HABERLER>EKONOMİ
26 Ocak 2014 Pazar - 09:18

Elektrikte ‘GSM’ dönemi: Tarifeni seç indirimi kap!

Tüketici artık elektriği istediği satıcıdan alabiliyor ve faturayı yüzde 8-10 ucuzlatabiliyor. Fakat bu seçenek şu anda sadece aylık elektrik faturası 133 lira ve üzeri olan aboneler için geçerli…

Elektrikte ‘GSM’ dönemi: Tarifeni seç indirimi kap!

Belirli bir miktarın üzerinde elektrik tüketen abonelerin, ihtiyacını sadece bölgesindeki dağıtıcıdan değil, istediği tedarikçiden alabilmesine ilişkin uygulamaya “serbest tüketici” uygulaması deniliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), geçtiğimiz perşembe günü gerçekleştirdiği toplantıda elektrikte serbest tüketici limitini 5 bin kilovat saatten (kWh),  4 bin 500 kWh’ya indirdi. Bu da, bugünkü elektrik fiyatlarına göre aylık faturası 133 lira ve üstü olan herkesin elektrikte “serbest tüketici” olabileceği, yani tüketttiği elektriği istediği satıcıdan alabileceği anlamına geliyor. Teknik altyapı tamamlanırsa, 2015’te 34 milyon elektrik abonesi serbest tüketici olabilecek. Ancak uzmanlar, bunun için tüm abonelerde elektronik sayaç olması gerektirdiğini vurgulayarak, “Teknik altyapı 2015 yılında 34 milyon elektrik sayacını uzaktan okumaya izin verirse, herkes serbest tüketici olacak. Bu da rekabetin artması anlamına geliyor. İndirimli fiyattan, taksitli faturaya birçok promosyonun yaygınlaştığını göreceğiz” diyor.
 
YA PERAKENDECİYE YA TOPTANCIYA BAŞVURULACAK
Elektrik Dağıtıcıları Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Arslan, serbest tüketici hakkını kullanmak isteyen abonenin ya toptan satış şirketleri, ya da bulundukları bölgedeki elektrik perakende satış şirketine başvurabileceğini söyledi. Arslan, “Serbest tüketiciler perakende satış şirketine başvurup ‘Sözleşme yapmak istiyorum’ dediğinde indirim alıyor. Toptan satış şirketlerinden de benzer teklif alabiliyor. Bu hakkı kullanması için faturasının en az 133 lira ve sayacının elektronik olması gerekiyor” dedi.  Türkiye’de bugün 500 bin serbest tüketici bulunuyor. Limit 4 bin 500 kWh’ya düşürülürse, sisteme 500 bin yeni serbest tüketici girecek.
 
TALEP BİRLEŞTİRME MÜMKÜN
Bir sektör temsilcisi, toplu konutlarda tek bir sayaçla talep birleştirme yapılarak, serbest tüketici statüsü alınabildiğine dikkat çekerek, “Örneğin bir sitede 500 konut var. Site yöneticisi perakende veya toptan satış şirketine gidiyor ‘Sitemizde aylık şu kadar toplam eletkrik tüketimi var, ne kadar indirim alabiliriz’ diyor. İndirim ve belki çeşitli promosyonlar kazanıyor” dedi. Elektrik piyasasında bugün lisanslı 130 toptan satış şirketi bulunuyor ancak aktif toptan satış şirketi 30 adet. Sektör temsilcileri, pazarın henüz çok küçük bir pazar olduğuna dikkat çekerek, çok hızlı gelişeceğini öngörüyor.
 
YÜZDE 10 DAHA UCUZ ELEKTRİK
Elektrikte serbest tüketici olanların sağladığı en büyük avantaj elektriği daha ucuza almak. Serbest tüketici hakkını kullanmak isteyen tüketici, elektriği yüzde 8 ila 10 indirimli alabiliyor.  Limitin düşürülmesi sonucu sisteme yaklaşık 500 bin yeni serbest tüketicinin dahil olması öngörülüyor. Yani toplamda yaklaşık 1 milyon serbest tüketici olacak. Bir EPDK yetkilisi, “EPDK olarak serbest tüketici limitinin düşürülmesi ve herkesin daha uygun koşullarda elektrik temin etmesini gözetiyoruz” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye güneş gözlüğüne 250 milyon euro verdi!
Türkiye Gözlük Sanayicileri Derneği (GÖZSANDER) Başkanı Mehmet Dibi, "Türk ...
TÜSİAD Başkanı’ndan Erdoğan’a ‘vatan haini’ yanıtı
Yılmaz, Başbakan'ın ''Kalkıp da TÜSİAD’ın Başkanı küresel sermaye gelmez ...
Flaş: Dolar benzini vurdu: Büyük zam
Benzinin fiyatına bu geceden geçerli litrede 11-12 kuruş zam yapıldı. ...
 
Yorgancılar’dan 17 Aralık manifestosu: Uzlaşı çağrısı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
MYVIA Bahçe projesinde birinci etap tamam
İnşaat ve sağlık sektörünün önde isimlerinden Gözde Grubu’nun İzmir inşaat ...
MÜSİAD İzmir'in salı toplantıları devam ediyor
Araştırmacı-Hukukçu Abdülkadir Karaman, MÜSİAD İzmir Şubesi Üyelerine ...
 
Dolar rekor tazeledi: 2.30’un üzerinde!
Döviz kurlarındaki hareket bu sabah da devam ediyor. Dolar 2,30'un üstüne ...
Ağaoğlu’ndan TÜRGEV yanıtı: İspatlasınlar…
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda gözaltına alınan daha sonra ...
Gelinlik ve damatlık ihracatına heyet dopingi
Avrupa’nın en büyük Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı olarak kabul ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva