HABERLER>SAĞLIK
9 Nisan 2024 Salı - 11:28

Ege Bölge Müdürü 'durum çok acil' dedi... Bayram için ‘kan’ uyarısı!

Kan stoklarının bayram öncesi kritik seviyeye yaklaştığını belirten Türk Kızılay Kan Hizmetleri Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, en çok kan ihtiyacının Sıfır pozitif, A pozitif ve B pozitif gruplarında olduğunu hatırlatarak, bu grupta yer alan bağışçılara çağrıda bulundu: "Kan bağışı yapmayı bayram sonrasına bırakmayın, hemen gelin kan verin; zira bayramda özellikle bu gruplarda ciddi sıkıntı yaşanması durumu var. Bu bayramda en güzel hediye, tanımadığınız insanlara kanınızla vereceğiniz hayat olacaktır"

Ege Bölge Müdürü  durum çok acil  dedi... Bayram için ‘kan’ uyarısı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Bir zamanlar radyodan duyduğumuz "Dikkat dikkat! Sıfır grubu pozitif kan aranıyor" anonsu, bugün yeni bir boyut kazandı.

Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü, her Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazan ayında da kan stoklarının eridiğini, özellikle çok sayıda yurttaşın yer aldığı gruplar olan Sıfır, A ve B pozitif tip kana ihtiyacın had safhada olduğunu duyurdu. Türk Kızılay Kan Hizmetleri Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, Sıfır, A ve B pozitif kan grubuna mensup bağışçıların, bağışlarını yapmak için bayram sonrasını beklememesini, hemen bağışta bulanarak bu gruplara ait kan ihtiyaçlarında sıkıntı yaşanmasına engel olunmasını istedi.

BAYRAM ÖNCESİ STOKLAR KRİTİK SEVİYELERDE DOLAŞIYOR
Kızılay Ege Bölge Kan Bankası Müdürü Dr. Barış Dolaş, şu anda yaşanan sıkıntıyı şu sözlerle ortaya koydu:

"Her Ramazan'da olduğu gibi yine aynı sıkıntıyla karşı karşıya kaldık. Ancak bu kez daha da derinleşen bir sıkıntımız oldu. Ramazan ayına belli bir stokla girmeye çalışırız ki, düşen kan bağışını elimizdeki hazır stokla beraber, hastanelerde hastaların ihtiyaçlarını karşılayabilelim. Ramazan ayına artı stokla girdik ancak bayram tatilinin 9 gün olarak ilan edilmesi gibi pek çok faktörle beraber bayramın sonunu göremeden stok sıkıntısını yaşamaya başladık. Şunu da özellikle belirtmek isterim ki, kritik stok seviyesinin altına düşmedik, düşmüyoruz. Ancak o seviyelerde dolaşıyoruz."

200 KAN TALEBİNDEN İKİSİ AB NEGATİF, 5'İ SIFIR NEGATİF, 50 TANESİ SIFIR POZİTİF
Sıfır pozitif, A pozitif ve B pozitif kan taşıyan yurttaşların çoğunluğu oluşturduğuna vurgu yapan Dr. Dolaş, en büyük kan ihtiyacının da bu gruplardan geldiğini açıkladı:

"En büyük sıkıntıyı, pozitif kan gruplarında yaşıyoruz. Çünkü toplumda genel olarak şöyle yanlış bir algı var; kan grubum A pozitif, B pozitif, Sıfır pozitif, nasıl olsa çok sayıda var, ben kan vermeyeyim, sonra veririm, şeklinde. Oysa bir hastane bizden kan istediği zaman, mesela Ege Üniversitesi 200 ünite kan istiyor, ikisi AB negatif, 5 tanesi sıfır negatif, ama 50 tanesi sıfır pozitif! İşin gerçeği şudur; bir kan grubu ne kadar çok bulunuyorsa, o gruba ait kana da o oranda çok ihtiyaç duyuluyor.İnsanlarımız özellikle Ramazan'da bu yanlış algıya daha çok kapıldıkları için şu anda stoklarımızda en büyük sıkıntıyı pozitif kan gruplarında görüyoruz. En çok ihtiyaç sıfır pozitif kan grubunda, daha sonra A pozitif ve B pozitifte."

GÜNDE 1500 KAN BAĞIŞI ALMAK ZORUNDAYIZ, AKSİ TAKDİRDE...
Türk Kızılay Kan Hizmetleri Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, "Kan stokları için kritik seviye nedir? sorusuna yanıtı verdi:

"Bu teknik bir durum. 3 bin, 5 bin olarak ifade edilemez. Bunun bir hesaplama yöntemi var, aylık, haftalık şeklinde. Hastanelerin bir önceki hafta, ya da bir önceki ay kullandıkları, istedikleri kan gruplarıyla beraber İzmir, Aydın ve Manisa'daki 95 hastanenin çalışmasını yapıyoruz. Bu çalışmada kritik stok seviyesini buluyoruz. Kritik stok seviyesi, değişken bir şeydir. Ama bizim almamız gereken günlük kan bağışının 1500'ün altına düşmemesi gerekiyor ki, kritik seviyenin üstünde olabilelim. Günlük kan bağışı sayısı bazen 700'e düşüyoruz, bazen 1000'i buluyor.  Hafta sonları kan bağışı sayısı daha da düşüyor, hele hele bayram öncesi bir yerlere gitme telaşından dolayı bir hayli azalıyor. Böyle giderse bayram içinde 500 bağışa düşebilir ki bu da sıkıntının çok daha büyümesi anlamına gelir. Ege Bölge Kan Merkezi olarak İzmir, Aydın ve Manisa'da 95 hastanenin kan ihtiyacını karşıladığımız unutulmamalı."

BAYRAMDAN SONRA BÜYÜK KAN BAĞIŞI ORGANİZASYONLARI OLACAK

Dr. Barış Dolaş, oluşan kan stokundaki azalışın telafisi için ne gibi adımlar atılacağına dair şu bilgiyi aktardı:

"Öncelikle Milli Eğitim müdürlükleri ile Ege Bölgesi'nde yaptığımız kan bağışı organizasyonlarında çok iyiyiz. Geçen dönem okullarda 25 bin kan ile birinci olduk. Bu birincilik, İzmir, Aydın ve Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin birinciliğidir ve çok kıymetlidir. Bize en yakın bölgenin aldığı kan sayısının 11 bin olduğu göz önünde bulundurulduğunda açık ara birinci olduğumuz görülecektir. Milli Eğitim ile birlikte pilot uygulamalar başlattık. Okullara gittiğimiz zaman öğretmenlerimizden kan alıyoruz ancak esas hedef kitlemiz, öğrenci velileri oluyor. Çocuklar, anne ve babalarını, dayılarını, amcalarını, teyzelerini, halalarını kan vermeleri için ikna ediyorlar. İki kişi kan bağışı getiren çocuğumuza kahramanlık madalyası veriyoruz. Velilerimiz, sağ olsunlar, beklentilerimizin üzerinde kan bağışı yapıyorlar. İkinci eğitim döneminde 35 bin bağış almayı hedefliyoruz. Ancak bu hedefe ulaşırsak, kan stoku açıklarımızın bir kısmını kapatmış olacağız. İkincisi, Emniyet Müdürlükleri, askeri birliklerle birlikte yürüttüğümüz çok büyük organizasyonlarımız var. Üniversitelerin fakülteleri ve yurtlar da bayramdan sonra yapacağımız organizasyonlarla stoklarımızı büyütmeyi hedefliyoruz."

SIFIR, A VE B POZİTİF KAN BAĞIŞÇILARINA ÇAĞRIDA BULUNDU

Türk Kızılay Ege Bölge Kan Bankası Müdürü Dr. Barış Dolaş, Sıfır, A ve B pozitif kan grubu bağışçılarına şu çağrıda bulundu:

"Bayram öncesi eve bayram sürecinde pozitif kan gruplarında ciddi bir sıkıntımızın olduğunu tekrar ifade etmek istiyorum. Pozitif kan grubuna mensup bağışçılarımızın, bayram sonrasını beklemeden bağışta bulunmalarını istiyoruz. Bayramdan sonra bir ara gider, kan veririm demeyin, hemen gidip verin. Ekiplerimizin hangi noktalarda, hangi saat aralığında bulunduklarını, Ege Bölge Kan Merkezi sosyal medya hesaplarından, 168 Çağrı Merkezi'nden ve kanver.org internet sitemizden öğrenebilirsiniz. Bayramda da İzmir, Aydın ve Manisa'daki tüm ekiplerimiz görev başında olacak. Bayramda verebileceğiniz en güzel hediye, tanımadığınız insanlara kanınızla vereceğiniz hayat olacaktır."

 
Tatilin ilk 3 gününde 19 can kaybı!
 
Aslanoğlu: Türkiye bu bayramı umutla kutlayacak
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ismail 9 Nisan 2024 Salı 12:04

organize sanayi bölgelerinde araclarınızla kampanya duzenleyebilirsiniz organize sanayilere hiç ugrasmıyorsunuz mesela her fabrikadan 10 bagıs gibi kampanyalar

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SMA'lı Ahmet için zamanla yarış!
Manisa'da doğumundan 6 gün sonra SMA Tip 1 hastalığı teşhisi konulan 69 ...
Uzmanı açıkladı: Stres ve kaygı midede şişkinliği artırır
Bazı alışkanlıkların midedeki şişkinlik ve gaz şikayetlerini artırabileceğini ...
'Max', açık kalp cerrahisi ile hayata tutundu
İzmir'de açık kalp cerrahisinde mitral kapak tamiri yapılan 12 yaşındaki ...
 
Uzmanından diyabet hastalarına uyarı: İkramlıklara dikkat!
Adana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve ...
İzmir'de bir yılda 185 bin kişiye kanser taraması!
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Kanser Birim ...
Bakanlıktan 60 yaş üstü doktor kararı
Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığı yönetmeliğine göre muayenehanesi ...
 
Uzmanı sahte gençlik aşılarına karşı uyardı
Güzellik endüstrisindeki son trendlerden biri olan gençlik aşılarının ...
Yedi saatten az uyuyanlara acil sağlık uyarısı
Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin yıllık bilimsel oturumunda paylaşılan ...
Alerji uzmanından uyarı: Bu saatlerde dışarı çıkmayın
İzmir Şehir Hastanesi Alerji ve İmmünoloji Bölümü'nden Uzman Dr. Döne ...
 
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva