alındı.
Demirtaş davasında yeni gelişme
Görev aldığı dönemde oda ve üniversitenin bağlı olduğu vakıf tarafından ...
 
Eylem hazırlığındaki terörist yakalandı!
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyonda bombalı ...
Menderes yangını davasında gözler kamera kayıtlarında!
İzmir'in Menderes ilçesinde 430 hektarlık ormanlık alanın yanmasına neden ...
Ege Üniversitesi’ne sürpriz ziyaret!
İzmir’de aç kalan yaban domuzlarının Ege Üniversitesi kampüsüne indiği görüntülendi.
 
Torpil yoksa yurt da yok!
Yüksek maliyetler sebebiyle tek umudu devlet yurdu olan üniversite öğrencileri ...
Yurtsuzlar İzmir’de eylemde!
İzmir'de kiralık ev ve kalacak yurt bulmakta zorlanan üniversite öğrencileri, ...
Mimarlar Odası başkanı duyurdu: Depremzedeye yarı yarıya ödeme müjdesi!
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Dr. İlker Kahraman, İzmir Valisi Yavuz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva