HABERLER>EKONOMİ
12 Ocak 2015 Pazartesi - 09:33

Egeli Zeytinciler'den 'delice' hamle!

Zeytinyağı sektörü, sayısı 80 milyonu bulan ve delice olarak bilinen yabani zeytinlerin aşılanması ve taşınması için çalışma başlattı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, delicelerin aşılanması ve yeni zeytin dikiminin desteklenmesi halinde dünyanın en büyük zeytin üreticisi İspanya'yı yakalayacaklarını açıkladı.

Egeli Zeytinciler den  delice  hamle!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Türkiye'de son yıllarda verilen teşvik ile zeytin ağacı sayısı artarken, zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları 2023 hedefleri için yeni bir atak başlattı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Türkiye'de 'delice' olarak bilinen 80 milyon yabani zeytin ağacının aşılanması için hükümete proje sunacaklarını açıkladı.

Renklidağ, Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağında dünya lideri olabilmesi için İspanya'yı geçmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'de zeytin ağacı sayımız 175 milyon adete ulaştı. İspanya'da ise bu sayı 330 milyon. İspanya'yı geçmemiz için yeni ağaç dikimine teşviğin devam etmesi gerekiyor. Ayrıca 80 milyona ulaşan delicelerin de aşılanması için bir proje hazırladık. Bu projeyi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e sunacağız" dedi.



HEDEF İSPANYA'YI GEÇMEK
Türkiye'de zeytin ağacı sayısının son 8 yılda yüzde 50'den fazla arttığını dile getiren Renklidağ, "Anadolu'da antik dönemden 2004'e kadar zeytin ağacı varlığımız 88 milyon adetti. Son 8 yılda ağaç sayısı 175 milyon adeta çıktı. Ben bu konuda Bakanımızı ve bürokratları ayakta alkışlıyorum. Desteğin devam etmesini istiyoruz. İri taneli zeytinlerin dikimine teşvik verilmeli, bazı bölgelerde de yöreye uygun zeytin dikimi desteklenmeli.  Türkiye'de sayısı 80 milyon adet olan delicenin aşılanması konusunda yeni bir çalışma yapılmalı. Delicelerin 40 milyon adeti aşılanabilir. Geri kalanı da sökülüp başka yere taşınabilir. Bu konuda hazırlayacağımız projeyi Tarım Bakanı'na sunacağız. Bu proje kabul edilirse 80 milyon yeni ağaca sahip olacağız. Ağaç varlığı konusunda hedefimiz İspanya'daki 330 milyon ağaca ulaşmak" diye konuştu.

ZEYTİNE DE PRİM
Dünyada zeytin üreten ülkelerin hem zeytine hem zeytinyağına teşvik verdiğini belirten Renklidağ, ancak Türkiye'de sadece zeytinyağının desteklendiğini söyledi. Renklidağ, "Bakanlıktan beklediğimiz bir ürünün nihai ürününe de prim verilmesi. Zeytinyağına prim var, zeytin danesine yok.  İspanya'da Türk Lirası'na çevirirsek yağa 4 lira, zeytine 50 kuruş prim var. Biz Türkiye'de zeytine 50 kuruş, yağa da 2 lira prim istiyoruz. Bu rakamlar İspanya'nın yarısı kadar. Bu destekler verilirse zeytin sektörü koşmaya başlar" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Turdal Şentürk 12 Ocak 2015 Pazartesi 22:39

Çok iyi olur. Yanlız biz İspanya'nın uygulayabildiği akılcı yöntemleri aksaksız uygulayabilirmiyiz ?

Yorumu oyla      11      5  
tayfun 12 Ocak 2015 Pazartesi 21:10

zeytin de sayıyı elbet arttıralım acan mevcut agaclarımız bakımını daha iyi yaparak verimlilik arttırımı mutlaka yapılmalı bununda temini ancak zeytine ve zeytinyagına destekleme primi verilerek olur , aksi durumda koylu mevcut agacları oldugu gibi bırakarak urun almaya devam eder buununda kotu neticesi dusuk verimlilik olur . KISACA: DESTEKLEME PRIMI = VERIMLILIK

Yorumu oyla      12      5  
zafer 12 Ocak 2015 Pazartesi 20:29

üretici yıllardır varolan zeytin ağaçlarına bakmakta zorlanıyor. 90 milyondan 160 milyona çıktı denilen zeytin ağaçları, yağ fiyatlarının çok düşük olaması nedeniyle yıllardır kaderine terk edilmişti. Bu sene yağ biraz fiyatlandı diye kıymete bindi. Seneye yine fiyatlar maliyeti kurtarmadığında tekrardan aynı şekilde bakımsızlığa mahkum olacak. 160 milyona çıkan ağaç varlığı da 90 milyon ağaçtan daha az yağ verimiyle (bakımsızlıktan) zeytincilik devam edecek. Önemli olan ağaç varlığı değil, verimli ağaç varlığı olmalı.

Yorumu oyla      13      5  
memed 12 Ocak 2015 Pazartesi 15:39

Delicelerin bölgeden bölgeye uyum sorunu olabiliyor.şu bir gerçekki deliceye aşılı ağaçlar hem kuraklığa dayanıklı hemde domuz gibi yabani hayvanlarla evcil hayvanların ağaçlara zarar vermesi ya az yada hiç olmuyor.Çünkü deliceye aşılı ağaç daha yüksek boy veriyor

Yorumu oyla      15      5  
12 Ocak 2015 Pazartesi 14:06

güzel düşünce umarım devamı gelir

Yorumu oyla      15      5  
yörükoğlu 12 Ocak 2015 Pazartesi 10:52

Belediyeler ve üniversiteler tarım il müdürlükleri fidan dağıtmış olsa sayı ikiye üçe katlanır.Fidan fiyatı 13-15 TL

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamu bankalarında batık kredi patlaması
2001 krizinin ardından bankacılık sektörü sağlam bir yapıya kavuşturulurken, ...
Reklamlara devrim gibi düzenleme
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Ticari Reklam ve Haksız ...
İzmir'in ilçesi 61 ili geride bıraktı!
Vergi rekortmeni Torbalı, ihracatta da rekor kırdı. 2014 yılında 26 sektörde ...
 
Ekonomi Bakanı: Türkiye'nin paraya ihtiyacı yok
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Dış ticaret açığımız yüzde 20 oranında ...
İTO'dan Travel Turkey 2015'e destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fuar İzmir ile Türkiye Seyahat Acenteleri ...
İzmir’in müzelerin yerinde saydı: Yeni yıldız Bergama
İzmir’deki müzelerin ziyaretçi sayısı geçen yıl 2 milyon 934 bine geriledi. ...
 
İzmir’de tarım dondu, pazar el yakacak!
İzmir’de, son 51 yılın en soğuk günleri, günlük yaşamın yanı sıra, tarımı ...
İhracatçılarda aile paketi endişesi
Kadın istihdamında Avrupa Birliği standartlarını yakalamış konumda olan ...
İzmir reklam dünyasında önemli güç birliği
İzmir’in en köklü ajanslarından biri olan “Çınar Ajans" ile “Küresel Reklam" ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva