HABERLER>GÜNCEL
12 Kasım 2018 Pazartesi - 09:14

Ege Üniversitesi’nin Sayıştay raporu: Öğrenci yok, 327 bin TL gider var!

Sayıştay’ın Ege Üniversitesi için hazırladığı raporda önemli bilgiler kamuoyuna yansıdı. Kurum üniversitenin pek çok eksiği ve hatasını bulurken, kampus içindeki aktif olan öğrenci yurdunun son derece riskli olduğunu belirtti. Üniversite bünyesindeki bir fakülte ve yüksekokulun atıl kaldığını açıklayan Sayıştay çarpıcı veriler sundu.

Ege Üniversitesi’nin Sayıştay raporu: Öğrenci yok, 327 bin TL gider var!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Sayıştay Başkanlığı tarafından oluşturulan Ege Üniversitesi (EÜ) 2017 yılı Denetim Raporu kamuoyuna açıklandı. Eylül ayında hazırlanan ve güncel veriler sunan çalışmada üniversitenin eksik ve hatalarına yer verildi. ‘Kamu İdareleri Denetim Raporları’ başlığı altında özel bütçeli idareleri mercek altına alan kurum üniversitelere ilişkin yaptığı bilgilendirmede önemli veriler paylaştı.

Sayıştay, faturası olan fakat bulunamayan malzemeleri tespit ederken üniversiteye ait olan binaların birçoğunda yapı kullanım belgesine rastlanmadığını açıkladı. Üniversitenin öğrenci yurdunu can güvenliği açısından riskli bulan Sayıştay, doğrudan alımların sınırı aştığına dikkat çekti. Kampüs içindeki kafeterya ve kantinlerin çok sayıda eksiği olduğunu ifade eden kurum üniversitenin bünyesinde faaliyet gösteren bir fakülte ve yüksekokulun atıl durumda olduğunu vurguladı.

- EGE ÜNİVERSİTESİ'NİN SAYIŞTAY RAPORU MECLİS GÜNDEMİNDE

Öte yandan üniversitenin mali yapısı ve tablolarına ilişkin verilen bilgide ise döner sermaye gelir toplamının 500 milyon 670 bin 365 lira 88 kuruş, gider toplamının 614 milyon 616 bin 630 lira 34 kuruş olup, gelir tablosunda yılsonu itibariyle tahakkuk eden zararın toplamının 113 milyon 946 bin 264 lira 46 kuruş olduğu tespit edildi. 

FATURASI VAR MALZEMELER YOK!
‘Alınmayan Makine Teçhizatın Alınmış Gibi Gösterilerek Bedelinin Ödenmesi’ bulgusu çerçevesinde verilen bilgide, ‘Diş Hekimliği Fakültesi ve Deney Hayvanları Binası Klima ve Havalandırma Tesisatı Malzemeleri Alım İşi” kapsamında yükleniciden alınan makine teçhizat fiili sayım sırasında yerinde olmadığı tespit edilmiştir’ denildi.

Ayrıca, ‘Yerinde denetim sırasında; söz konusu iş kapsamında 2017 Ekim tarihli fatura ile alınmış görünen 24 kalem mal/malzeme yerinde görülmek istenmiş ve Diş Hekimliği Fakültesi ve Deney Hayvanları Binasında Muayene Kabul Komisyonu Teknik Üyesi, Diş Hekimliği Fakülte Sekreteri, Diş Hekimliği Fakültesi Teknik Atölye Sorumlusu ve Deney Hayvanları Binası’nda sorumlu Veteriner Hekim ile birlikte 28 Şubat 2018 tarihinde fiili sayım yapılmıştır. Yapılan sayım sonucunda; 2017/361478 sayılı ihale kapsamında 2017 Ekim tarihli fatura ile alınmış ve muayene kabulü yapılmış görünen mal/malzemelerin ilgili birimlerde bulunmadığı anlaşılmıştır. Söz konusu makine teçhizatın aslen bu birimlere hiç gelmediği fakülte ve diğer birim sorumluların beyanları ile sabit olup, durum tutanak altına alınmıştır” ifadeleri de raporda yer aldı.

SAYIŞTAY’DAN İLGİNÇ YÖNTEM: YAPI KULLANIM BELGESİ ARARKEN OLANLARI SAYDI! 
‘Üniversite Binalarının Birçoğunun Yapı Kullanım İzin Belgesinin Bulunmaması’ bulgusunda paylaşılan bilgiye göre, yeni yapılanlar da dahil olmak üzere üniversiteye ait binaların birçoğunun yapı kullanım izninin olmadığı tespit edildi. Öyle ki Sayıştay hazırladığı raporda izin belgesi olmayanlara değil olanlara yer verdi. Raporun ilgili bölümünde, ‘Üniversiteye ait çok sayıda binadan sadece 6 adedinin yapı kullanma izni mevcut olduğu görülmüş ve bunlar listelenmiştir. Bunlar, Ege Üniversitesi Öğrenci Köyüne Yapılan İlave Yurt Binaları,  Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Binası, BİLFEN İlköğretim ve Orta Öğretim, EGEYURT A-B Bloklar ve Dükkanlar, Çocuk Hastanesi ve Tevfik Fikret Eğitim Kurumu’ bilgisi paylaşıldı.

CAN GÜVENLİĞİ OLMAYAN BİNALARDA ÖĞRENCİ BARINIYOR!
Sayıştay, ‘Yapı Kullanma İzni Olmayan Yurt Binalarında Öğrencilerin Barınmasına İzin Verilmesi’ bulgusunun altında ise önemli tespitlere yer verdi. Kurum ayrıca hayati önem taşıyan bir konuya da vurgu yaptı. Raporda, ‘EÜ tarafından uzun süreli (25 yıl) kiralama suretiyle kiralanan arazi üzerine inşa edilen 2 Blok halindeki öğrenci yurtlarına ait binaların Yapı Kullanım İzni alınmadan önce kiralayan tarafından İdareye başvurularak tesisin işletmesine izin verilmesini talep ettiği ve İdare tarafından da talep edilen iznin verilerek yurda öğrenci kabulüne başlanıldığı tespit edilmiştir’ bilgisi yer aldı.

Raporda detaylı olarak yapılan açıklamada, ‘Mülkiyeti Üniversiteye ait olan 14000 Ada, 1 parsel üzerinde yurt yapılması amacıyla 18 Aralık 2015 tarihinde firma sözleşme imzalandığı, 5 Şubat 2016 tarihinde yer teslimi yapıldığı, firmanın kız ve erkek yurdu olmak üzere inşaatı (A) ve (B) blok olmak üzere gerçekleştirdiği, kız yurdu olarak tasarlanan (B) Blokun ilk iki (2) katının bittiğinden bahisle söz konusu katların işletmeye açıldığı, İdarenin kısmi olarak işletmeye alınan iki kat için bir kira bedeli tespit ederek firmadan tespit edilen bu kira bedelini SGDB’ye yatırması konusunda 16 Ağustos 2017 tarihli bir yazı yazarak firmanın idareden izin almaksızın yurdun iki katını işletmeye açması ve öğrenci kabul etmesinin zımnen onaylandığı anlaşılmıştır. (Taraflar arasında imzalanan sözleşmede “kısmi kabul” ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.) Kız yurdu olarak inşa edilen ve ilk 2 katı 16 Ağustos 2016 tarihinde işletmeye açılan binaya 23 Haziran 2017 tarihinde, yani işletmeye açıldıktan yaklaşık 10 ay sonra Yapı Kullanım İzin Belgesi verilmiştir. Söz konusu bloğun 1 zemin kat ve 6 kattan oluştuğu dikkate alındığında; halen inşaat halinde olan ve sadece ilk 2 katı tamamlanmış ve Yapı Kullanım İzni olmayan bir binada öğrencilerin kalmasına izin verilmesinin, can güvenliği açısından son derece riskli olduğu değerlendirilmiştir’ bilgisi yer aldı.

472 BİN TL’LİK MALIN TESLİMATIN YAPILIP YAPILMADIĞI KONUSUNDA TEREDDÜT!
Raporun bir bölümünde, doğrudan temin yoluyla yapılan satın almalarda ödeme emrine eklenen irsaliyeli faturaların mevzuata uygun olarak düzenlenmediği belirtildi. Bu duruma göre; 472 bin 654 lira 90 kuruşluk 7 kalem orman ürünün alındığı ve faturalandırıldığı belirtildi. Fakat teslim eden ve teslim alan kısmında herhangi bir bilgi yer almadı. Sayıştay bu durum için, “Teslim eden-teslim alan” kısımları imzasız ve boş bırakılan irsaliyeli faturalar kapsamında yapılan alımların teslimatlarının yapılıp yapılmadığı hususunda tereddüt hasıl olmuş, gerekli inceleme ve tespitlerin Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir” notunu düştü.

BİR FİRMADAN 874 BİN TL’LİK DOĞRUDAN ALIM!
Bazı malların doğrudan temin ile parçalara bölünerek tedarik edildiği tespit edildi. Raporda, kurumların, yüzde 10’luk sınırı Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü olmadıkça aşmamaları gerektiğine yer verildi. Sayıştay, ‘Söz konusu alımların doğrudan temin yöntemiyle yapılması, ihale yapılması halinde işi üstlenebilecek olası diğer yüklenicilerin rekabet şanslarını ortadan kaldırmakta ve ihtiyacın daha yüksek fiyatlarla karşılanmasına yol açabilmekte ve dolayısıyla kamu zararına da sebep olabilmektedir’ ifadelerini kullanarak Şubat ve Ekim ayları arasındaki alımlardan örnek gösterdi. Raporda, ‘Şubat-Ekim aylarında ortalama 20 gün ara ile Marangoz Atölyesince büro mobilyaları imalatında kullanılan ahşap malzemenin (MDF, MDF lam, akrilik, highgloss, glossmax panel) aynı firmalardan alındığı tespit edilmiştir. Aşağıdaki tabloda aynı firmadan ilgili aylarda yapılan 874 bin 940 lira 50 kuruş tutarında ahşap malzeme alımları gösterilmiştir. Marangoz Atölyesince yapılan büro mobilyaları imalatları süreklilik arz eden bir faaliyet olup, işin doğası gereği ahşap malzeme ihtiyacı yıl boyunca olacaktır. Dolayısıyla alımı yapılacak ahşap malzemenin parçalara bölmek suretiyle doğrudan temin yolu ile değil, sağlıklı ve gerçekçi bir ihtiyaç planlaması yapılarak açık ihale usulü ile satın alınması gerekmektedir’ denildi.

SAYIŞTAY ÜNİVERSİTEYE SORDU: HANGİ MALZEMEYİ HANGİ İŞ İÇİN ALDIN?
Öte yandan raporda, onay belgeleri ile ödeme emri belgelerinde yapılan mal alımları ve bakım onarım ile tadilat işlerine ilişkin yeterli açıklamalara yer verilmemesi, söz konusu belgelere kanıtlayıcı evrakların eklenmemesine de değinildi. Sayıştay, ‘27. 373.608 metrekarelik geniş bir alana sahip üniversitede alınan malzemelerin hangi iş için alındığı, spesifik olarak nerede kullanıldığının tespitini imkansız hale getirmektedir’ bilgisini verdi.

TAVUK DÖNER ÜNİVERSİTEDE ÖĞRENCİYE DAHA PAHALI SATILIYOR!
Raporda, ‘Kiralanan Kantin ve Kafeteryaların Fiyat ve Kullandıkları Alan Konusunda Denetlenmemeleri’ bulgusu altında ise önemli bilgilere yer verildi. Sayıştay, kampüste öğrencilere hizmet vermek üzere kiraya verilen çok sayıda kantin ve kafeteryanın gerek buralarda satılan yiyecek fiyatları açısından gerekse kira sözleşmesinde, kendilerine tahsis edildiği bildirilen alan sınırlarını ihlal edip etmedikleri konusunda herhangi bir denetime tabi olmadıklarını tespit ettiğini vurguladı.

Bilgilendirmede, ‘Söz konusu kantin ve kafeteryalarda yapılan fiziki denetimde; aynı ürünün değişik kafeteryalarda farklı fiyatlardan satıldığı, bazı kafeteryalarda satılan malların hiçbirisinin fiyatlarının yazılı olmadığı, bazılarında sadece içeceklerin fiyatlarının bulunmadığı, bazılarında amaç dışı kullanıma yönelik (oyun-eğlence) makinelerin bulunduğu (langırt, paralı müzik kutusu, ücretli oyun makinesi vs.) ve bunlardan ekstra gelir elde edildiği, kiracıların kullanımına verilen alanların bazılarının idarenin bilgisi dışında usulsüz olarak genişletildiği, öğrencilerin ihtiyacının giderilmesi amacıyla kiralanan bazı kantin ve kafeteryaların kiracı tarafından idareye haber vermeksizin keyfi olarak kapatıldığı görülmüştür’ denildi.

Sayıştay ayrıca örnek vererek, ‘Kafeteryaların birçoğunda satılan ürünlerin fiyatlarının yazılı olarak belirtilmemesine, kiracıların istedikleri fiyattan öğrenciye satış yapmalarına sebep olmuşlardır. Bütün bunlar Yerleşkede aynı ürünün değişik fiyatlarla satışına sebep olmuş, bazı kafeteryalarda satılan bazı ürünlerin (örneğin tavuk döner menü 11,00 TL) piyasa fiyatının da üzerinde fiyatlarla satışının gerçekleştiği görülmüştür’ tespitini yaptı.

‘SAKINCALI KİTAP, BROŞÜR BULUNDURULAMAZ’ ŞARTI VAR HİJYEN ŞARTI YOK!
‘Kiralanan Kantin ve Kafeteryaların Hijyeni İle İlgili Olarak Gerekli Denetimlerin Düzenli Yapılmaması/Yapılan Denetimler Sonucunda Düzenlenen Raporların Sonuçsuz Kalması’ bulgusu altında ise hijyen şartlarının aranmadığına dair tespitte bulunan Sayıştay, ‘EÜ Kampüsünde öğrencilere hizmet vermek üzere kiraya verilen çok sayıda kantin ve kafeteryanın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılan Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği uyarınca her eğitim döneminde yapılması gereken denetimlerinin son 3 dönemdir yapılmadığı, son olarak 2015-2016 Güz Dönemine ilişkin olarak düzenlenen raporun gereği için kiralamayı yapan birime (YİTDB) gönderildiği, ancak, kira sözleşmeleri ve eki şartnamelerde kiracının söz konusu Yönetmelik hükümlerine uygun hareket etmesi gerektiği, aksi takdirde ceza uygulanacağı şeklinde bir düzenleme bulunmadığından ilgili Yönetmelik çerçevesinde hijyen ile alakalı olarak düzenlenen denetim raporunda yer alan eksikliklerle ilgili olarak kiracı nezdinde herhangi bir işlem tesis edilmediği tespit edilmiştir. Kiralanan yerlerin öğrencinin yemek ihtiyacını karşılamak amacına yönelik olduğu hususu göz önüne alınmaksızın kiracılarla sanki normal bir taşınmaz kiralaması yapılıyormuş gibi Kira Sözleşmesi ve Şartnamesi düzenlenmiş, Şartnamede yer alan “alkol satışı yapılamaz ve devlet güvenliği, örf, adet ve genel ahlaki değerlere aykırı ve idarece sakıncalı bulunacak her türlü alet, kitap, broşür bulundurulamaz” şeklindeki hükümler dışında hijyen dahil herhangi bir özel şart getirilmemiştir. Oysa kiralanan alanda öğrencilerin beslenmesine yönelik hizmet verileceğinden Şartnamelerde temizlik ve hijyen açısından da yönetmeliğe paralel düzenlemelerin ve bunlara uyulmadığı takdirde uygulanacak cezalara ilişkin yaptırımların da yer alması gereklidir’ ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİSİ OLMAYAN FAKÜLTE VE YÜKSEKOKULUN GİDERLERİ 327 BİN TL!
Sayıştay, ‘Üniversite Bünyesindeki Bir Fakülte ile Bir Yüksekokulun Fiilen Atıl Durumda Olması’ bulgusu altında ise, ‘Üniversite bünyesinde açılan Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ile Ödemiş Sağlık Yüksek Okulunun mevzuata uygun olarak çalıştırılamadığı tespit edilmiştir’ notunu düştü.

Sayıştay ayrıca raporunda, ‘Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin kurulduğu tarihten bu yana hiç öğrencisinin bulunmadığı, Ödemiş Sağlık Yüksekokulunun ise 2016-2017 öğretim yılında 4, 2017-2018 öğretim yılında ise sadece 1 öğrencisinin bulunduğu anlaşılmıştır’ bilgisini verirken, ‘Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin kurulduğu 2012 yılından yana öğrencisi olmamış ve fiilen eğitime başlayamamıştır. Bu süreç içerisinde cari giderleri kapsamında 2016 yılında 8 bin 90 lira 88 kuruş, 2017 yılında 93 bin 923 lira 51 kuruş olmak üzere toplam 102 bin 014 lira 38 kuruş tutarında bütçeden harcama yapılmıştır. Ödemiş Sağlık Yüksekokulunda ise sadece Hemşirelik Bölümü mevcut olup; 2012 yılında Yükseköğretim Kararı ile EÜ Hemşirelik Fakültesi ile birleştirildiğinden Hemşirelik Bölümüne artık öğrenci alınmamaktadır. 2015-2016 öğretim yılında devam eden öğrenci sayısı 13 olup; bu dönemde Yüksekokul EÜ Hemşirelik Fakültesinden görevlendirilen akademik kadro ile eğitimini sürdürmektedir. 2016-2017 öğretim yılında devam eden öğrenci sayısı 4’e düşmüş olup, 2017-2018 öğretim yılında da sadece 1 öğrenci öğrenim görmektedir. Ancak söz  konusu öğrenci de fiilen Bornova’da bulunan Hemşirelik Fakültesinde öğrenimine devam etmektedir. Fiilen hiç öğrencisi bulunmayan Ödemiş Sağlık Yüksekokulunda 5 idari personel görev yapmakta olup, Eylül 2017 sonuna kadar personel ve binanın cari giderleri kapsamında bütçeden 225 bin 2 lira 27 kuruş tutarında harcama yapıldığı tespit edilmiştir. İhtiyaçlar gözetilmeden fakülte açılması, fiilen atıl duruma gelen yüksekokulun kapatılmaması ve cari giderlerinin ödenmesine devam edilmesinin, kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanılmamasına ve dolayısıyla kamu zararına yol açmakta olduğu değerlendirilmiştir’ ifadelerine yer verdi. 

113 MİLYON 946 BİN TL’LİK ZARAR!
Üniversitenin mali yapısı ve tablolarına ilişkin verilen bilgide ise döner sermaye gelir toplamının 500 milyon 670 bin 365 lira 88 kuruş, gider toplamının 614 milyon 616 bin 630 lira 34 kuruş olup, gelir tablosunda yılsonu itibariyle tahakkuk eden zararın toplamının 113 milyon 946 bin 264 lira 46 kuruş olduğu tespit edildi. 

 
AASSM'de Akdeniz zirvesi: İzmir sempozyumuna çağrı
 
İzmir'de bu kursa giden işsiz kalmadı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
selim 13 Kasım 2018 Salı 00:48

raporu hazırlayan alınmaz canım bu rapor mevcutu göndermek için sanki

Yorumu oyla      9      5  
12 Kasım 2018 Pazartesi 12:15

Bu raporu hazırlayan görevine veda edebilir :))) Kesinlikle alırlar bu kişiyi

Yorumu oyla      15      7  
Gürkan 12 Kasım 2018 Pazartesi 11:13

Ege Üniversitesi demişken; metrodan inip, "hastane içinden" geçip, AVM'ye yürüyerek geçilebiliyordu ancak üniversite karar alıp AVM geçişini öğrenci ve personel olmayan kişilere yasaklamış. Sebep güvenlik. Kardeşim neyin kafasını yaşıyorsunuz ? Metrodan inip, hastane içinden tel örgülere kadar gelip, "AVM geçişine" turnike koymanın nasıl bir mantıklı açıklaması var? Sen üniversiteye girişi engellemiyorsun ki turnike koyasın. Sebep AVM'nin bedava otoparkı mı ? Yönetim AVM'ye yol açmak zorunda değilim demiş. Değilsin de açsan incilerin mi dökülür ? İnsanları ne diye mağdur ediyorsunuz ? Özellikle orada çalışan kesim de mağdur.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atatürk’e hakaretten tutuklandı! İşte ifadesi
Edirne'de 10 Kasım Atatürk'ü anma törenleri sırasında Atatürk aleyhinde ...
Herkes öldü sandı, gerçek çok farklı çıktı!
Adana'da yol kenarında hareketsiz yatan ve vatandaşlar tarafından öldüğü ...
İzmir Körfezi 'marul'dan kurtuldu!
İzmir Körfezi'nin Bostanlı kıyılarında görülen ve su yüzeyini kaplayan deniz ...
 
Türkiye'den 4 ülkeye daha vize kolaylığı!
Libya, Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan'ın tabi olduğu vize rejimine ...
Atatürk'e hakaret eden kadın hakkında karar!
Edirne'de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ...
İzmir'de hayvanseverlerden 'kedi bıyıklı' eylem
İzmir'de bir araya gelen yaklaşık 200 hayvansever, hayvan hakları için ...
 
İzmir'de korkunç son: Ölüm göz göre göre gelmiş!
Buca ilçesinde yolun karşısına geçmek isterken minibüsün çarptığı Ayşe ...
İzmir treninde dehşet anları: Kamyona birden yola çıkınca...
Torbalı ilçesindeki bir hemzemin geçitte yolcu treninin çarptığı kamyonun ...
Şırnak'ta hain tuzak: 2 şehit, 5 yaralı!
Şırnak'ta PKK'lı teröristlerce el yapımı patlayıcıyla düzenlenen saldırıda ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva