HABERLER>GÜNCEL
10 Eylül 2017 Pazar - 00:30

Ege depremi incelendi: Birikmiş stres boşaldı

 İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Ege Denizi'nde temmuz ayında yaşanan 6,5 büyüklüğündeki depreme ilişkin, önemli açıklamlarda bulundu.

Ege depremi incelendi: Birikmiş stres boşaldı

 İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Ege Denizi'nde temmuz ayında yaşanan 6,5 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "40 kilometrelik bir bölümde yırtılma oldu. İşte bu depremde bu yırtılmadan kaynaklandı. 2005'te de 2010'da da sürekli bir kısmı karaya doğru giden depremler oluyor. Bir kısmı denizin üzerinde. Bunlar da bu fay üzerinde birikmiş stresi boşaltmasını gösteriyor." dedi.

Üşümezsoy, Bodrum ilçesinde düzenlenen deprem konferansında gazetecilere yaptığı açıklamada, Gökova Körfezi'nde 2005 yılından bu yana yaptıkları araştırmada, bölgede 6,5 büyüklüğündeki bir depremin olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Bodrum depreminde 1933 yılında Muğla ve Gökova Körfezi'nin doğu kesiminin etkilendiğini, 1957 yılında da Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'nın Güney Doğu Bölgesine giden kesimde bir yırtılma olduğunu belirten Üşümezsoy, "Bunun arasında 40 kilometrelik bir bölümde yırtılma oldu. İşte bu depremde bu yırtılmadan kaynaklandı. 2005'te de 2010'da da sürekli bir kısmı karaya doğru giden depremler oluyor. Bir kısmı denizin üzerinde. Bunlar da bu fay üzerinde birikmiş stresi boşaltmasını gösteriyor." diye konuştu.

Bölgedeki artçı depremlerin bir süre devam ettiğini hatırlatan Üşümezsoy, şöyle devam etti:

"Bodrum ve Datça arasındaki Gökova Körfezi'ndeki blok 1,5 metre kadar aşağı kaydı. Bu yaşanınca ana fayda bir dizi faylar oluştu. Onlar kırılgan ve sığ faylardı. Önemli bir deprem yapmazdı. Aynı şekilde Bodrum'da Körfez içindeki faylardan sonra karaya doğru geçen artçılar oldu. Ana fay düzlemi bir şekilde hareket ediyor. Bodrum'un karasındaki temel kırılgan kireç taşlarından oluşuyor. Bodrum bu yüzden şanslı. Bunun için de dere yatağı olan kesimler riskli olabilir."

- "Afrika'daki hareketlenme bölgeyi gerdi"

Bundan sonra Ören ve Gökova'nın riskli bir bölge olduğunu anlatan Üşümezsoy, İstanköy'ün güneye doğru giden bölümünün riskli olduğunu söyledi. Mazı'dan Bodrum'a gelen, Kara Ada'nın güneyine gelen kesim ve Kos ile Turgutreis arasındaki kesimin iki depremde kırıldığını belirten Üşümezsoy, "Onun önündeki artçılar kırıldı. Kuzey'e doğru göçerek Bodrum üzerindeki kırıklar buradan aldığı stresle kırıldılar." dedi.

Afrika'daki hareketlenmenin bölgeyi gerdiğini anlatan Üşümezsoy, "Girit'in altına Afrika giriyor ama gerileyen bir girme. Akdeniz plakası ağır olduğu için sürekli Libya'ya doğru bükülerek gidiyor." ifadesini kullandı.

Meksika'daki depreme de değinen Üşümezsoy, "Fayın uzunluğu ve genişliğini hesapladığımız zaman, 20 bin metrekarelik bir yüzey yırtılarak hareket ediyor. Bu, çok uzun bir fay. Yaklaşık bin metreden daha uzun bir fayın yırtılmasıyla oluşan bir deprem. Pasifik plakası Kıta'nın altına dalarak hareket ediyor. Bu dalma da pasta gibi hareket ediyor, yılda 4 santim." dedi.

Midilli'nin depremlerle genişlediğini ifade eden Üşümezsoy, "Midilli, arkasından Sığacık ve Kuşadası genişliyor. Didim'in güneyi, Bodrum genişliyor. Rodos'un güneyi genişliyor. Bu genişleme, yılda 30 milimetreyi buluyor." açıklamasında bulundu.

Üşümezsoy, gazetecilerin "10 gün içerisinde büyük bir deprem olabilir mi?" sorusunu, "Büyük depremlerden sonra hep öyle söylentiler oluyor." diye yanıtladı. (AA)

 
Tarihin en büyüklerinden... Tam 7 milyon kişi...
 
Yunanistan'a sığınma talebinde bulunan Türk sayısı bine yaklaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziler için müjdeli haber
Sağlık Uygulama Tebliği'nde (STU) yapılan değişiklikle gazilerin ortez ...
Dün imzalandı... Kepçeler ODTÜ'ye girdi!
Bilkent Şehir Hastanesi trafiğini rahatlatmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi ...
Erdoğan, Trump ile telefonda görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
 
CHP İl Başkanı Güven: İzmirli olamazlar
CHP İzmir İl Örgütü, CHP'nin kuruluşunun 94'üncü yıldömününü törenle kutladı. ...
Hanzade ÜNUZ yazdı... İzmir’in de şekeri çıktı...
Hanzade ÜNUZ yazdı... İzmir’in de şekeri çıktı...
Türk Yıldızları İzmir'de nefesleri kesti
İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 95'inci yıl dönümü, kentte çeşitli ...
 
İçişleri Bakanı Soylu'dan Sezgin Tanrıkulu'na ağır suçlamalar
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, insansız hava araçlarının kullanımını ...
Tunceli'de sıcak saatler
Tunceli'nin Nazimiye İlçesi Dokuzkaya ile Büyükyurt köyleri kırsal alanında ...
Bu çocuğu görenler polise haber versin
İstanbul'da 8 Eylül tarihinde esrarengiz bir şekilde kaybolan Aynur Y.'yi ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva