HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
25 Ekim 2019 Cuma - 15:39

Eflatun Nuri şiddete dikkat çekecek

Konak Belediyesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) işbirliğinde bu yıl üçüncüsü yapılacak Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması için başvuru süreci başladı. Yarışma konusunun bu yıl “Şiddet” olarak belirlendiğini söyleyen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Şiddet bugün hayatımızın her alanında artık; neredeyse şiddet üreten bir toplum olduk. Geldiğimiz bu üzücü noktaya dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak istiyoruz” diye konuştu.

Eflatun Nuri şiddete dikkat çekecek

Türkiye'nin önemli çizerlerinden merhum Eflatun Nuri’nin anısına, bu yıl üçüncü kez düzenlenecek Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’nın duyurusu İzmir Gazeteciler Cemiyeti Karataş Lokali’nde gerçekleştirilen basın toplantısıyla yapıldı. Toplantıya, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen’in yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı.

Konusu, 2017’de “İfade ve Basın Özgürlüğü”, 2018’de “Kentler ve Umutlar” olarak belirlenen yarışmanın ana temasının bu yıl “Şiddet” olarak belirlendiğini açıklayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Şiddet bugün hayatımızın her alanında artık; kadına, çocuğa, hayvana şiddet… Neredeyse şiddet üreten bir toplum olduk. Geldiğimiz bu üzücü noktaya yarışmamızla, karikatürlerle de dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak istiyoruz. Şiddete karşı durmak, toplumda açtığı yaraları kamuoyunun gündemine getirmek bizim görevimiz. Sık sık yaşandıkça sıradanlaşmasına, sanki normalmiş gibi karşılanmasına asla izin vermeyiz” dedi.
“İlk işimiz Gırgır almak olurdu”

Konuşmasında karikatür dergisi Gırgır’ı okuduğu yılları anımsatan Başkan Batur, “Gırgır, cuma günleri çıkardı ve bizim ilk işimiz onu almak olurdu. O dönemlerde hoşgörü vardı. Rahmetli Süleyman Demirel’in, Türkeş’in öyle karikatürleri çizilirdi ki… Ancak hoşgörüyle karışlanıyordu. Oysa bugün ülkemizde maalesef sanatının özgürce sergilendiğini, karikatürist arkadaşların düşündüklerini özgürce ifade edebildiklerini düşünemiyoruz. Karikatüre bakış açısı değişmeli, sanatçıların eleştiri haklarına saygı duyulmalı. Türkiye’nin daha çok karikatür çizilen, daha çok karikatürist yetiştiren bir ülke olmasını umut ediyoruz. Herkesin fikirlerini özgürce ifade edebildiği bir Türkiye özlemimiz var; çünkü Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş medeniyetler seviyesine ancak böyle çıkabiliriz” diye konuştu. Batur, İzmir Gazeteciler Cemiyeti gibi kentin dinamiğinde etkili olan tüm kurumlarla dayanışma halinde çalışmaya devam edileceğini de vurguladı.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen de Başkan Batur’a, kentin yararına olacak tüm projeleri daha da ileri götürdüğünü belirterek, teşekkür etti. Dikmen, büyük çizer Eflatun Nuri’nin adının yarışmayla yaşatılmasının çok önemli olduğunu da kaydetti.

Her yaştan çizere açık
3. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’na profesyonel ya da amatör her yaştan çizer, en fazla üç eserle katılabiliyor. Bu yıl sanatçıların eserlerini gönderebileceği son tarih 16 Aralık olarak belirlendi. Katılımcıların bu tarihe kadar eserlerini A4 boyutunda, Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne elden ya da postayla ulaştırmaları gerekiyor. Çizim tekniği serbest olan karikatürler daha önce başka bir yarışmaya katılmış olabilir ancak ödül almamış olması şartı aranıyor. Bilgisayar ortamında hazırlanan eserlerin çıktılarında sanatçının ıslak imzasının bulunması zorunlu tutuluyor. Yarışma karikatürlerinden seçilen eserler belirlenen sanat galerilerinde sergilenecek ve bir albümde toplanacak.

Ödül töreni 11 Ocak’ta
Jüri değerlendirmesinin ardından dereceye giren karikatüristler ödüllerini 11 Ocak’ta Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenecek gecede alacak. Yarışmada dereceye girenlere plaketin yanı sıra para ödülü de verilecek. Yarışma şartnamesine göre birincilik ödülü 5 bin TL, ikincilik ödülü 3 bin TL, üçüncülük ödülü ise 2 bin TL olarak belirlendi. Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti özel ödüllerin yanı sıra üç yarışmacıya da bin TL başarı ödülü verecek. Jüri Özel Ödülü ile Mustafa Bora Özel Ödülü’nü kazanan yarışmacılar ise 750 TL ödül alacak. Ödüllerden biri de ulusal veya yerel gazetelerde yayımlanmış konu ile bağlantılı karikatüre verilecek.

Yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgi Konak Belediyesi’nin 0 232 484 53 00 numaralı telefonundan alınabilir.

Büyük usta Eflatun Nuri
Asıl ismi Adil Nuri Erkoç olan Eflatun Nuri, 1927 yılında İstanbul'da doğdu. Orta öğreniminden sonra Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde sanat eğitimine başlayan, ancak yarım bırakan Eflatun Nuri'nin yapıtları, ilk olarak 1942'de Akbaba'da yer aldı. Birçok dergi ve gazetede çizen Eflatun Nuri'nin karikatürleri yurtdışında da yayımlandı. 1969 yılında Yugoslavya'nın Üsküp şehrinde yapılan uluslararası yarışmada jüri özel ödülü kazanan ve Londra'da kişisel sergi açan Eflatun Nuri'nin son dönemde yazıları ve çizgileri, Leman, Öküz, Yeni Harman ve Kaçak Yayın'da yer aldı. Türk karikatürünün büyük ustalarından olan Eflatun Nuri, 3 Mayıs 2008 tarihinde İstanbul’da yaşama gözlerini yumdu.

 
Boydak Holding'in yeni adı açıklandı
 
Bornova'da Rahvan At Yarışları'na davet
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Hocaların Hocası' Karabağlar'da konuştu: Uygarlık Anadolu'dan doğdu
Karabağlar Belediyesi'nin konuğu olarak yurttaşlarla buluşan Prof. Dr. ...
14 yaşındaki Nehir, İzmir'in gururu oldu
Çocuk piyanist 14 yaşındaki Nehir Özzengin, Türkiye Bilişim Derneğinin ...
Bornova'da 'Kitap Günleri' kapılarını açıyor
Bornova Belediyesi, İzmir'in en uzun süreli ve en geniş katılımlı Kitap ...
 
Karabağlar’da “Cumhuriyet Daima” sergisine yoğun ilgi
Karabağlar Belediyesi’nin Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında her ...
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in haftalık kültür-sanat rehberi
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in haftalık kültür-sanat rehberi
Sinema sektöründe önemli değişiklikler yürürlüğe girdi!
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 'Yeni Sinema Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin ...
 
Hanzade ÜNUZ yazdı... Bir Ahmed Adnan Saygun
Hanzade ÜNUZ yazdı... Bir Ahmed Adnan Saygun
Narlıdere’nin 'Çocuk Orkestrası’na büyük ilgi
Narlıdere Çocuk Senfoni Orkestrası için yapılan seçmelerine 110 çocuk katıldı.
İzmirli müzisyen grup sokak hayvanları için şarkı besteledi
İzmir'de bir müzik grubu, sokak hayvanlarına yapılan kötü muameleye dikkati ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva