HABERLER>EKONOMİ
9 Mart 2016 Çarşamba - 11:27

Ege-Koop’tan 10 maddelik dönüşüm manifestosu!

Ege-Koop Danışma Kurulu, İzmir’de kentsel dönüşüm konusunda merkezi ve yerel iradenin sorumluluklarını yerine getirmesi acil eylem çağrısında bulundu. Kuruldan 10 maddelik dönüşüm manifestosu geldi.

Ege-Koop’tan 10 maddelik dönüşüm manifestosu!

Ege-Koop Danışma Kurulu, İzmir Mövenpick Otel’de düzenlediği toplantıda, İzmir’de kentsel dönüşüm konusunda merkezi ve yerel iradenin sorumluluklarını yerine getirmesi acil eylem çağrısında bulundu.

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan,  “siyasi iradeye çağrı” başlığı altında yaptığı açıklamada, kentsel dönüşüm konusunda, deprem riski atındaki İzmir’de artık sözle geçirilecek bir dakika bile kalmadığını vurguladı, “Acil olarak, ülke ve kentler bazında kentsel dönüşüm uygulamaları başlatılmadıkça, büyük deprem facialarının  bilançosundan siyasi irade sorumlu olacaktır” dedi.

313 BİN BİNA, 1.2 MİLYON HEKTAR ALAN, DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA
6306 Sayılı Kentsel  Dönüşüm Yasası’nın ve bu yasaya uygun yönetmeliklerin, eksiklere rağmen önemli imkanlar yarattığını anlatan Aslan, bugüne kadar kent ve ülke bazında ciddi bir uygulamaya geçilmediğini savundu. Aslan, İzmir’in dönüşüm fotoğrafını şu verilerle çekti: “İzmir geneline baktığımızda, bina yaş ortalaması 25 yıl üzerinde. Kaçak yapılaşma, Sayıştay raporlarına göre % 60-65 olarak tespit edilmiştir. TÜİK’in verilerine göre de il genelinde 313 bin adet binanın kentsel yenileme kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor. İzmir’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 918.16 hektar, 5393 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’na göre de 305.47 hektar olmak üzere 1 milyon 222 bin 63 hektarlık alan Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projeleri alanı olarak ilan edilmiştir. Ancak mevzuat açısından altyapısı hazırlanmış bir adımın atılmaması, ülkemize, insanımıza ve ekonomimize telafisi zor faturalar ödetmek zorunda bırakacaktır.”           

“KANUN GÜNCELLENSİN, DÖNÜŞÜMÜN ZORUNLU OLDUĞU ANLATILSIN”
Türkiye’nin istisnasız her yerinin bir deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Aslan, bir korku ve kabus senaryosu yazmadıklarını; bilimin gerçekleri üzerinden uyarma sorumluluğunu yerine getirdiklerini söyledi. Aslan, şu çağrıda bulundu: “Kanun ve yönetmelikler çıktığından beri, kentsel dönüşüm için çok değerli ve uzun bir zaman,  bireysel bazı örnekler hariç, vatandaş-müteahhit arasında, sonuca varamayan pay pazarlıkları ile geçmiştir. Bilen, bilmeyen birçok kişi kafa karıştırmış ve vatandaşlarımız çaresiz kaderine terk edilmiştir. Yapılması gereken, siyasi  iradenin uygulamaya girmesidir. Altını çiziyoruz, zira çözüm buradadır; vatandaşlara, kentsel dönüşümün yasal ve zorunlu olduğu; her halükarda yapılacağını anlatılmalıdır. Vatandaşlarla müteahhitler arasında hakça pay paylaşımını sağlayacak ortamın yaratılmasına öncülük edilmelidir. Bu yapılmadıkça, kentsel dönüşüm hamlesinin deprem gibi felaketlere karşı en büyük fırsat olması şansı kaçırılacaktır. Dönüşüm yasasının uygulanamayan ya da tıkanan maddeleri, yönetmelikleri yeniden güncellenmelidir. İlgili kanunun uygulanamayan ya da uygulamada karşılaşılan sorunları, mutlaka gözden geçirilmelidir” 

“SİYASİ HESAPLARI BİR YANA BIRAKIN”
Lloyd’s Şehir Risk Endeksi’nin 2015-2025 raporunun İzmir açısından alarm derecesinin yüksekliğini tescil ettiğini ifade eden Aslan, şöyle konuştu: “İzmir, ekonomik kırılganlık açısından dünyanın en riskli 42. Türkiye’nin en riskli ikinci kenti olarak belirlendi. Cambridge Üniversitesi Risk Araştırma Merkezi’nin araştırmasını baz alan endekse göre, 132 milyar Dolarlık Gayrisafi yurtiçi hasıla büyüklüğüne sahip İzmir’de, 10 yıl içinde insan ve doğa kaynaklı felaketlerin meydana gelmesi halinde, 30 milyar dolarlık hasar olacağı öngörülüyor. Bütün bunları çok karamsar bir tablo çizmek için gündeme getirmiyoruz. Olayın önemini ve ciddiyetini İzmir’e 12 projede 30 binin üzerinde konut kazandıran Ege-Koop olarak, sorumluluğumuz gereği yetkilileri uyarıyor, siyasi hesapları bir tarafa bırakarak;  insan yaşamını tehdit eden ve ne zaman-hangi şiddette olacağını bilemediğimiz felaketler yaşanmadan, yetkilileri uyarmayı bir insanlık görevi sayıyoruz.”

EGE-KOOP GÖREVE HAZIR
Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, 30 bine yakın konutu tamamlamanın haklı gururunu yaşayan ve 200 milyar Doların üzerinde yatırımı yönlendiren Ege-Koop‘un kar amacı olmadığının altını çizdi. Aslan sözlerini şöyle tamamladı: “Bundan böyle de kar amacımız olmayacaktır. Çünkü; Ege-Koop’un bir inşaat şirketi müteahhitlik firması yoktur. Bugüne kadar sayısız müteahhitle ve taşeronlarla ihale yolu ile imalat yaptırıp organizatörlük görevini yerine getirmiştir. Türkiye’nin örnek ve güvenilir kuruluşu Ege-Koop olarak; aynı anlayışla halkımızın ve kentimizin sağlığı ve huzuru için kentsel dönüşüm konusunda da sorumluluk almaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM MANİFESTOSU
Ege-Koop Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Hüsnü Erkan ise, sağlıklı, güvenli, yaşanabilir ve sürdürülebilir, 21. yüzyıl kent yaşantısı oluşturmaya yönelik Kentsel Dönüşüm proje uygulamalarını çok daha etkin bir şekilde yaşama geçirecek,  yeni bir sistem oluşturulması ve bu sistemin kurumlaştırılması gerektiğini kaydetti. Aslan ve Prof.Erkan, kurul önerilerini 10 maddede şöyle sıraladı:

1. “Kentsel dönüşüm alanları ilan edilmiş bölgeler, kentsel dokuyu köklü biçimde yeniden yapılandıracak ve kente yeni bir kimlik ekleyecek ayrı bir kategori olarak ele alınmalıdır

(Özellikle deprem ve afet riski taşıyan bölgeler olarak ilan edilmiş bölgeler ile gecekondu bölgeleri…)

2. Çevresel düzenleme açısından esneklik tanımayan, eskimiş mevcut imarlı yapı stoku olan bina yenilenmeleri, ayrı bir kategori olarak ele alınmalıdır.

3. Ancak her iki kategori için, kamu, belediyeler, hak sahipleri, oda temsilcileri (inşaat, müteahhit, şehir plancıları) ve uzman akademisyenlerin katıldığı “uzman  bilirkişi komisyonları” oluşturulmalıdır.

4. Özellikle kentsel dönüşüm alanlarının yapılandırılmasında, yeni kentsel doku ve kimlik kazandırma konusunda, Bakanlık ve Belediyeler ile uzman bilirkişi komisyonlarının yakın işbirliği esas ilke olarak benimsenmelidir.

5. Uzman bilirkişi komisyonları, kentsel dönüşümün yapılacağı alan ve binaların o günkü değeri ile, dönüşüm yapıldıktan sonraki değerini belirlemelidir. Ayrıca komisyon, her bir bina, konut, kat ve bağımsız birimin, manzara, sokak ve konumuna göre hakkaniyetli olarak, pay saptama ve şerefiye durumunu saptayıp belli katsayılarla, bu günkü payın, gelecekte hangi paya tekabül edeceğini net olarak  belirlemelidir.

6. Kentsel dönüşümün yapılacağı alanlarda, uzman komisyon üyeleri, STK ve vatandaş katılımı ile  aydınlatıcı, açıklayıcı ve tanıtıcı işbirliği programları uygulanmalıdır. Özellikle köklü kentsel dönüşüm ve kentsel kimlik kazandırıcı yapılandırma bölgelerine ilişkin uygulamalarda kamu; kaynak, kredi ve finansman olanakları yaratmalıdır.

7. Kentsel dönüşüm, faaliyet alanı ve doğası gereği; mevcut şehrin yapısına ve burada yaşayan insanların fiziksel, sosyal ve ekonomik geleceği üzerine ve buna bağlı olarak da kentin büyük geleneklerine etki edebilmektedir. Bu nedenle bütün planlama çalışmalarında sosyolog, ekonomist, mühendis, mimar, şehir plancı ve peyzaj mimarı gibi farklı disiplinlerin birlikte çalışması gerekmektedir. İzmir gibi bir kentin şu ana kadar birçok sorunlarını halletmiş olması gerekirdi ki toplumsal refahı artıracak kentsel dönüşüm projeleri yeterli oranda başarıya ulaşabilsin. Hemen hemen hiçbir bölgede alt yapı sorunlarını çözmeden bunun için yeterli çalışmalar yapılmadan dönüşümün sağlıklı olması mümkün değildir.

Bilişim çağında teknolojinin her türlüsü kent yönetimlerinin emrindedir ve dünya bu teknolojileri, bilimsel temeli baz alarak kullanmakta ve yaşamsal refahı sağlamada önemli yollar kat etmektedir. İzmir'in gerek hükümetin gerek yerel yönetimlerin çalışmaları maalesef arzulanan seviyede olamamıştır. Bu tüm İzmir için ne yazık ki büyük kayıptır. Belediye kendi içine kapalı olmaktan ziyade toplumun tüm kesimlerinin görüşlerini alarak bilimin ışığında teknik çalışmaları uzmanlar ile birlikte yürütme imkanına kavuşmalıdır. Ancak bu sayede kentsel dönüşüm amacına ulaşabilir.

8. Gerçek anlamda kentin alt-üst yapısı ile ilgili etkin kullanılabilir bilgi sistemine sahip olmadan, sağlıklı bir dönüşümün yapılamayacağını da belirtmek gerekir.

9. Kentsel dönüşüm, herkesin kendisine göre yorum yapıp uygulayabileceği bir proje değildir. Tecrübe, bilgi, birikim, uygulama dirayeti gerektiren çalışmada; belli bölgelerin her türlü analizi (jeolojik, demografik, sismik, sosyolojik, ekonomik vs.) yapıldıktan sonra, o bölge halkının isteklerine cevap verecek ve kent dokusuna uygun bir dönüşümün gerçekleşmesi gerekir.

10. Vatandaşları yerlerinden etmek değil, uygun yerleşim olmayan bölgeleri kent dokusuna daha uygun, depreme dayanıklı yaşanabilir alanlar yaratarak, vatandaşların huzur içerisinde yaşamalarını sağlayacak mekanlar oluşturmak arzusu içinde olmalıyız.”

 
Türk Telekom ve Ege Üniversitesi'nden dev işbirliği
 
İranlı turistler İstanbul'a akın etti!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bülent ışık 10 Mart 2016 Perşembe 09:15

Çiğli EGEKENT'te kentsel dönüşüme alınmalı çünkü binaların yaşı 25 i geçti.

Yorumu oyla      11      5  
Umut Kabze 9 Mart 2016 Çarşamba 16:22

koyun can kasap mal derdinde

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk Telekom ve Ege Üniversitesi'nden dev işbirliği
Proje ile MYO öğrencilerinin telekomünikasyon sektörüyle ilgili mevcut ...
‘Kayyum madeni’nde kritik tarih: Halkın kantarına çıkıyor
Mahkeme kararı ile yönetimine kayyum atanan İpek Holding’e ait Koza Altın ...
Emeklilere promosyonda son viraj
Emeklilere promosyonda mutlu son yakın. Maliye Bakanı Ağbal, 'Emeklileri ...
 
Çipras İzmir’de iş dünyasına seslendi!
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye ile yaşanan gelişmelerin ...
EBSO'dan 8 Mart mesajı: Kadınlarımızın çok daha...
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 8 Mart ...
Sanayi üretimi 5 ayın zirvesinde
Ocakta takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ağustos ayından bu ...
 
Altın rekora doymuyor: Çeyrek fiyatları...
Altının gram fiyatı, küresel piyasalarda azalan risk iştahının etkisiyle ...
ETİK'te Aziz Kocaoğlu memnuniyeti
ETİK Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, Nisan ayında, İzmir Tanıtma Vakfı(İZTAV)'nın ...
Ve tartışmalı S plakada bedel açıklandı!
Büyükşehir Belediyesi, muhammen bedelin belirlenmesi aşamasında kentte ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölüm fermanı neden şimdi?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva