HABERLER>GÜNCEL
5 Haziran 2012 Salı - 12:43

Efemçukuru’nda gergin maden toplantısı!

Menderes’te bağlı Efemçukuru Köyü'nde, Tüprag Metal Madencilik A.Ş. tarafından işletilen altın madenin kapasitesini 8.5 milyon tona çıkartacak ÇED süreci için halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Köy kahvesinde yapılan toplantıda zaman zaman gergin anlar yaşandı. Madene karşı olan köylüler ile madende çalışan köylüler ayrı ayrı oturdu.

Efemçukuru’nda gergin maden toplantısı!

İZMİR - İzmir'in bir bölümünün içme suyunu sağlayan Tahtalı Barajı ve İzmir Büyükşehir tarafından yapımı planlanan Çamlı barajlarının koruma havzasında kaldığı için tartışma konusu olan, Efemçukuru Köyü'nde Tüprag Metal Madencilik A.Ş. tarafından işletilen altın madeninin kapasitesinin yıllık 2.5 milyon tondan, 8.4 milyon tona çıkartılması konusunda 'ÇED Süreci Halkı Bilgilendirme Toplantısı' yapıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Şafak Özke tarafından yönetilen toplantıya, DSİ, İzmir İl Özel İdaresi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, MTA İl Müdürlüğü ve Menderes Belediyesi yetkilileri, köylüler ve çevreciler katıldı.

Efemçukuru'nda 52 ton altın çıkarılacak haberi için tıklayınız

Madene karşı olan köylüler ile madende çalışan köylülerin ayrı ayrı oturduğu, aralarında zaman zaman gergin anların yaşandığı toplantı, yaklaşık 2 saat sürdü. Kapasite artırımı için ÇED raporunu hazırlayan firma yetkilisi Arzu Gürbüz, kapasite artış sebebinin artan hacim yüzünden çıkan atıkları alanda depolayabilmek olduğunu, ÇED için başvurulan alanın 512 hektar büyüklüğünde olduğunu ve maden alanının kuzeydoğuya doğru genişleyeceğini söyledi.

İLK SÖZ ÇEVRECİLERİN
Raporun sunumunun ardından İzmir Çevre Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği (İZÇEV) Başkanı Besalet Alkaya söz aldı. Altın madeninin işletildiği yerin İzmir'in su kaynakları açısından çok önemli bir noktada olduğunu söyleyen Alkaya, "İzmir'in su kaynakları tehlike altında. Maden işini bitirip gittikten sonra içinden altın ve gümüş alınmış ancak ağır metalleri kalmış toprak burada kalacak ve insanların hayatını tehdit edecek. Kapasite sürekli arttırılırsa buralar siyanür çukurları ile dolacak" dedi.

Alınan izinler, koruma bandı ve ruhsatlarla ilgili çeşitli davaların mahkemelerde sürdüğünü hatırlatan Alkaya, "Firmaya bir yıllığına verilen deneme izninin süresi bitti, kapasite arttırımına giderek bir taşla iki kuş vurmaya, hem kapasitesini arttırmaya hem de yeni bir deneme izni almaya çalışıyor" diye konuştu.

Elele Hareketi adına konuşan Ayşe Tosuner de köylülerin yakın bir zaman içerisinde kendi topraklarında mülteciler gibi yaşamaya başlayacağını ileri sürdü.

KÖYLÜLERDEN TEPKİ
Efemçukuru Muhtarı Mustafa Özdemir, havalarının, sularının, topraklarının ve üzüm bağlarının zarar görmesini istemediklerini söyleyerek, "Bu konularda bizlere güvence verilmesini istiyoruz. Doğamız kirlenecekse bu bizleri rahatsız eder" dedi. Efemçukuru sakinlerinden İbrahim Ünsal, kamu görevlilerin köylü için değil, firma için toplantıya geldiğini iddia ederek, "Bakanlıklar buraya Tüprag için geliyor. Tüprag'da çalışanların hepsi Türk vatandaşı ancak yabancı firmanın taşeronluğunu yapıyorlar" diye konuştu. Madende çalıştığını söyleyen bir köylü ise toplantıda bulunan müdürünün kendisini konuşmaması için uyardığını, köyün üzerinde sürekli baskı ve tehdit bulunduğunu ileri sürdü. Köyün ikiye bölündüğünü söyleyen Erkan Sağdıç ise "Bu şirket geldi köylü birbirine düştü. Kardeşler birbirleriyle kavgalı hale geldi. Madencilere sorarsanız hiçbir sorun yok, her şey yolunda, çevreye zarar vermiyorlar. Ama ben karnımı topraktan doyuruyorum, üzümdeki verim düşüşü ile ilgili kimse bir şey söylemiyor" dedi.

ÇEVRECİLERE VE KÖYLÜLERE YANIT
Çevreciler ve köylülerin sorularına yanıtı ise ÇED raporunu hazırlayan firmanın sahibi Tolga Balta verdi. Balta, Tüprag'ın Efemçukuru'nda konsantre üretimi yaptığını, zenginleştirme ile ilgili çalışmaların Uşak Eşme'de yapıldığını, ancak ileride Efemçukuru'nda da böyle bir sürecin yaşanabileceğini söyledi.

Gönüllerinin doğanın hiçbir şekilde tahrip olmamasından yana olduğunu sözlerine ekleyen Balta, "Ancak bunu tercih edersek, hiçbir yatırım da yapmamamız gerekir. İyi şirket kötü şirket, iyi madenci kötü madenci var. Bunların iyice düşünülüp tartışılması gerekiyor" dedi.

Toplantıya katılan kamu görevlileri ise toplantının ÇED sürecinin başlangıcı olduğunu, henüz firmaya bir izin verilmediğini, önümüzdeki cuma günü Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda konuyla ilgili format belirleme toplantısı yapılacağını dile getirdiler. Köylüler arasında tartışmaların ve ikili konuşmaların artması üzerine toplantı sona erdirildi.

İZSU'YA TEPKİ
Öte yandan Efemçukuru ile ilgili davaları açan Avukat Arif Ali Cangı, toplantıda İZSU'dan bir yetkilinin bulunmamasını eleştirdi. İzmir halkının kullandığı suyun tehlike altında olduğunu söyleyen Cangı, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, Efemçukuru'na sahip çıkması gerekiyor. O toplantıda bulunmak her kurumdan çok İZSU'nun görevi" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Entelköy Efeköy'e Karşı 5 Haziran 2012 Salı 13:10

Umarım burada da çevreciler kazanır. Bu arada ARİF ALİ ÇANGI, artık zırt pırt belediyeye karşı horozlanmayı bırak da AKP'ye geç arkadaşım ya...

Yorumu oyla      18      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foça'nın mavi bayrak sayısı 6'ya yükseldi
Foça’da geçen yıl 5 olan Mavi Bayrak'lı plaj sayısı bu yıl 6'ya yükseldi. ...
Ege-Koop ‘Keyifli Yaşam’ın temellerini atıyor
Türk konut devi EGE-KOOP’un, toplam 19 blok ve 184 konuttan oluşan projesi ...
Koca şiddetinden sonra hastane çilesi!
Buca’da boşandığı eşi Veysi O.'nun üzerine kızgın yağ döküp haşladığı ...
 
Kus Cenneti’ndeki ‘köpek terör’ü bitirilemedi
Bölgeye terkedilen köpek sayısının 100’ü aştığı ve bunların sadece 2011 ...
Bakanlıktan çok tartışılacak taslak: Operaya mescit
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 42 maddeye çıkardığı “yapı denetimi” ...
Zahid Akman Kanal 7'nin başına geçti!
Açıklama, Akman ile birlikte Deniz Feneri davasında yargılanan kanalın ...
 
Demirkazık'ta 1 dağcı öldü 4 dağcı mahsur kaldı
Niğde’nin Çamardı İlçesi’nden Aladağlar’daki Demirkazık Zirvesi’ne tırmanış ...
Binbir surat Emrah bu kez polisten kaçamadı
Sahte kimliklerle ve eşkal değiştirerek, farklı bankalardan 17 bin 500 ...
Bilge Köyü katliamı'nda şok eden mektup
Bilge Köyü'nde 2009 yılında 7'si çocuk 44 kişinin öldürülmesi ile ilgili ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva