HABERLER>EKONOMİ
22 Ağustos 2012 Çarşamba - 09:47

Egeli firmalara Ankara'dan kötü haber

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ege Bölgesi'nde bulunan organize sanayi bölgelerinden 3 yıl süre ile yatırım yapılmadığı gerekçesiyle 140 sanayi parseleni geri aldı. Ege Bölgesi'nde 140 sanayi parselinin tahsisi yatırım yapılmadığı gerekçesi ile iptal edildi. Çanakkale ve balıkesir'de dahil edildiğinde bu rakam 196'ya çıkıyor.

Egeli firmalara Ankara dan kötü haber

İZMİR - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, arsa spekülasyonlarını, sanayi arsaları üzerinden rant sağlanmasını önlem için üzerinde yatırım yapılmayan arsaları geri alacaklarını bir çok kez tekrarlamıştı. Bakanlık 2010 yılının sonunda başlattığı geri alma işlemleri ile bugüne kadar ülke genelinde 999 adet sanayi parselini geri aldı. Ege Bölgesi'nde ise bu rakam 140. Afyonkarahisar'da 24, Aydın'da 20, Denizli'de 2, İzmir'de 20, Kütahya'da 35, Manisa'da 22, Uşak'ta ise 17 sanayi parselinin tahsisi iptal edildi. Çanakkale'de 23, Balıkesir'de ise 33 sanayi parselinin tahsisi iptal edildi. Ege bölgesi ve çevresinde Çanakkale ile Balıkesir'de dahil edildiğinde toplam 196 sanayi parselinin tahsisi iptal edildi.

Bakanlık 1 yıl proje, 2 yıl da inşaat aşaması olmak üzere toplam 3 yıl süre ile yatırım yapılmadığı gerekçesiyle arsaların geri alınmasını istiyor. Bu noktada Bakanlık veya OSB yönetimleri ilgili parselleri incelemeye alarak, uygulamayı hayata geçiriyor. Geri alınan arsalar OSB yönetimlerine verilerek, tekrar satılmak üzere işlem başlatılması isteniyor. OSB yönetimleri geri alınan arsaların bedellerini sahiplerini geri ödüyor ve tekrardan satışa çıkarıyor. Özellikle sanayi arsalarının arsa spekülatörlerinin eline geçmemesi için başlatılan uygulamanın yeni teşvik sisteminin devreye girmesi ile çok daha fazla önem kazandığı ifade ediliyor. Açıklanan yeni teşvik sistemi ile sanayicilerin yatırımlarına hız vermesi bekleniyor.
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Bakanlığın aylık yayını olan Anahtar dergisinin Temmuz ayı sayısına verdiği röportajda, Türkiye'deki organize sanayi bölgelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Ergün, kimsenin OSB'lerdeki arsalara, ileride değerlenecek bir gayrimenkul muamelesi yapmasını doğru bulmadıklarını ve buna asla müsaade etmeyeceklerini vurgulayarak, "Mayıs 2012 tarihi itibariyle de 256 OSB'de 999 adet parsel tahsisini iptal ettik. Yine mer'i plana göre oluşmuş sanayi alanlarının, ıslah OSB kimliği kazanmasının da önünü açtık. Islah OSB kimliği kazanan bölgeler, OSB'lerin sahip olduğu tüm imkanlara sahip olacak. Böylece bu bölgelerin disipline edilmesi, çevresel etkilerin minimize edilmesi, ortak altyapı tesisleri kurulması ve üretim maliyetlerinin azalması mümkün olacaktır. Bakanlık olarak başlattığımız bir diğer önemli adım ise, OSB'lerde kurulacak meslek liseleri için her öğrenci başına nakit destek uygulamasını başlatıyor olmamızdır. Bu uygulamayla birlikte OSB'lerin belki de en fazla ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü arzı sağlanmış olacaktır" değerlendirmesini yaptı.
 
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Sanayi parsellerinin, arsalarının sanayiye dönüşmesini beklemek en doğru adım olur. Bakanlıkta OSB'leri kurarken buna dikkat ediyor. Ancak ekonomik gelişmeler nedeniyle sanaycilerin yatırımlarında gecikmeler olabiliyor. Bir yatırım gerçekleştirmek için arsa, inşaat ve makine yatırımları peşin para ile oluyor. İstanbul Ticaret Odası'nın ve EBSO'nun açıkladığı büyük şirketlerde gördüğümüz gibi, şirket borçluluk oranları çok yüksek. Bu nedenle şirketler, yeni yatırımlardan kaçınıyorlar. Teşvik sistemi son derece olumlu ancak daha yeni çıktı. Sonuçlarını hep beraber göreceğiz" dedi.
Aydın Sanayi Odası Başkanı Ercan Çerçioğlu, "Bu doğru bir uygulama. Aydın'da zaten çok fazla sanayi parseli yok. Yatırım yapmayan kişilerden arsaların alınıp, hemen yatırım yapacak kişilere verilmesini doğru buluyoruz. Sanayi parselleri üzerinden rant elde edilmesine karşıyız" diye konuştu.

Aliağa Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, uygulamanın doğru olduğunu belirterek, "Yatırım gerçekleştirilmeyen parsellerin geri alınması doğru bir uygulamadır. Ancak bizim bölgemizdeki arazi tahsisleri konusunda henüz ödemeler devam etmektedir. Aliağa 1977'den beri parsel tahsisleri yapılmaktadır. Böyle olsa, hepsini almaları gerekir. 15 parselin alındığı noktasında bilgim yok" ifadelerini kullandı.

Tire Organize sanayi Bölgesi Yönetim Kurul Başkanı Metin Akdaş, "Biz OSB yönetimi olarak, ilgili mevzuat uyarınca arsalardaki çalışmaları, yatırımları takip ediyoruz. Yatırım yapmayanları uyarıyoruz. Son dönemde 2 katılımcımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde, yatırım yapmayacaklarını belirttiler. Ve bu arsaları geri aldık. Bu uygulamayı doğru buluyoruz. Sanayi parsellerinin gerçek üreticilere veya daha çabuk yatırım gerçekleştirecek kişilere tahsis edilmesi gerekiyor. Rant kaygısı ile sanayi parsellerinin alınmasını yanlış buluyorum. Bu konuda bizde çok titiz davranıyoruz" şeklinde konuştu.

TAHSİSİ İPTAL EDİLEN 196 SANAYİ PARSELİ
 
İL OSB ADLARI VE TAHSİSİ İPTAL EDİLEN PARSEL SAYILARI
 
Afyonkarahisar: Şuhut 9, Emirdağ 4, İscehisar (Mermerciler) 11
Aydın: Çine 3, Nazilli 7, Ortaklar 10
Çanakkale: Biga 17, Çanakkale 6
Balıkesir: Bandırma 13, Balıkesir 18, Balıkesir II 2
Denizli: Denizli 2
İzmir: Aliağa Kimya 15, Kınık 2, Tire 2, Pancar 1
Kütahya: Kütahya I 3, Gediz 12, Merkez II. 7, Tavşanlı 13
Manisa: Manisa I. 5, Salihli 7, Akhisar 10
Uşak: Uşak 6, Uşak Deri+Karma 10, Karahallı Pamuklu Dokuma 1(Soner Çağlar/Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zorlu borç bitiyor menkullerine kavuşuyor
Mazhar Zorlu tarafından temelleri atılan Ege Plast, kredi borcu nedeniyle ...
Ege 3G’yi sevmedi!
Son araştırmalara göre GSM şirketlerinin üst üste altyapı yatırımı yaptıkları ...
Yorgancılar: Eksikleri olsa da en iyi sistem bu
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar Haziran ...
 
'Öldüren kot taşlama, sektörü yanlış tanıtıyor'
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi ...
Elektrik faturasını geç ödeyene kötü haber
Eskiden bankalar arasında kapalı devre çalışan Kredi Kayıt Bürosu artık sokağa çıkıyor.
Tekel binası yeni alıcılarını bekliyor
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 20 milyon 5 bin liralık rekor bir fiyat ...
 
Bayram öncesi kıdem tazminatı müjdesi
Bayram öncesinde çalışanlara kıdem tazminatı müjdesi geldi. Başbakan Erdoğan'ın, ...
Otomotiv sektörü de İEF’de buluşacak
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın en cazip ürün gruplarından biri olan otomotiv ...
İzmir Fuarı’nda Latin rüzgarı esecek
31 Ağustos – 9 Eylül 2012 tarihlerinde organize edilecek 81. İzmir Enternasyonal ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva