HABERLER>EKONOMİ
5 Ocak 2019 Cumartesi - 09:45

Ege ihracatında 80 yıllık rekor!

Ege İhracatçı Birlikleri, 80. Kuruluş yıldönümü mutluluğunu yaşadığı 2019 yılına yeni bir rekorla ‘merhaba’ dedi. 2018 yılını 13 milyar 324 milyon dolarlık ihracat rakamıyla geride bırakan EİB tarihindeki en yüksek ihracat rakamına imza attı. EİB, Aralık ayında ise; 1 milyar 34 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.

Ege ihracatında 80 yıllık rekor!

Ege İhracatçı Birlikleri, 2017 yılında 11 milyar 822 milyon dolar ihracat kaydı gerçekleştirmişken, 2018 yılında yüzde 13’lük artışla 13 milyar 324 milyon dolarlık ihracatı hanesine yazdırdı.

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan 12 ihracatçı birliğinin tamamı 2018 yılında ihracatını arttırma başarısı göstererek tarihi başarıya ortak oldu.

SANAYİ ÜRÜNLERİ İHRACATI 7.4 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2018 yılında kayda aldığı sanayi ürünleri ihracatı yüzde 15’lik artışla 6.4 milyar dolardan 7.4 milyar dolara çıkarken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 11’lik artışla 5 milyar dolar barajını aştı. Madencilik sektörü ise; yüzde 6’lık ihracat artışıyla 919 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.

DEMİR-ÇELİK İHRACATI ZİRVEYE DEMİR ATTI
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2018 yılında yüzde 52’lik ihracat artış hızıyla ulaştığı 1 milyar 558 milyon dolarlık ihracatla; hem en fazla ihracat yapan, hem de ihracatını en fazla arttıran birlik olarak çifte başarıya imza attı.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2018 yılında ihracatını yüzde 7 arttırarak 1 milyar 355 milyon dolarlık ihracatı hanesine yazdırdı ve ihracatta zirve ortağı oldu.

TÜTÜN, TARIM BİRLİKLERİNİN LİDERİ OLDU
Ege Tütün İhracatçıları Birliği, ihracatını yüzde 7 arttırarak 2018 yılında gerçekleştirdiği 989 milyon dolarlık ihracat rakamıyla tarım birlikleri arasında ilk sırada yer aldı. 2018 yılında, 989 milyon dolarlık ihracat yapan bir diğer birlik ise; Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği oldu. 

Hayatımızın Maden sloganıyla, Türkiye’nin yer altı zenginliklerini ekonomiye kazandıran Ege Maden İhracatçıları Birliği 2018 yılında Türkiye’ye 919 milyon dolar döviz kazandırmanın mutluluğunu yaşadı.

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısıyı dünyanın dört bir tarafına ihraç ederek sağlıklı ürünler sunan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2018 yılında yüzde 11’lik ihracat artış hızı yakaladı ve 870 milyon dolar ihracat kaydı gerçekleştirdi.

Ege Bölgesi’nde yetişen birbirinden lezzetli yaş meyve ve sebzelerle, meyve ve sebzelerden imal edilen mamulleri 4 mevsim, 12 ay dünyanın her noktasına ihraç eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 2018 yılında 831,5 milyon dolar ihracat rakamıyla tarihinin en yüksek ihracat rakamına imza attı.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2017 yılında 556 milyon dolar olan ihracatını 2018 yılında yüzde 8 geliştirerek 600 milyon dolar seviyesine çıkardı.

2018 yılında ihracatını en fazla arttıran ikinci birlik olan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 37’lik artışla 401 milyon dolar ihracat seviyesine ulaştı.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise; yüzde 15’lik performans artışı ile 290 milyon dolar ihracata imza attı.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği yüzde 3’lük artışla 257 milyon dolarlık ihracatı kayda alırken, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 10 geliştirerek 153 milyon dolar ihracatla 2018 yılına veda etti.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 80. Kuruluş yıldönümü olan 2019 yılına tarihi ihracat rakamıyla girmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, dünya genelinde ekonomide ticaret savaşlarının yaşandığı, fırtınalı bir döneme girildiğini 2019 yılında ihracat rakamlarında bir duraklama ya da gerileme yaşanmaması için Ticaret Bakanlığı’nın ihracatçılara sağladığı devlet yardımlarının katma değerli ihracatı arttıracak şekilde yeniden kurgulanması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından 2019 yılı için 182 milyar dolar ihracat hedefi konulduğunu ve 2019 yılının ‘İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilik Yılı’ olarak belirlendiği bilgisini paylaşan Eskinazi, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2019 yılı için 15 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. İhracatta İnovasyon, Ar-Ge ve Tasarım eksenli katma değerli ürünler ihraç ederek bu hedefimize ulaşacağız. 2018 yılında olduğu gibi, 2019 yılında da ihracatla büyüyeceğiz” şeklinde konuştu.

ALMANYA, ABD VE İNGİLTERE EİB İHRACATINDA ZİRVEDE
Ege İhracatçı Birlikleri’nden 2018 yılında 209 ülkeye ihracat gerçekleştirilirken Almanya 1 milyar 482 milyon dolarlık tutarla geçen yıllarda olduğu gibi 2018 yılında da ilk sırada yer aldı

Amerika Birleşik Devletleri, 1 milyar 56 milyon dolarlık ihracatla ikinci sıranın sahibi olurken, Egeli ihracatçıların 1 milyar dolar barajını geçtikleri ikinci ülke olmayı başardı. İngiltere ise; 825 milyon dolarlık ihracatla zirvenin üçüncü basamağında yer buldu. Bu ülkeleri; İtalya, İspanya, Hollanda, Fransa, Irak, Belçika ve İsrail takip etti.

 
Marmara Denizi'nde 3.9 büyüklüğünde deprem
 
3 yaşındaki oğlunu AVM'de cebine not bırakıp terk etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sigara vergi oranında yeni düzenleme
Sigaradaki vergi oranı yüzde 63'ten yüzde 67'ye çıktı, asgari maktu vergi tutarı sıfırlandı.
Bakan Kurum'dan flaş poşet açıklaması
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "4 günlük uygulama sonucunda plastik ...
GSS ve SGK prim borçlarına uzatma
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, GSS ve SGK ...
 
407 marka enflasyon indirimini sürdürecek
BMD Başkanı Sinan Öncel, "Biz bu yıl da enflasyonla mücadelede üzerimize ...
İhracatta Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı!
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Aralık ayı ve 2018 yılı toplam ihracat rakamlarını ...
İzmir'in 'Deli Dumrul Yolu'na yılbaşı zammı: İşte yeni fiyat tarifesi!
Gebze - Orhangazi – İzmir Otoyolu kapsamında yapımı tamamlanan ve Saruhanlı ...
 
Ücretli poşet raporu: Yüzde 50 azaldı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "4 günlük uygulama sonucunda plastik ...
İZTO’dan 'enflasyonla mücadele' raporu: İşte destek veren firma sayısı
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “enflasyonla ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte rakamlar...
Dolar/TL yeni güne 5.4490 seviyesinde başladı. 2019 yılına 5.30 TL seviyelerinden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva