HABERLER>YAŞAM
16 Ekim 2014 Perşembe - 16:54

Ege'nin 60.yılında Prof. Yaşargil'e fahri doktora

İzmir'de, Ege Üniversitesi'nin kuruluşunun 60. yılı ve 2014- 2015 Akademik Yılı'nın açılışı nedeniyle tören düzenlendi. Törende, Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, üniversite senatosunun kararı doğrultusunda 'fahri doktora' unvanı verilen dünyaca ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil'e beratını verdi, cübbe giydirdi. 'Bilimlerin Evreni' başlıklı bir ders veren Prof. Dr. Yaşargil, beynin tamamının çalışabileceğini, bunun insana bağlı olduğunu belirterek, belki bir gün ışık hızıyla uçulabileceğini söyledi.

Ege nin 60.yılında Prof. Yaşargil e fahri doktora

İZMİR - Ege Üniversitesi'nin 2014- 2015 Akademik yılının açılışı için bugün Prof. Dr. Yusuf Vardar (MÖTBE) Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi. Törene, Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'ın yanısıra, öğretim üyeleri öğrenciler ve davetliler katıldı. Ege Üniversitesi'nin kuruluşunun 60. yılı olması nedeniyle hazırlanan ve üniversitenin kuruluşundan bugüne geçen serüveninin anlatıldığı klip ilgiyle izlendi, ardından açılış konuşmasını Rektör Yılmaz yaptı. Ege Üniversitesi'nin zor şartlar altında kurulduğunu anlatan Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, şunları söyledi:
 
"Ege Üniversitesi 20 Mayıs 1955'te 194 öğrenciyle yola çıkmış, 60 yılda 60 bini aşan öğrenciyle 70 bin kişilik bir aileyle, çok önemli bir noktaya gelmiştir. Geçen yıl üniversitemizden 6 bin 721 öğrenci mezun ettik. Bu yıl 11 bin 245 genç enerji, ailemize katıldı. Bütün bunlar bizim sorumluluklarımızın önemli göstergeleridir. Ege Üniversitesi bazı üniversitelerin kuruluşunda, bazı üniversitelerin garantörlüğünde ve şu anda da kurulum aşamasında olan üniversitelere öğretim üyesi yetiştirme konusunda da sorumluluklarına devam ediyor. Uzmanlar, dünyanın 17 bin üniversitesini değerlendirilmiş ve çağın gereklerine uygun üniversite modelini ortaya konmaya çalışmış. Bunlardan ilk 200'e giren üniversitelerin araştırma üniversiteleri olduğu görülüyor. Araştırma üniversitesi olmayı herkes ister. Ama dünya ölçeğine baktığımızda, ilk 200'ün içinde örnek olarak bir Amerikan üniversitesini alırsanız, yıllık araştırma bütçesi 2 milyar doların üzerinde. Bu üniversitelerin bir diğer özelliği öğrenci sayılarının 25 bin civarında olmasıdır."
 
Akademik sorunlara da değinen Rektör Yılmaz, konuşmasının ardından, üniversiteden dereceyle mezun olanlar ve üniversiteye dereceyle girenlere çeşitli ödüller verdi.
 


İLK KEZ BİR KADIN GİYDİRDİ
Törenin ilerleyen bölümünde, dünyada mikro sinir cerrahisinin kurucusu olarak bilinen ve 'Yüzyılın Beyin Cerrahı' unvanına sahip Türk bilim insanı Prof. Dr. Gazi Yaşargil'e, Ege Üniversitesi Senatosu tarafından verilen 'fahri doktora' unvanı beratı Rektör Yılmaz tarafından takdim edildi. Ardından Yılmaz, Prof. Dr. Yaşargil'e cübbesini giydirdi ve elini öpmek istedi. Ancak Yaşargil elinin öpülmesine izin vermedi. Rektör Yılmaz'a teşekkür eden Prof. Dr. Yaşargil, "Bana şimdiye kadar birçok kez cübbe giydirildi. Bu 15'inci. Beni heyecanlandıran ise ilk defa bir kadın profesör bana giydirdi" dedi. Bunun üzerine salonda gülüşmeler oldu.
 
BELKİ BİR GÜN IŞIK HIZIYLA UÇULABİLİR
Prof. Dr. Gazi Yaşargil, akademik yıl açılışı kapsamında 'Bilimlerin Evreni' başlıklı bir ders verdi. İnsan beyninin yüzde 10'unun kullanıldığı gibi bir düşüncenin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Prof. Dr. Yaşargil, "Bazıları, en mükemmel mikroskobu alınca ameliyat yapabileceğini düşünüyor, yok böyle bir şey. Bir Sümer atasözü 'Boş vakit geçirdin, neye yaradı?' der. Bana soruyorlar 'Tatil yaptın mı?' diye. Hayır tatil yapmadım. Neden? Benim çok daha önemli işlerim var meslekte. Gökyüzüne bakmışsın ne olmuş. Bilim adamları teknolojiyle çalışanlar, öyle bir lisan geliştiriyorlar ki ben bile beyin cerrahisinde çalışan arkadaşlarımı anlamakta zorluk çekiyorum. Böyle olunca biz halktan uzaklaşıyoruz ve insanlar bu yüzden bizden memnun değil. Bir gün belki ışık hızıyla uçulacak ama fiziki problemler var. Beyin çok hassas, bir kısmı çalışıyor bir kısmı çalışmıyor gibi beynin yüzde 10'nun çalıştığı gibi saçma sapan şeyler var, bu insanına bağlı" dedi.
 
Salondakilerin büyük bir dikkatle dinlediği Prof. Dr. Yaşargil, beyinde ortaya çıkan tümör ve damar yumaklarıyla ilgili ise "Benim ortaya koyduğum düşünce şu; Bir damar yumağı, bir tümör beynin bir bölümünde çıkıyorsa orada kalıyor. Beyin sapında çıkan diğer tarafa geçmiyor. İddiam, en büyük patolojideki yanlış, infiltrasyon. Doğada olduğu gibi bizde infiltrasyon yok" dedi. (infiltrasyon- ziraat: Yağmur veya sulama sularının toprak profili boyunca yer çekiminin etkisi ile yüzeyden aşağıya doğru inmesi. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
10 bin paket kaçak sigarayla yakalandılar serbest kaldılar
İzmir'de, Buca Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin sigara kaçakçılığının engellemesine ...
Apple ve Facebook'tan kadın çalışanlara destek
İki teknoloji devi Facebook ve Apple, kadın çalışanlarının yumurtalarını ...
İzmir'de görevli doktor kaza kurbanı
Söke’de pamuk yüklü traktör römorkuna çarpan otomobil sürücüsü 48 yaşındaki ...
 
İzmir'deki Suriyeli ve Iraklılar için 4 yeni merkez
İzmir'de, ülkelerindeki iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye'ye gelen Suriye ...
Hacker'ların hedefi bu kez Dropbox!
7 milyon Dropbox şifresini ele geçirdiklerini duyuran hacker'lar, Bitcoin ...
İzmir'de hatalı sollama can aldı
İzmir'in Gaziemir İlçesi'nde, hatalı sollama yaptığı öne sürülen otomobil ...
 
İzmir’de yolları kan gölü: 4 ölü, 7 yaralı
Torbalı’da sürücüsünün şerit ihlali yaptığı iddia edilen otomobil, karşıdan ...
Cumhur Bulut'tan çarpıcı yazı: Kobani dedikleri
Yazarımız Cumhur Bulut uzun süredir Türkiye'ye bomba gibi düşen Kobani'yi köşesine taşıdı...
Sakinşehir'de cinayet: Altınları vermeyen kuyumcu...
Seferihisar’da kuyumcuya giren soygunculara altınları vermemek için direnen ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva