HABERLER>İŞ DÜNYASI
26 Mayıs 2017 Cuma - 11:49

Egeli madencilerden zeytine imar izni çıkışı: Çözüm değil!

Ege Bölgesi Madenciler Derneği (EBMAD) Başkanı Hakan Ürün, yeni tasarı ile belediyelerin zeytinlik alanları imara açılması ile ilgili konuştu. Ürün, tasarının madenciler için çözüm olmayacağını söyledi.

Egeli madencilerden zeytine imar izni çıkışı: Çözüm değil!

Zeytinlik sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç yatırım yapılmasının yasaklandığını belirten Ege Bölgesi Madenciler Derneği (EBMAD) Başkanı, Belediyelere zeytinlik alanının yüzde 10’unun imara açılabilmesine yönelik yetki verildiğini ifade etti.

Meclisteki Kanun tasarısı gerekçesinde bu değişiklikle ülke ekonomisinde önemli bir yer tutan zeytincilik faaliyetleri ile sanayi yatırım alanlarının çakışması durumunda hem verimli zeytin sahalarının zarar görmesinin önlenmesi hem de sanayi yatırımlarının ekonomik açıdan değerlendirilmesine imkan tanınmasının amaçlandığı bilgisini paylaşan Ürün, “Ancak tasarı gerekçesiyle çelişmektedir. Tasarıda ‘Zeytinlik saha’, ‘orman sınırları dışında kalan ve bir dekar(=1000m2)  alanda en az onbeş kültür çeşidi veya yabani zeytin bitkisinin bulunduğu alan’ olarak tanımlanmıştır. Zeytin ağaçları genellikle beş metre aralıklarla dikilmektedir. Bu da bir dekar alanda yaklaşık otuz beş- kırk zeytin ağacı anlamına gelmektedir. Bu tanımlamayla tasarı ile zeytinlik sahaları genişletilmektedir” dedi.

ASIL DEĞİŞİKLİK YİRMİNCİ MADDEDE
Tasarıda asıl değişikliğin Zeytin Kanununun 20.maddede yapıldığı bilgisini paylaşan Ürün, bu maddede yapılan değişiklikle  ‘alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına  Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Bakanlığı tarafından izin  verilebilmesi’ öngörüldüğünü belirterek, “Tasarı  değişiklikle  zeytinlik alanlarda yatırıma izin verilebilmesi için koşullar; Alternatif alan bulunmaması, Yatırım için bakanlıklarca kamu yararı alınmış olması, Yatırımı kurulun uygun görmesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Bakanlığı tarafından izin  verilmesi şeklinde sıralanmıştır. Öncelikle kısıtlama getirilen üç kilometre mesafenin bilimsel bir açıklaması yoktur. Yatırım yapan yatırımcı başta toz ve gaz gibi ortamı olası etkileyecek hususlarda ÇED kapsamında gerekli önlemi almak zorundadır. Kaldı ki zeytin ağaçları doğa ve çevre etkilerine karşı kendini koruyabilen, sağlam yapılı, insanın korumasına gerek duymayan bir ağaç çeşididir. Tasarıda yürürlükteki Kanunun 20. maddesinde zeytinlik alanlarla ilgili Belediyelere verilen hak kaldırılmış gibi görünse de tasarıdaki değişikliğin ilk fıkrası ile bu hak belediyelerce dolaylı yoldan kullanılacaktır.  Ülkemizde zeytinlik alanlarda en fazla zeytin ağacı kesimi yapan, zeytinlik alanların kendi sahibidir. İmara açılan zeytinlik alanlarla ilgili hiçbir zeytincinin itirazı olmamıştır. Madencilik açısından bakıldığında ilk iki madde sanki madencilik tarif edilmiş izlenimi verse de başta devletin hüküm ve tasarrufunda olan her madenin işletilmesinde kamu yararı olduğunu kabul etmeyen, bu kararı vermemek için madencinin önüne olmadık zorluklar çıkaran Kurul ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işin içine girdiğinde tasarıda öngörülen ‘verilebilir’ ifadesi düşündürücüdür” diye konuştu.

UNUTULMAMASI GEREKEN HUSUS
Unutulmaması gereken hususun madenciliğin  ‘arama faaliyeti’ ile başladığı olduğunu kaydeden Ürün şöyle devam etti, “Zeytinlik alanlarda arama, örneğin bir sondaj yapılabilecek midir? Bu sorunun yanıtı 2000’li yıllarda madencilerin mera vasfını değiştirtebilmek için yaşadıkları sorunları hatırlatmaktadır.  Zeytinlik alanlarda yatırım yapılabilmesi için öngörülen 4 aşamanın tek tek aşılması gerekmektedir. Devlet bir taraftan yatırım yapılmasını isterken diğer taraftan da yasalarla, bürokrasi ve aşılamayan bürokratlarla yatırımın önünde bir set oluşturmaktadır. Tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda yatırımcıya, sanayiciye bir katkı sağlamayacaktır. Sonuç olarak bu tasarı ile yapılacak değişiklik madencinin sorununa çözüm olmayacaktır.”

 
Bornova’da esnafla ortak akıl buluşması
 
İzmir'de kentsel dönüşüm alanına molotof atmışlardı: Yakalandılar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli esnafa güvenlik desteği
Güvenlik şirketi Pronet, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB)  ile ...
Ticaret Odası Başkanı Olgun'dan grevdeki fabrikaya ziyaret
TORBALI Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, işçilerin greve ...
TÜPRAŞ’tan İzmir’e 5 milyon dolarlık iskele!
Aliağa’da bulunan petrol rafinerisinde eski iskele 1 ve 2 numaralı dolfenlerin ...
 
Daikin yeni hedeflerini İzmir'de açıkladı
YAZ sezonunun açılışını İzmir'de yapan iklimlendirme devi Daikin, Türkiye'de ...
İzmir'de dev zirve: İhracatta hava kargo dönemi!
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir, Ar-Ge'nin ...
İzmir'de esnafa ücretsiz yazar kasa kampanyası
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri ...
 
İZKA zirveden inmiyor: 3. kez ödülü kaptı!
İzmir Kalkınma Ajansı, Doğrudan yabancı yatırımlar konusunda faaliyette ...
Ünlü sigorta şirketinden İzmir'e 100 milyonluk dev kampüs!
Sigorta kuruluşu Allianz Türkiye, operasyon merkezini 2018 yılında  İzmir'e ...
İzmir'de direk uçuş talebine Vali Ayyıldız'dan destek
İzmir iş dünyasının uzun yıllardır dile getirdiği Türk Hava Yolları ile ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva