HABERLER>MUTFAK
17 Temmuz 2017 Pazartesi - 09:13

Ege Bölgesi’nin yemek kültürü

Ege Bölgesi mutfağı artık tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Yıllarca Yunan mutfağı ile karıştırılan bu kendine özgü coğrafya ve pişirme usullerine sahip mutfak artık kategorilenmiş ve tescillenmiş tam 801 özgün çeşide sahip, dalında lider mutfaklardan biri haline geldi.

Ege Bölgesi’nin yemek kültürü

Ege’nin her yöresi kendine özgü sebze ve meyve çeşitleri ile ünlenirken, ulaşım imkanlarının artması ile bu ürünler tüm sofralara geliyor. Bazı yerel ürünleri bulmak ise hala zor ve yerinde gidip tatmak her zaman için faydalı. Özellikle gurme turizminden hoşlanıyorsanız 801 kategorilenmiş yemeğin en az yarısını tatmak için seyahatlarle birlikte birkaç yılınızı harcamanız gerekiyor. Ama inanın hem güzel hem zevkli hem de lezzetli bir gurme turu olacaktır.

GÖÇLERLE ZENGİNLEŞEN MUTFAK

Göçlerle güçlenmiş ve zenginleşmiş Ege Bölgesi özellikle Balkanlar, Girit göçlerinden mutfağında derin izler barındırır. Afyonkarahisar, Balıkesir, Manisa, Girit, İzmir, Muğla Ege Bölgesi’nin en önemli mutfak özelliklerine sahip şehirleridir.
Makedonya’dan ve Arnavutluktan göç eden Türkler beraberlerinde elbasan gibi dünyanın en güzel et yemeklerinden birini getirerek Ege Bölgesi’ne tanıtmışlardır. Bugün Arnavutluk’ta neredeyse unutulmuş bu yemek Ege Bölgesi’nde hangi ile gitseniz mutlaka yer aldığını görürsünüz.
İzmir’de sadece Girit değil Kırım’dan, Bosna Hersek’e kadar çok farklı çoğrafyalardan göç alan liman yehri olması nedeniyle mutfağını zenginleştirmiştir. Yerel mutfak ile göçlerle gelen mutfak kaynaşıp uzun yıllar içinde kendine özgü İzmir mutfağını oluşturmuştur.

SARD VE AGORA’DAKİ MUTFAK

Salihli Sard harabeleri ve Agora’daki tarihi mekanlarda yer alan lokantaların düzeneklerinden özellikle güveç yemeklerinin yörede hayli yaygın ve sevilir olduğunu kanıtlayan örneklere rastlanmaktadır. Tandır ekmeği ile servis edilen sebzeli ve evcil ve av hayvanları etleri ile lezzetlendirilmiş, güveç yemekleri antik çağın insanlarının damaklarını şenlendirmiş. Bugün de gerek İzmir gerekse Salihli’de ve yakın çevresinde özellikle güveç tipi yemek özelliklerini taşıyan et-sebze karışımlarının hala çok sevildiğini görmek mümkün.

TADILMASI GEREKENLER

Tadılması gerekenlere daha az bilindiğine inandığım yemekleri sıraladım. Tabii ki bu şehirlerin bunlardan çok daha ünlü yemekleri var, örneğin İzmir’in köftesi, kuru erikli gerdan tatlısı, Nazilli pidesi, Bozdoğan kaymaklısı, Denizli tandırı, kuru patlıcan (balcan) dolması gibi. Bu yemeklerin lezzetleri ve ünlerini bilmeyen yok. Siz gerçek Ege mutfağı ile tanışmak istiyorsanız aşağıdaki listeyi mutlaka tadın:
Kuru biberli gelin turşusu (Denizli), Keşkek (Afyonkarahisar), Zeytinyağlı enginar, iç baklalı enginar (İzmir), etli yaprak sarma (Kütahya), Elbasan (Manisa), yoğurtlu çevirme çorbası (Kütahya), kaz tiridi (Kütahya), kabak kabuğu kavurması (Kütahya), hamursuz (Afyonkarahisar), Patlıcan musakka (Muğla), etli kuru bamya (Afyodnkarahisar), Afyon salatası (Afyonkarahisar), Oğlak çevirme (Aydın), Özbek Pilavı (Afyonkarahisar), Yumurtalı kavurma, Arapsaçı (Aydın), Çingene pilavı (Aydın), kurabiye (Afyonkarahisar), deniz börülcesi (İzmir), çiğ sarma (Denizli), Leyen böreği (Denizli), döndürme (Uşak), göce yapımı (Afyonkarahisar), Sakala çarpan çorbası (Afyonkarahisar), kaymaklı baklava (Afyonkarahisar), patlıcan böreği (Balıkesir), palize (Afyonkarahisar), ilebada dolması (Afyonkarahisar), ebegümeci sarması (Manisa), kalburabastı (Aydın), Kelle-paça (Aydın), zeytinyağlı taze bakla (İzmir). Nurhayat TALAY

 
MGK'da gündem OHAL ve terörle mücadele
 
Bornova’ya müjde: '5 yıldızlı' pazaryerleri geliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaz aylarında nasıl gıdalar tüketmeliyiz ?
Yaz aylarında tüketilen gıdalar hem yazı daha sağlıklı geçirmek hem de ...
Ramazan ve pide
Her türlü iç malzemesi veya boş haliyle ramazan ve pide bir bütündür. ...
Nerede o eski zaman Ramazan gelenekleri
Ramazanın en güzel kısmını dini ibadetler yanında Ramazan gelenekleri ...
 
Ramazanda içinizi ferahlatacak yaz çorbaları
On bir ayın sultanı Ramazan uzun süredir yaz aylarına denk geliyor. Sıcaklarla ...
Yöresel ekmekler festivalde yarışacak
Urla Barbaros köyü 19-21 Mayıs tarihleri arasında 2. Oyuk Festivali’ne ...
Harabeydi... İzmir'in lezzet durağı oldu!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, ilgisizlikten çökmek üzere olan tarihi konağı ...
 
Denizi, kumu, otları: Ege mutfağını yakından tanıyın
Radika salatası, İzmir köftesi, barbunyası ile damaklara lezzet katan ...
Her sofranın baştacı: Börek
Börek dünyanın pek çok kültüründe yer bulan bir yemek türü. Her toplum ...
Sipariş şampiyonu 'kuru fasulye'
Mutfağa girmeyi sevmek zorunda değiliz ama yemek yemeye mecburuz. Hele ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva