HABERLER>EKONOMİ
31 Ağustos 2015 Pazartesi - 15:42

Egeli giyim sanayicileri alarmda

Türkiye’nin lokomotif sektörleri arasında yer alan ve milyonlarca kişiye istihdam sağlayan tekstil ve hazır giyim sektörü, ülkenin yaşadığı zorlu süreci hasarsız atlatmaya çalışırken, geleceğe de yatırım yapıyor.

Egeli giyim sanayicileri alarmda

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden, yaşanan siyasi belirsizlik, yurdun dört bir yanındaki terör eylemleri, kurlardaki inanılmaz artışın sektörde sıkıntılara neden olduğunu ancak, umutlarını koruyarak yola devam ettiklerini söyledi.
 
ALICILAR HASSAS
 İhracatta en çok gelir getiren ülkelerin, ülke içi demokrasi ve hukuk konularında bile çok hassas davrandığını belirten Özden, dolayısıyla hazır giyim ihracatçılarının hem alıcı ülkelerin hem de iç piyasa şartlarının etkisinde olduğunu söyledi. Özden, ayrıca bu kararsızlık günlerini İzmir’in önde gelen kurumlarıyla birlikte eğitim işbirliği yaparak geçireceklerini söyledi.
 
1,3 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİ
 Giyim sanayicileri olarak uzun yıllardır meydana getirdiği ekonomik değerle Türk ekonomisine hatırı sayılır miktarda katkıda bulunduklarını belirten Özden, “Ege Bölgesi’nde son bir yılın en büyük ihracatını 1 milyar 273 milyon dolar ile  hazır giyimciler tarafından gerçekleştirdi. 2014 yılını yüzde 5 civarında bir artış ile kapatmıştık. Bu yıl gerek dış piyasaların ihtiyatlı davranması, gerekse kur bazında Euro ile satıp dolar ile istatistik tutmaktan kaynaklı rakamlardan dolayı rakamlarımız düşüş gösterdi. 2014 Haziran ile 2015 Haziran arasında son yüzde 6’lık bir düşüş var. Bu süreci dikkatle izliyoruz” dedi.
 
SERVİS HİZMETİ VERENLER ŞANSLI
 Ekim ayından itibaren yazlık giysilerin ihracatının başlayacağını ve yılsonundaki açığı kapatmak için çalışmaya devam ettiklerini anlatan Özden, “Nitelikli servis veren firmalarımızda ise durum daha iyi. Tasarım hizmeti veren, orta ve üzeri alım gücüne sahip müşterilerle ve hızlı çalışan firmalarımızda durum daha iyi görünüyor” dedi.
 
EĞİTİMİ DE İHMAL ETMEDİK
 Gelecekle ilgili olarak hazır giyim sektörünün nitelikli yatırımlar ve istihdam açısından pozitif olanaklara sahip olduğunu aktaran Başkan Özden, “Biz EGSD olarak kalifiye eleman oluşturmaya yönelik çalışmalarımızı hızlandırdık. İzmir Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile iletişim halindeyiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile de ön görüşmeleri yaptık. İzmir kültür ve beceri olarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir kent. Bunu sektörümüz adına değerlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.
 
GENİŞ İSTİHDAM ALANINA SAHİP
 Hazır giyim sanayisinin katma değerli ihracatta iyi bir noktada olduğunu kaydeden Özden, bunu deneyimli firmalara borçlu olduklarını, ihracatın yanı sıra bu firmaların hem ülke genelinde istihdam yarattığını hem de Türkiye ihracatına büyük katkı sağladığını söyledi.
 
KURDA GERİLEME BEKLEMİYORUZ
 Türkiye’de döviz kurunun istikrarlı gitmesinin son derece önemli olduğunun altını çizen Özden, “Neredeyse bir yıl öncesinden satışlarımızı yapıyoruz. Satın almalarımız da döviz üzerinden. Disiplinli bir sektörüz, sözümüzde duruyoruz. Fiyat değişikliği yapmıyoruz. Buna karşılık kurun yükselmesi özellikle orta ve küçük ölçekli ihracatçı üzerinde çok olumsuz etki yapabiliyor. Büyük ihracatçı için de fiyatların yükselmesine neden olmasından dolayı rekabetçilik gücünü azaltıyor. Önümüzdeki günlerde seçim ortamı nedeni ile kurda gerileme beklemiyoruz. Ancak demokratik kurallar içerisinde ülke ekonomisinin doğru yönetilmesi sürdürülebilir başarılar için çok önemli. Bize en çok gelir getiren ülkeler ülke içi demokrasi ve hukuk konularında çok hassas. Bu konu sürekli göz önünde olmalı. Dış piyasalarının güvenine gereken önem verilmeli. Özetle dünya ekonomisindeki gelişmeleri dikkatle izliyoruz, duruma göre pozisyon alıp siparişlerimizi arttırma yoluna bakıyoruz” diye konuştu.
 
 

 
İESOB’nin standı geçmişten bugüne köprü kuruyor
 
EBSO'da fuar mesai
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İESOB’nin standı geçmişten bugüne köprü kuruyor
Bu yıl 28 Ağustosta açılan İEF'nin en fazla ilgi çeken standlarından birisi ...
İzmir Ekonomi’den yerli üretime destek
Türkiye’nin ilk yerli üretim 3 boyutlu yazıcısı, Uluslararası İzmir Fuarı’nda ...
İEF 84. kez merhaba dedi: Açılışta neler yaşandı?
Türkiye’nin ilk, tek ve en büyük uluslararası organizasyonu olan İzmir ...
 
İEF’de açılışa saatler kala protokol krizi!
84. İzmir Enternasyonal Fuarı açılışı öncesi şok protokol krizi yaşanıyor. ...
EBSO ve İTO'da Malta zirvesi
Malta Ekonomi Yatırımlar ve Küçük İşletmeler Bakanı Christian Cardona,84. ...
Yastık altına Türk Lirası yetişmiyor!
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, son günlerde gram altın fiyatı ...
 
İzmir'in kadın patronları tiyatro sahnesinde!
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Kadın Komisyonu, kurdukları ...
Migros, Ege’nin en özel fuarında İzmirliler'le buluşuyor...
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından gerçekleştirilen ...
Tasarımlarını dünyaya taşıyacak
Gelinlik Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı kapsamında gerçekleştirilen Gelinlik ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva