HABERLER>EKONOMİ
4 Ağustos 2015 Salı - 18:23

Ekmek israfında kara tablo: Her yıl 1.43 milyon…

Rekor ekmek tüketimiyle dünyada dikkati çeken Türkiye’de, 1.43 milyon asgari ücret ödenebilecek ya da 35 bin 770 kişinin evlilik masrafı karşılanabilecek kadar ekmek çöpe atılıyor.

Ekmek israfında kara tablo: Her yıl 1.43 milyon…

Yıllık kişi başı 200 kilo ekmek tüketimiyle dünyada en çok ekmek tüketen ülke olarak 2000 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na giren ve halen bu unvanı elinde bulunduran Türkiye’de, bir yıllık ekmek israfı karşılığında yapılabilecekler hesaplandığında Türkiye ekonomisi için çarpıcı bir maliyet tablosu ortaya çıkıyor.


Doygun Ekmek tarafından yapılan hesaplamalara göre 1 milyar 430 milyon 800 bin lira olan bir yıllık ekmek israfı, aylık net 1.000,54 lira olan asgari ücretin ayda 1 milyon 430 bin 28 kere çöpe atılmasına denk geliyor. Bu durum, işsizlik oranının yüzde 9.6 olduğu Türkiye’de binlerce yeni istihdamın sağlanamaması açısından ekonomiyi olumsuz etkiliyor.
 
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin günlük ekmek israfından yola çıkılarak yapılan hesaplama, istihdam dışında eğitim, sağlık, konut sahipliği, evlilik gibi yaşamın tüm alanlarında ciddi düzeyde kaybın yaşandığını gösteriyor.
 
Doygun’un Milli Eğitim Bakanlığı verilerine dayanarak yaptığı hesaplamaya göre bir yılda çöpe giden ekmek karşılığında 24 derslikli 191 ilkokul veya 25 derslikli 168 lise ya da 954 spor salonu yapılabilirken 10 milyon 147 bin 518 öğrencinin bir aylık okul gideri karşılanabilir.
 
Benzer şekilde israf edilen ekmeğin parasal karşılığı olan yaklaşık 1.4 milyar lira, 100 yataklı 84 hastanenin proje maliyetine eş değer durumda. Dar gelirlilerin büyük ihtiyaç duyduğu konut alanında ise israf edilen ekmeğin parasal tutarıyla 37 bin 284 kişi konut edinebilirken 35 bin 770 kişi tüm evlilik masraflarını karşılayabilir.
 
Doygun Ticaret ve Pazarlama Müdürü Murat Sertan Sağmanlı, “Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada açlık ve yetersiz beslenme yüzünden her gün 17 bin, her yıl 6 milyon çocuk hayatını kaybediyor. 900 milyon kişi her sabah açlıktan ölme riskiyle güne başlıyor. Tüm rakamlar, ekmeğimizi israf etmememiz gerektiğini net bir şekilde anlatıyor” dedi.
 
EKMEK İSRAFI NASIL ÖNLENİR?
Ekmeğin uzun süre bayatlamadan saklanmasına imkan tanıyan paketli ekmeklerle israfı yüzde 50’ye varan oranlarda azaltmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Sağmanlı, “Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre paketli ekmek tüketimi artarsa, çöpe giden ekmeğin yüzde 50'sini kurtarma şansımız var. Çünkü paketli ekmeği derin dondurucuda 6 aya kadar saklamak mümkün" dedi.
 
35 MİLYAR LİRALIK PAZAR
Türkiye’de açık ve paketlenmiş olarak toplam ekmek pazarının 35 milyar lira olduğuna dikkat çeken Sağmanlı, ambalajlı ekmeğin ölçülebilen pazar payının yaklaşık yüzde 1.5 düzeyinde bulunduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Günümüzde ambalajsız ekmekler daha çok tüketiliyor fakat daha hijyenik olması, raf ömrünün artması, alışveriş sıklığının azalması ve tüketicinin bilinç artışı gibi nedenlerle, sektördeki büyüme, ambalajlı ekmeklere doğru yönelim gösteriyor. Ancak bu oran, örneğin İngiltere’de yüzde 80 seviyesinde. Benzer şekilde gelişmiş ülkelerde ambalajlı ekmek satışı ambalajsız ekmek satışının önüne geçmiş durumda. Dolayısıyla dünyadaki mevcut durum ile kıyasladığımız zaman ambalajlı ekmek konusunda daha yolun başında sayılsak da 2018 yılına kadar ölçülebilen ambalajlı ekmek üretiminde yüzde 48 oranında artış öngörülüyor.”

 
Fırat Çakıroğlu Parkı'na duygulandıran ziyaret
 
İzmir’de kavurucu yazın ortasında sağanak sürprizi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
baba 4 Ağustos 2015 Salı 23:30

firincilar zengin oldu be zengin. yemek ,ekmek ,dugun yemekleri asker yemekleri otel yemekleri, hep cöpe gidiyor .cöpe yazik kim dusunuyorki ac varmi . nasil olsa zenginin fakir komsusu yok. belediye dersen allah var. fakir fukara dostu geriden.. sosyal adaletsizlik. sinif farki yok demesin kimse hizmetlere bakin fakir kesime parklarindan bile beli oluyor.birde sosyal devlet diyorlar sosyal belediye diyorlar turrruup sikayim senin sosyalciligine

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suriye’den kaçtı, yatırım atağına kalktı!
Suriye’deki iç savaştan kaçan işadamı 27 yaşındaki Hussam Fansa, İzmir'in ...
‘Ölüm madeni’nin sahibi İzmir’e 5 yıldızlı otel yapacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2009 yılında Bursa’da 19 kişinin ölümü ile ...
Yunanistan’da borsa çakıldı!
5 hafta sonra açılan Atina Borsası'nda yüzde 22'nin üzerinde kayıp görüldü.
 
Flaş! Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı
Temmuz ayında TÜFE yüzde 0,09 arttı, TÜFE yıllık yüzde 6,81 oldu. Zam ...
Egeli ihracatçılar ikinci yarıya umutla başladı
Ege İhracatçı Birlikleri Temmuz ayında 896 milyon 681 bin 421 dolarlık ...
İzmirli halıcıların 'Overlokçu geldi hanım' isyanı
İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği Başkanı Naci Ölçen, sokak ...
 
Alaçatı’da konserli defile coşkusu
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) tarafından bu yıl 10. Kez gerçekleştirilen ...
Kredi kartındaki büyük tuzağa dikkat!
Bankaların kara listesine girdikleri için kredi kullanamayanlar ile cep ...
İzmirli süt ürünü devine ihale yasağı
İçişleri Bakanlığı Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede ordulara kahvaltı ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva