HABERLER>GÜNCEL
28 Haziran 2017 Çarşamba - 13:24

Efes Antik Kent'te 'düğün' tartışması: O iddialara yanıt!

İzmir'in Selçuk İlçesi'ndeki Efes Antik Kenti'nde yemek masalarının bulunduğu fotoğrafların sosyal medyada yer alması, tarihe saygısızlık olarak tepkilerine neden oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Efes Antik Kent te  düğün  tartışması: O iddialara yanıt!

Selçuk'taki tarihi Efes Antik Kenti'nde çekildiği açıklanan yemek organizasyonuna ait fotoğraflar, sosyal medya hesaplarından yayımlandı. Tarihi bir alanda bu tür organizasyonlara nasıl izin verildiği notuyla paylaşılan ve sünnet düğününde çekildiği ileri sürülen fotoğraflar, kısa sürede sosyal medya kullanıcıları tarafından da kendi sayfalarında yayımlandı. Tarihi alanlardaki bu tür faaliyetlere karşı gösterilen tepkilerle tartışma büyüdü. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı da paylaşımlar hakkında yorumlarda bulundu.

"BELLİ KURALLARA GÖRE İZİN VERİLİYOR"
Konuyla ilgili olarak İzmir İl Kültür Müdür Vekili Kağan Erge, açıklama yaptı. Fotoğrafın doğru olduğunu söyleyen Kağan Erge, bu tür tarihi alanlarda kesinlikle düğün, nişan ya da sünnet gibi organizasyonlara izin verilmediğini vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde de bu tür tarihi alanlarda faaliyetler için hem kuralların ve başvuru koşullarının bulunduğunu, hem de fiyatlandırmanın olduğunu anlatan Erge, şunları söyledi:

"Her önüne gelen buralarda organizasyon yapamıyor. Turizm sektöründe faaliyet gösteren firmalar, sınırlı sayıda olmak şartıyla, yemek ya da kokteyl tarzı faaliyet yapabiliyorlar. Ancak bu da Efes Müze Müdürlüğü ve bakanlığın onay verdiği faaliyetler için geçerli. İzinden sonra bir protokol yapılıyor ve müze görevlilerinin gözetiminde organizasyon gerçekleştiriliyor."

Kağan Erge, bu uygulamanın sadece Efes için değil, farklı organizasyonlar ile başka alanlar için de bakanlığın belirlediği kurallar çerçevesinde geçerli olduğunu söyledi.

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI
Kültür ve Turizm Bakanlığı, sosyal medyada Efes Antik Kenti'ne sünnet düğünü yapıldığı iddiasıyla yayınlanan fotoğraflarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Efes Antik Kenti'nde kesinlikle sünnet töreni, düğün, nişan ve nikah gibi törenler yapılmadığı belirtilen açıklamada, fotoğrafların Celsus Kütüphanesi önünde Wind Star Curise Gemisi ziyaretçileri için düzenlenen yemeğe ait olduğu belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Efes Antik Kent içerisinde Büyük Tiyatroda Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile Odeon, Celsius Kütüphanesi, Liman Caddesi ve liman hamamlarında, Bakanlığımızın Süreli Kullanım Yönergesi kapsamında sınırlı kültürel ve turistik etkinliklere izin verilmektedir. Bu etkinlikler, Antik Kent ziyarete kapandıktan sonra, saat 19.00- 23.00 arasında yapılabilmekte ertesi  sabah Antik Kent ziyarete açıldığında etkinliğin yapıldığı alan tamamen toparlanmış ve temizlenmiş olmaktadır. Etkinlik sırasında Müze görevlileri alanda bulunmaktadır. Etkinlik öncesi ilgili kişi veya kuruluşla protokol yapılmakta, etkinlik sırasında protokol hükümlerine uyulması görevlilerimiz tarafından tavizsiz şekilde takip edilmektedir. Yapılan etkinlikler tamamen turizm ve tanıtma hedefli olup çoğunlukla gemi (kruvaziyer) ziyaretçileri için, turizm meslek kuruluşları, işletmeler, vakıflar, kamu kurum kuruluşlarınca, Efes'in, İzmir’in, ülkemizin tanıtımı için yapılmaktadır. Etkinlikler genellikle klasik müzik dinletisi, kokteyl, yemek veya tiyatro oyunu olarak gerçekleşmektedir. Yapılan etkinliklerle ilgili bu güne kadar turizm meslek kuruluşları, işletmeler, katılımcılar, ziyaretçiler daima olumlu görüş ve takdir bildirmişlerdir."

Fotoğrafların 27 Haziran 2017 tarihinde Sea Song Tours tarafından Celsus Kütüphanesi önünde Wind Star Curise Gemisi ziyaretçileri için düzenlenen yemeğe ait olduğu vurgulanan açıklamada, "Şirket tarafından Bakanlığımızın ilgili birimi DÖSİMM'e tahsis ücreti ödenmiştir. Fotoğraflarda kütüphanenin önünde masaların ve sandalyelerin konulduğu zemin restorasyon çalışmalarından kalma, 1978 tarihli beton kaplamalıdır; etkinliklerin alandaki tarihî ve arkeolojik yapıya zarar vermeyecek konum, mesafe ve nitelikte olmasına en yüksek düzeyde dikkat edilmektedir" dendi.

BAKAN AVCI'DA AÇIKLAMA YAPTI

 

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Efes Antik Kenti'nde sünnet düğünü yapıldığı iddialarına ilişkin , "Orada herhangi  bir  şekilde sünnet düğünü veya evlilik töreni yapılmıyor. Orada yine bizim yönetmeliklerimize uygun olarak müze yetkililerimizin denetiminde zaman zaman kamu kuruluşlarının, turizm meslek kuruluşlarının özellikle kruvaziyer misafirlerinin ağırlandığı, dinletiler, konserler olabiliyor. Ama bütün  bunlar belli kurallara uygun olarak bilgimiz dahilinde yapılıyor. Hiçbir etkinliğin çevredeki arkeolojik, tarihi dokuya zarar vermesine müsade edilmiyor. Başka ören yerlerinde, müzelerde, sadece bizde de değil, dünyanın başka yerlerinde zaman zaman bu tür tarihi ve arkeolojik mekanlarda programlar yapılabiliyor. Buna rağmen bazen işgüzar bir kamu görevlisinin kendi kafasına göre kuralları aşarak,  yaptığı bazı uygulamalar varsa diye biz araştırmalarımızı yapıyoruz. Efes'te böyle bir şey söz konusu değil" dedi.(DHA)

 
Pınar Karşıyaka ve Muhammed tekrar masada
 
Altınordu'da kaptan Arif'e teklif
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ksk 29 Haziran 2017 Perşembe 09:47

İddia ediyorum böyle bir olay dünyada sadece türkiyede olur...

Yorumu oyla      11      5  
29 Haziran 2017 Perşembe 09:38

burası üçüncü dünya ülkesi bile değil. herşeyi özelleştirme adı altında eşe dosta emperyallere dağıttılar. şimdi hükümette para kalmadı. 3 kuruşa mecbur kaldılar. bunlar daha iyi günlerimiz. Koşun daha bu ak diye geçinenlerin peşinden. daha neler göreceksiniz.

Yorumu oyla      11      5  
Çağdaş Geniş 28 Haziran 2017 Çarşamba 17:06

Celsus Kütüphanesini gezdirmek istemiştim misafirime ama o alana giden yol iple çevriliydi. Restorasyon var sanmıştık, böyle bir nedenden dolayı dünya mirasını insanlara kapatamazlar.

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte gençler bunlarla zehirleniyor: Sinek ilacı....
İstanbul'da kullanan gençleri zombiye çeviren ölümcül uyuşturucu bonzai ...
Doğubank, Mahmutpaşa ve Mısır Çarşısı'na dev operasyon
İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri koordinesinde Fatih'te ...
TSK'dan Kuzey Irak'a hava harekatı!
TSK Kuzey Irak bölgesine hava harekatı düzenledi.
 
'Başçalan' hesabının adresi Emniyet çıktı!
17-25 Aralık sürecinde dönemin Başbakanı Erdoğan ve hükümet aleyhine mesajlar ...
CHP'lilere tezek döken şoförden skandal paylaşım!
Kılıçdaroğlu'nun Düzce'de geceyi geçirdiği kamp alanının önüne damperli ...
İçişleri Bakanlığı: 7 günde 65 terörist etkisiz hale getirildi
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada son bir haftada ülke ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Yengeç burcundan neden lider çıkmıyor?
Mehmet Karabel'in bugünkü köşe yazısı
Afgan taciz şüphelisine linç girişimi
Konya’da bir parkta 22 yaşındaki Afgan uyruklu M.Y.H.,11 yaşındaki Ö.S.,’yi ...
Türkiye Afrin'de terör örgütü YPG'yi bombaladı
Suriye’de PYD/YPG’nin hakim olduğu Afrin bölgesinden dün akşam saat 21.30 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva