HABERLER>SAĞLIK
11 Haziran 2019 Salı - 11:09

Ekmekte zehire genç tırpan!

Bir “Nevvar - Salih İşgören Çocuğu” olan İzmir Bucalı genç aşçı Gürsel Tırpan, ekmekte protein ve kalsiyum açısından besleyiciliği artırarak doğal eklerle raf ömrünü uzatan bir çalışmayı, laboratuvar ortamında gerçekleştirmeyi başardı. Zehir olarak da nitelendirilen ekmek katkı maddelerine doğal alternatif  bu çalışmanın sahibi Nevvar Salih İşgören Vakfı bursiyeri Gürsel Tırpan, üstelik bu deneyini bu hafta sonu gerçekleşecek YKS/TYT – AYT sınavlarına hazırlandığı süreçte yaptı.

Ekmekte zehire genç tırpan!

Nevvar Salih İşgören Turizm Otelcilik Mesleki Teknik Anadolu Lisesi (Kampüs-5) Aşçılık Bölümü mezunu Gürsel Tırpan, bir yandan gastronomi alanında üniversite okumak hedefiyle Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS/Temel Yeterlilik (TYT) ve Alan Yeterlilik (AYT) sınavlarına hazırlanırken, bir yandan da halkın ekmeğini dert edinerek laboratuvara girdi.

Türkiye’de en çok tüketilen gıda sıralamasında birincilik kürsüsünden inmeyen ekmeğin, “katkı maddesi olmadan ve doğal ürün ekleriyle raf ömrünü nasıl uzatabilirim” ve “besleyiciliğini nasıl artırabilirim” sorularıyla araştırmaya girişen Gürsel Tırpan, sınav hazırlık süreciyle eş zamanlı olarak 9 ay boyunca Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde laboratuvar çalışması yaptı. Özellikle günde 120 milyon ekmek üretilen ve istatistiklere göre bunun yüzde onunun, yani 12 milyon adedinin israf kalemi olarak çöpe gittiği Türkiye’de, patent aşamasındaki bu çalışmanın önemi büyük. Çünkü bu üretim biçimi yaygınlaşırsa, israfın ekonomik karşılığı olan yıllık 1.5 milyar doların cepte kalmasına ve ithal buğdaydan kaynaklı girdi maliyetinin de azalmasıyla dış ticaret açığının azalmasına kapı aralayacak.    

Genç aşçı Gürsel Tırpan, özellikle günümüzde çok tüketilmesi durumunda insan hayatında ileri yaşlarda alzheimer, parkinson, kanser, şeker, inme-felç gibi hastalıklara neden olduğu ve sindirim-sinir sistemine zarar verdiği çeşitli bilimsel çalışmalarda yer bulan katkı maddelerine alternatif doğal maddeler üzerinde denemelerini yoğunlaştırdı.  

SABAH DERSHANEDE, ÖĞLEN LABORATUVARDA
Üniversiteye hazırlık sürecinde sabah dershaneye giden öğlen üniversite laboratuvarında çalışan Tırpan, Prof.Dr. Oğuz Bayraktar danışmanlığında, Arş.Gör.Merve Deniz Köse desteğinde gerçekleştirdiği deneysel çalışmalar sonucunda, zeytin, yumurta ve limontuzu gibi ürünleri kullanarak; ekmeği Türk Gıda Kodeksi standartlarına uygun nitelikte, protein ve kalsiyum açısından zenginleştirip raf ömrünü doğal bitkisel ürünlerle 20 güne kadar uzatmayı başardı.   

Üniversitelerin dört yıllık gastronomi bölümlerinde, çift ana dalda eğitime imkan veren bir yüksek öğretim kurumunda okumak isteyen, akademisyenlik hedefi belirleyen Gürsel Tırpan; “Doğal yoldan elde edilen ve ekmek üzerine denenen koruyucu” çalışmasının, ülkedeki ekmek sanayicileri ve unlu mamul üreticileri açısından, piyasada kullanılan yaklaşık 17 civarındaki katkı maddesine göre sadece doğallığı ve besin değeri bakımından değil, aynı zamanda ekonomikliğiyle de tercih edileceğine inanıyor.

Lise sürecinde burslarından yararlandığı Nevvar Salih İşgören Vakfı’na katkısı nedeniyle teşekkür eden Gürsel Tırpan, gastronomi alanında, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak çok sayıda başarı elde etmesiyle de biliniyor.  Sonuca ulaşan çalışması için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru sürecini başlatan Gürsel Tırpan, bu konuda İzmir’deki ticaret odaları, esnaf birlikleri, işadamı dernekleri, ekmek üreticileri federasyonu ve ekmek sanayicileri meslek kuruluşları, gıda sektörü yatırımcısı holdingler, başta İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Ekmek ve diğer belediyelerin ekmek üretim kuruluşları gibi ar-ge faaliyetine destek veren kurumlardan veya genç mucitlere-girişimcileri teşvik eden melek yatırımcılardan bu çalışmanın yaygınlaştırılması için destek bekliyor. 

 
Göztepe'den Fernandes bombası!
 
Narlıdere'de üretici kadınlar sahaya iniyor
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ekrem Turhan 13 Haziran 2019 Perşembe 17:12

Genç aşcı emegine güregine sağlık

Yorumu oyla      4      5  
Nevin danışman 12 Haziran 2019 Çarşamba 23:31

Ortaokul öğrencim di. Herzaman tüm emeğini ortaya koyar, bıkmadan sabırla yapmaya çalışır, sakin naif yapısıylada herkesin sevgini kazanırdı. tebrik ederim yolun açık olsun

Yorumu oyla      4      5  
karşıyakada yaşa 11 Haziran 2019 Salı 12:13

tebrikler genç insan.1 günde tonlarca ekmek israf ediliyor çöpe gidiyor.önlemek için herkes duyarlı davranmalı.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu kez virüs hava yoluyla bulaştı
Sivas'ta bir sağlık çalışanı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ...
Demokratik Sağlık Sen'de Doğruyol güven tazeledi
Demokratik Sağlık Sen İzmir Şubesinin 2. Olağan Genel Kurulu Yapıldı. Demokratik ...
Hayata sanatla tutunan Otizimli Erkan: En büyük hayalim Beyaz ile tanışmak
İzmir'de otizmli ressam Erkan Kızıldağ (27), hayata resim yaparak tutunuyor. ...
 
Denizde ve havuzda yüzerken gözlere dikkat!
Doç. Dr. Kılıç "Denizin doğallığına kapılıp su altına gözünüzü açmayın. ...
Nakil iptal edildi... Sedat için donör çağrısı
Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde lösemi tedavisi gören ve ilik nakli ...
Midye zehirlenmesine dikkat!
Midye dolma sevenleri bir oturuşta onlarcasını yiyebilir. Özellikle sahil ...
 
Kansere rağmen ikiz doğurdu
İzmir'de, meme kanseri tedavisinin ardından doktorların "hamile kalamazsın" ...
8 yaşındaki Barış mucizeyi gerçekleştiriyor
İzmir'de doğum sırasında beyninin oksijensiz kalmasına bağlı olarak serebral ...
Süt ürünlerinin ömrünü yüzde 25 uzattılar
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi'nde öğretim üyeleri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva