HABERLER>GÜNCEL
17 Ocak 2017 Salı - 12:27

Emniyet'ten vatandaşlara çok önemli şüpheli paket uyarısı!

Emniyet Genel Müdürlüğü, şüpheli paketler konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Uyarıda bazı bomba düzeneklerinin flaş etkisiyle tetiklenecek şekilde kurgulandığı, bu nedenle flaşlı fotoğraf çekilmemesi gerektiği vurgulandı.

Emniyet ten vatandaşlara çok önemli şüpheli paket uyarısı!

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, vatandaşların çevrelerinde gördükleri şüpheli çanta, paket ve poşetlere bilinçsiz tepki göstermesini engellemek ve bu konuda bilgi sahibi olmaları amacıyla broşür hazırladı. 

Broşürde, "Patlayıcı maddenin istenilen ortamda, istenilen şekilde ve istenilen zamanda patlamasını sağlamak amacıyla birtakım unsurların bir araya getirilmesiyle hazırlanan düzenek" olarak tanımlanan bomba ile yapılan saldırıların, terör örgütlerinin çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesi için eylemlerde en sık başvurduğu yöntem olduğu belirtildi.

YAPILMASI GEREKENLER

Şüpheli paketle karşılaşılması durumunda vatandaşların panik yapmadan çevrede bulunan insanları duyarlı hale getirmesi istenilen broşürde, vakit kaybetmeden Polis İmdat 155 telefonu aranarak şüpheli paketin bulunduğu adres ve konum hakkında ayrıntılı bilgi verilmesinin önemine işaret edildi. Şüpheli paketi fark eden kişilerin yapması gerekenler şöyle anlatıldı:

"Şüpheli paketin bulunduğu bölgedeki insanları güvenli bir şekilde ve derhal uzaklaştırın. Meraklı kişilerin olay yerine giriş ve çıkışlarını önleyin. Olay yerinde ikinci bir şüpheli paket olup olmadığı yönünde belirleyici kontroller yapın. Çevre emniyeti sağlayan ve imha ile ilgili olarak çalışan görevlilerin güvenliğiniz için vereceği talimatlara ciddiyetle yaklaşarak herhangi bir müessif hadisenin yaşanmasına meydan vermeyin.

Bir bombalı saldırının yaşandığı yerde teröristlerce, çevre güvenliği alan güvenlik güçleri, yaralılara müdahale eden sağlık personeli ve çevredeki vatandaşlar hedef alınarak daha çok zayiat verilmesi amacıyla ikinci bir bombalı saldırının gerçekleştirilebileceğini unutmayın. 
Şüpheli paket, poşet ve çantalara kesinlikle dokunmayın, dokundurmayın, yerini ve şeklini değiştirmeye çalışmayın.

Açıkta duran paketin ne tür bir patlayıcı düzeneğine sahip olduğu bilinmediğinden yakınında veya çevresinde dolaşmayın, çevredekilerin de yaklaşmasını engelleyin.


Şüpheli paket açık alanda ise etrafından en az 100 metre, kapalı alanda ise mümkün olduğunca uzakta durun."

FOTOĞRAF ÇEKİLMEMELİ

Bazı bomba düzeneklerinin flaş etkisiyle tetiklenecek şekilde kurgulandığı, bu nedenle flaşlı fotoğraf çekilmemesi gerektiği vurgulanan broşürde, şüpheli paketlerin değişik şekil ve ebatlarda olabileceği anımsatılarak, paketin içinde ne tür malzemenin olduğu bilinmediğinden ağırlığından şüphe edilebileceği belirtildi.

Broşürde, paket üzerindeki gönderen, alıcı, adres, ad ve soyad ile unvanlarda yazım hatalarının olup olmadığının kontrol edilmesi uyarısında bulunuldu.

Paketten şüphelenilmemesi için gönderici kısmına alıcının yakından tanıdığı bir kişinin isminin de yazılabileceğine dikkat çekilen broşürde, gereğinden fazla bant veya yapıştırıcıyla sağlamlaştırılan paketlerin risk taşıdığı bilgisine yer verildi.

Paket üzerine koyulan "kulp" ve işaretlerle yönlendirilen alıcının farkında olmadan bomba düzeneğini harekete geçirebileceği belirtilen uyarıda, vatandaşlardan, göndericinin kendilerine daha önce gönderdikleri paketleri hatırlamaları ve göndericiyi arayarak böyle bir paket gönderip göndermediğini teyit ettirmeleri istendi.

Broşürde, toplu taşıma araçlarında, otobüs terminallerinde, raylı sistem ulaşım istasyonlarında, havalimanlarında, deniz ulaşım araçları ve iskelelerde, stadyumlarda, alışveriş merkezlerinde, konser alanlarında terk edilmiş veya bırakılmış gibi görünen valiz, çanta, poşet, sırt çantası gibi nesnelerin şüpheli paket olarak değerlendirildiği bilgisine yer verildi.

 
FETÖ'den aranan genel yayın yönetmeni gözaltına alındı
 
İTO üyelerine 30 milyon liralık ek nefes!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FETÖ'den aranan genel yayın yönetmeni gözaltına alındı
FETÖ soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan, "Rota Haber" ...
İzmir’de ‘kedilere mama’ kavgası: Komşusuna ‘kaya’ attı!
Balçova’da sokak kedilerine mama verilmesinden dolayı pislik oluştuğunu ...
İzmir'de sağanak çile: Yol göle döndü, arabalar battı!
İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde etkili olan sağanak yağmur sonrası bölgedeki ...
 
Otomobilde 398 uyuşturucu hap ele geçirildi
İzmir’in Ödemiş İlçesi'nde kontrol edilen bir otomobilde, 398 uyuşturucu ...
Vali anlattı: Reina saldırganı nasıl yakalandı?
Vali Şahin, Reina saldırısını gerçekleştiren teröristin yakalandığı operasyonun ...
Fırat Kalkanı'nda 20 terörist etkisiz hale getirildi
Fırat Kalkanı Harekatı'nın 147'nci gününde terör örgütü DEAŞ'a ait 116 ...
 
Başbakan Yıldırım'dan 'Reina saldırganı' açıklaması
Başbakan Yıldırım, Reina'ya saldırı düzenleyen teröristin yakalanması ...
İşte Reina saldırganının kaldığı o ev!
39 kişinin hayatını kaybettiği Reina saldırısında 17 gün sonra Esenyurt'taki ...
İzmir merkezli büyük insan kaçakçılığı operasyonu
Operasyonda aralarında Suriyelilerin de olduğu 16 zanlı gözaltına alındı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva