HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Kasım 2016 Salı - 09:49

Emir Sultan’da tarihi dokunuş!

Büyükşehir Belediyesi, tarihi Emir Sultan Türbesi’ni baştan sona restore etti. Bahçe içinde yer alan Derviş Evi’ne de canlı insan yüzlerinden kopyalanarak yapılan 15 heykel yerleştirdi. Restorasyon çalışması Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda ödül aldı.

Emir Sultan’da tarihi dokunuş!

Kentin önemli tarihi eserlerinden Emir Sultan Türbesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından 2013 yılında yeniden ziyarete açılmıştı. Tarihi türbede aşhane, hamam ve dergah olarak kullanılmış 3 farklı binayı aslına uygun olarak yeniden ayağa kaldıran Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da türbe bahçesinde, devrinin önemli kişilerine ait mezarların bulunduğu hazire (mezarlık yeri) bölümündeki çalışmalara yoğunlaşmıştı. Büyükşehir Belediyesi, özenle sürdürdüğü çalışmaların ardından hazire bölümünün restorasyonunu da tamamladı. Türbe içerisinde yer alan tedvirhane/semahane bölümü ile bitişiğindeki Derviş Evi kısmını da yenileyen Büyükşehir Belediyesi, bu alanı “Tasavvuf ve Derviş Sergisi&rdqu o; olarak hizmete açacak. “İnsan formunda canlandırma” tarzındaki 15 adet heykel, alanında uzman kişi ve akademisyenler tarafından belirlenerek geleneksel kıyafetleri ile giydirildi.

Canlı insan yüzleri kopyalandı
Heykellerin yapımında kullanılan malzeme, insan ve çevre sağlığına zarar vermeyen, kanserojen madde içermeyen, özel iklimlendirme şartı gerektirmeyen şekilde yapıldı. Özel bir silikon maddesi kullanılarak yapılan heykellerin en önemli özelliği ise gerçek canlı insan yüzlerinden kopyalanarak yapılmış olması. Ayrıca heykellerde kullanılan saç-sakal gibi detaylar da gerçek insan kıllarından yararlanılarak yapıldı ve diğer yüzeylerde insana ait gerçek ten dokusu hissi verecek özel detaylar kullanıldı.

Derviş çeyizi objeleri de sergilenecek
İzmir kültür tarihinin zenginliklerinden biri olan Emir Sultan Türbesi’ndeki Tasavvuf ve Derviş Sergisi’nde ayrıca dervişlerin kıyafetlerini gösteren 33 adet resim, 10 adet orijinal tekke yazısı ile çeşitli tarikatlara mensup derviş ve şeyhlerin kullandığı, “derviş çeyizi” denilen malzemelerden elif nemed, keşkül-i fukara, mütteka, pazarcı maşası, teber, tığ-bend, surre alayı çantası ve mengüç gibi objelerin orijiinalleri de sergileniyor.

Tarihi Kentler Birliği’nden Emir Sultan Türbesi’ne başarı ödülü
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyon çalışmalarını yaptığı Emir Sultan Türbesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından 17 Kasım’da düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda başarı ödülü aldı.

Önemli isimler burada yatıyor
İzmir’i alırken şehit düşen ve halk arasında “Emir Sultan” adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in naaşının yer aldığı türbenin bahçesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi ve İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen isimlerinin naaşları da yer alıyor.

 
Başbakan: 'İstismar düzenlemesi' geri çekildi
 
Sürekli’den ‘sağlık’ mesajları: Memnuniyet yüzde 70’e çıktı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
35 22 Kasım 2016 Salı 10:41

Türbenin bulunduğu bölge aslında İzmir'i İzmir yapan bölge. İstanbul için tarihi yarımada ne ise burası da İzmir için aynı konumda ama maalesef çok uzun yıllardır bakımsızlıktan can çekişti. Bu çalışma çok değerli ve anlamlı olmuş. İnşaallah bölgenin tamamı Agora, henüz toprak üstüne çıkamamış anfi tiyatro ve Kadifekale'yi de içerisine alan büyük bir turizm destinasyonu oluşturulur.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadının sesi istismar ve şiddet karşı Bornova'da yankılandı
İzmirli kadınlar, “25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü” öncesinde ...
İzmir’e KHK müjdesi: Belediye dershaneleri geri döndü!
Bir önceki KHK ile kapatılan dershanelerin önü ek maddeden belediye ibaresinin ...
Pazaryerindeki tahsis ücreti tartışması Büyükşehir Meclisi’ne taşındı!
Balçova’daki tahsis ücreti krizi Mecliste de gündeme geldi. AK Parti, ...
 
İzmir büyük ilçesinde 8 mahalle susuz kalacak!
Konak’ta Konak ilçesi Kılıç Reis Mahallesi, 249 Sokak ile 320/1 sokak ...
Balçova’daki pazaryeri krizinde söz Başkan’da: Rakamlarla konuştu!
Çalkaya süreci anlatıp rakamlarla konuşurken, tahsis ücretinin Balçova ...
Büyük şölen: Karşıyaka Yörükleri ağırladı
20 farklı ilden onlarca Yörük Derneği ve yaklaşık 5 bin kişi katıldı. ...
 
‘Turuncu’ karnaval: ‘Sakin Şehir’ kral ve kraliçesini seçti
Mandalina cenneti Seferihisar’da düzenlenen 17.Mandalina Şenliği, yaklaşık ...
Konak’ta küçük dokunuşlar büyük değişimler
Konak Belediyesi, biryandan kent içinde azalan yeşil alanlara yeni eklemeler ...
Bornova'nın 'ana arter'i yeniden doğuyor!
Atatürk Mahallesi’nin ana arterlerinden biri olan Barbaros Caddesi yepyeni ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva