HABERLER>EKONOMİ
10 Ocak 2022 Pazartesi - 10:54

EMO’dan ‘asgari ücret’ protokolü çağrısı

Elektrik Mühendisleri Odası, Sosyal Güvenlik Kurumu’na çağrı yaparak mühendisler için yapılan asgari ücret protokolünün yenilenmesini istedi.

EMO’dan ‘asgari ücret’ protokolü çağrısı

EGEDESONSÖZ - TMMOB’a Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi yaptığı açıklama ile  Sosyal Güvenlik Kurumu`na (SGK) tek taraflı feshettiği TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Asgari Ücreti Protokolü`nü yenileme çağrısı yaptı

Oda tarafından yapılan açıklamada TMMOB tarafından Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Asgari Ücreti 2022 yılı için brüt 7.850 TL olarak tespit edildiğinin bilgisi verildi. Açıklamada “Bu rakam, meslek hayatını özel bir uzmanlık, deneyim ve belge gerektirmeyen bir alanda sürdüren mühendisler için asgari olarak belirlenmiş bedeldir. Belgeli çalışma koşulların tabi veya deneyim aranan şantiye şefliği, sorumlu müdürlük, iş güvenliği uzmanlığı, yapı denetim elemanı, daimi nezaretçi gibi hizmetlerde çalışan mühendislerin ücretleri ise asgari ücretin üzerinde belirlenmesi gereklidir.” denildi.

Odanın açıklaması şu şekilde:

Söz konusu asgari ücretin uygulanmasına yönelik olarak EMO İzmir Şubesi komisyonlarında geliştirilen önerilerin, önce Oda Merkezine oradan da TMMOB`ye taşınmasıyla 2012 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile protokol imzalanmıştır. Protokole göre; TMMOB ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için belirlediği asgari ücreti her yıl Aralık ayında SGK`ya iletilmekte ve kamuoyuna duyurulmaktaydı. SGK ise ücretlerin TMMOB tarafından belirlenen asgari ücretin altında olmaması için gerekli tedbirleri almaktaydı. 

Protokol ile çalışma alanları bir düzeyde disipline edilmiş ve kayıt dışılığın önlenmesinde ciddi adımlar atılmıştı. Ancak 2017`ye gelindiğinde SGK önce protokolün esasını oluşturan yükümlülükleri metinde çıkarmak istemiş, TMMOB`un ısrarlı tutumu üzerine, protokol hukuka aykırı bir biçimde tek taraflı olarak 9 Haziran 2017 tarihinde feshedilmiştir. 

Bu fesihle birlikte üyelerimizin özlük hakları gerilemiştir. Ekonomik krizde yoğunlaşan işsizlik tehdidi ile yeni mezunların deneyimsizliği daha kolay suistimal edilmekte ve çalışma hayatına devam eden meslektaşlarımız daha düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalmaktadır. Üyelerimizin işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari ücret hakkını güvence altına almak amacıyla imzalanan protokolün iptal edilmesi, eksik prim bildirilmesine olanak sağladığı için SGK`nın da zarara uğratılmasına sebep olmuştur. 

Ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için emek veren, insanca bir yaşam uğruna alın teri döken binlerce meslektaşımızın düşük ücretlerle veya kayıt dışı istihdam edilmesi engellenmelidir. Meslektaşlarımızın ücretlerinin TMMOB tarafından belirlenen asgari ücretinin altında gösterilmesi engellenmelidir. İşverenlerin SGK`ya eksik prim ödemesinin önüne geçilmeli ve kamunun zarara uğratılmasına son verilmelidir. Üst birliğimiz TMMOB son aylarda SGK ile yeniden protokol imzalanmasına yönelik çalışmalarını yoğunlaştırmıştır. 

SGK`yı emeğiyle geçinen, ülkemiz için artı değer üreten mühendislerin en azından "asgari" haklarına saygı göstererek, protokolü yenilemeye ve etkin bir biçimde uygulamaya davet ediyoruz.

 
Denizli'de feci kaza: Sürücü hayatını kaybetti
 
Haftalık harita açıklandı: İzmir'de vakalar uçtu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'e-tebligat' uygulamasıyla 1,2 milyar lira tasarruf
Adalet Bakanlığının "e-tebligat" uygulamasıyla 40 milyon 537 bin tebligat ...
Yeni ekonomi paketi Meclis'te
Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta 2 önemli düzenleme için mesai yapacak. ...
Nisan ve mayıs ayında Türkiye'ye turist müjdesi
Avrupa’nın en büyük ortak tatil rezervasyon portallarından olan HolidayCheck ...
 
'Pandemi, e-ticareti zirveye taşıdı'
Pandemi ile birlikte ticaret hayatında birçok anlayış kökten değişmeye ...
Sanayi ihracatında tarihi zirve
Türkiye'nin sanayi ihracatı, 2021'de önceki yıla göre yüzde 34 artışla ...
Bakan Nebati'den kadın istihdamında artış vurgusu
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, iş dünyası kadın temsilcileriyle ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi: 3600 ek gösterge için yeni çalışma
Kamu personelinin yakından takip ettiği 3600 ek gösterge ile ilgili sadece ...
Yazlık fiyatları geçen yıla göre yüzde 40 arttı
Pandemiyle öne çıkan yazlık evlerde fiyatlar geçen yıla göre yüzde 40 ...
Merkezi Bankası'ndan 2,1 milyarlık 5. müdahale
TCMB, 17 Aralık'ta 2,1 milyar dolar sattı, 5 müdahale miktarı 7,3 milyar dolar oldu.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva